Jak rozpoznać świeże jajko?
O świeżości jajka świadczy jego białko - powinno być ono klarowne, lekko przeźroczyste, ewentualnie lekko białawe. Ważna jest także woń jaja - jeżeli jest nieznośna, to oznacza, że jajko się zepsuło i pod żadnym pozorem nie powinno się go spożywać. Są także sposoby na sprawdzenie świeżości jajka bez jego rozbijania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Jednym z nich jest test szklanki, do której nalewamy wody.
Jeśli jajko opadło swobodnie na dno naczynia, oznacza to, że jest ono bardzo świeże. Jeżeli chcemy je ugotować, warto dodać soli do wody, aby skorupka łatwiej odchodziła od białka.
Jeśli jajko opadło, ale utrzymuje się w pionie, oznacza to, że ma ono około 2-3 tygodni. Jest wciąż bezpieczne do spożycia.
Jajko unoszące się na wodzie, a nawet ponad nią, oznacza, że jest ono bardzo stare.
Co zrobić z nieświeżym jajkiem
Niestety ze starego i nieświeżego jajka nie możemy już nic zrobić. Zepsute jajka należy wyrzucać do koszy na odpady zmieszane.
Zobacz także:
- Ile kosztują jajka? Sprawdzamy, w których sklepach są najtańsze
- Jajko jajku nierówne. Jak wybrać to najlepsze? Radzi zwyciężczyni "MasterChefa"
- Faszerowane jajka w wersji tradycyjnej, a może nowoczesnej? Poznaj nasze propzycje na Wielkanoc
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: Creativ Studio Heinemann/Getty Images