Z czego robi się ćwikłę?
Ćwikłę przygotowuje się z buraków ćwikłowych i chrzanu. To główne składniki tego dodatku, który bywa nazywany sałatką. Ponadto ćwikłę doprawia się sokiem z cytryny, solą, cukrem, a także kminkiem. Można też dorzucić jabłka winne, ocet, natkę pietruszki, goździki, a nawet dolać czerwone wytrawne wino. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do mięs i podawana podczas świąt.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Triki kuchenne
Co ciekawe, dawniej słowo ćwikła oznaczało... buraka. Potem nazwa ta przylgnęła do jednej z odmian, a teraz oznacza już konkretnie przystawkę w formie tartych buraków z chrzanem. Stąd też bywa nazywana ćwikłą lub ćwikłą z chrzanem (jako gwarowe rozumienie terminu "ćwikła").
Ćwikła bożonarodzeniowa a ćwikła wielkanocna - czym się różnią?
Wbrew pozorom ćwikła na Boże Narodzenie i na Wielkanoc w większości przypadków się nie różni. Część osób do wiosennej wersji dodaje jabłka, aby nieco "odświeżyć smak", ale najczęściej wykorzystywane są dokładnie te same składniki i sposoby. Zatem jak zrobić pyszną ćwikłę?
Jak przygotować ćwikłę? Poznaj prosty przepis
Najszybszą metodą na przygotowanie ćwikły jest skorzystanie z gotowych chrzanów. Takie można dostać w sklepie w słoiczkach. W zależności od tego, jak ostrą chcemy ćwikłę, dodajemy buraki w stosunku 1:1, 1:2 czy nawet 1:3.
Buraki ćwikłowe, okrągłe, które są intensywnie czerwone, gotujemy w skórkach. Kiedy zmiękną obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie do buraków dodajemy gotową już mieszankę chrzanu tartego i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Przepis na tradycyjną ćwikłę z ucieranym chrzanem
Do bardziej tradycyjnej ćwikły będziemy potrzebować:
- 2 korzenie chrzanu,
- kilogram buraków ćwikłowych,
- 2-3 łyżeczki octu winnego,
- sól, cukier,
- opcjonalnie: jedno jabłko.
Buraki gotujemy w skórce. Dopiero po ugotowaniu obieramy - w ten sposób szybciej oczyścimy warzywo. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy z soku.
Chrzan oczyszczamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, aby powstała pulpa. Dodajemy chrzan do buraków, dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Jeśli planujemy dodać jabłko, obierzmy je ze skórki i tarkujemy. Następnie dodajmy do mieszanki i dopiero wtedy doprawiajmy. Aby jabłko nie zmieniało koloru, możemy dodatkowo dodać 2-3 łyżki soku z cytryny.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Udziec jagnięcy, ćwikła, cebularze. Pasjonatki odkrywają kuchnię z XVI wieku
- Pora zacząć przygotowania do świąt. Poznajcie aromatyczne dania wielkanocne Michela Morana
- 9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: ekologia.pl/przepisy.pl
Źródło zdjęcia głównego: Image Professionals GmbH/Getty Images