Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
Składniki:
- 5 obranych jajek na twardo,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego Prymat,
- 1,5 łyżeczki soku z limonki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/8 łyżeczki soli (lub do smaku),
- 1/2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej,
- 1/8 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat.
Sposób przygotowania:
Przekrój jajka wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i umieścić w średniej misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz papryki i kolendry. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść mieszaninę w rękawie do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy lub wybraną końcówką. Napełnij osiem połówek jajek masą żółtkową. Posypać papryką i kolendrą. Smacznego!
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 5 jajek na twardo, obranych,
- 1/4 szklanki majonezu (może być lekki),
- 2 łyżeczki ostrej musztardy ,
- 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów, uwodnionych lub dobrze odsączonych, jeśli są w oleju,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- papryka słodka mielona Prymat,
- kardamon,
- 1/4 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- suszone pomidory, posiekane, do dekoracji.
- świeże liście bazylii, do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem; dodaj majonez, musztardę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i paprykę słodką mieloną Prymat. Nadziewaj białka mieszanką. Udekoruj suszonymi pomidorami i bazylią.
Zapiekane jajka faszerowane
Składniki:
- 4 jajka,
- 20 g mąka pszenna,
- 60 g masło,
- 350 ml mleka,
- 200 g pieczarki,
- szalotka,
- 5 gałązek natka pietruszki,
- 2 żółtka,
- 50 g tarty ser Gruyère,
- pieprz,
- sól,
- szczypta gałki muszkatołowej Prymat.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj jajka na twardo. Usuń skorupki, a następnie przekrój jajka wzdłuż na pół. Przesiej żółtka.
Sos beszamelowy:
Zrób zasmażkę, używając 20 g masła oraz 20 g mąki. Rozpuść masło, dodaj mąkę ciągle mieszając, następnie wlewaj powoli mleko i gotuj przez 5 min. Masa powinna być gładka, bez grudek. Dopraw do smaku.
Farsz:
Pokrój pieczarki i szalotkę w drobną kostkę. Usmaż je na maśle (około 20 g). Posiekaj i dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku. Połącz pieczarki z przesianymi żółtkami, a następnie wymieszaj z częścią sosu beszamelowego. Nałóż nadzienie na białka jaj, aby nadać im kształt jajka.
Sos:
Do pozostałego gorącego sosu beszamelowego dodaj 2 żółtka i starty ser Gruyère.
Podawanie:
Wysmaruj masłem (około 20 g) naczynie do serwowania, ułóż faszerowane jajka i polej je sosem, tak aby pokrył je ze wszystkich stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 230°C przez 7 minut. Wyłóż na talerz i gotowe!
Żurek
Składniki:
- 1,5 litra wywaru mięsnego,
- 500 g wędzonych żeberek, kości wieprzowych,
- 300 g surowej białej kiełbasy,
- 500 ml żuru (żurku, zakwasu),
- 2 łyżki majeranku suszonego Prymat,
- 1-2 ząbki czosnku,
- śmietanka 18% lub 30% według uznania,
- 100 g groszku cukrowego,
- pęczek szczawiku,
- 2 całe pomidory,
- trybulka pęczek,
- 100 g świeżego lub mrożonego groszku,
- marchewka,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Wędzone żeberka, kości i czosnek gotujemy z naszym wywarem przez około 40 min. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez kolejne 10 min. Do gotującego się wywaru możemy włożyć umyte jajka i gotujemy je około 10 min.
W tym czasie szykujemy nasze warzywa – marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa (oprócz świeżych ziół) układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy majerankiem suszonym Prymat, pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, krótko, tak aby warzywa były al dente.
W miedzy czasie dodajemy żur do naszego wywaru i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Dodajemy majeranek. Żurek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy na plasterki.
Żurek wlewamy do talerza, dodajemy plasterki kiełbasy, nasze warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami.
Francuski sernik
Składniki:
- 2 arkusze kruchego ciasta,
- 8 jajka,
- 240 g cukru,
- 2 saszetka cukru z wanilią Prymat,
- 2 czubata łyżka stołowa mąki kukurydzianej,
- 1 kg tłustego twarogu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Rozwiń ciasto w wysmarowanej masłem formie do tarty i dobrze dociśnij, aby dopasować je do kształtu formy. Złóż nadmiar do środka i nakłuj spód widelcem.
Wyłóż ciasto kulkami do pieczenia (lub suszoną soczewicą na papierze do pieczenia) i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń kulki do pieczenia. Odstaw na bok.
Oddziel białka od żółtek. W misce ubij żółtka z cukrem i cukrem z wanilią Prymat, aż masa stanie się biała. Dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Następnie dodaj twaróg i ponownie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połącz z poprzednią mieszanką. Wylej masę na ciasto i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175°C. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.
Sernik można udekorować rodzynkami sułtańskimi lub skórką pomarańczową i cytrynową.
Zioła znajdziesz na www.prymat.pl.
Zobacz także:
- 9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
- Wielkanocne przepisy Ani Starmach – barszcz biały i inne pyszne dania
- Śniadanie Wielkanocne - czego nie powinno zabraknąć na stole?
Źródło: Michel Moran
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News