Materiał promocyjny

Pora zacząć przygotowania do świąt. Poznajcie aromatyczne dania wielkanocne Michela Morana

Przepyszne przygotowania do Wielkanocy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dobre zioła są podstawą pysznych dań i to dzięki nim zawdzięczamy niepowtarzalne aromaty. W kuchni Dzień Dobry TVN Michel Moran przygotował wielkanocne dania, których smak wzbogacają najlepszej jakości zioła. Poznaj jego propozycje potraw idealnych na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką

Składniki:

  • 5 obranych jajek na twardo,
    • 1/2 dojrzałego awokado,
      • 1/4 łyżeczki kminku mielonego Prymat,
        • 1,5 łyżeczki soku z limonki,
          • 2 łyżki majonezu,
            • 1/8 łyżeczki soli (lub do smaku),
              • 1/2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej,
                • 1/8 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat.

                  Sposób przygotowania:

                  Przekrój jajka wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i umieścić w średniej misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz papryki i kolendry. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść mieszaninę w rękawie do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy lub wybraną końcówką. Napełnij osiem połówek jajek masą żółtkową. Posypać papryką i kolendrą. Smacznego!

                  Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
                  Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
                  Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                  Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

                  Składniki:

                  • 5 jajek na twardo, obranych,
                    • 1/4 szklanki majonezu (może być lekki),
                      • 2 łyżeczki ostrej musztardy ,
                        • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów, uwodnionych lub dobrze odsączonych, jeśli są w oleju,
                          • łyżeczka octu balsamicznego,
                            • papryka słodka mielona Prymat,
                              • kardamon,
                                • 1/4 łyżeczki soli,
                                  • szczypta pieprzu,
                                    • suszone pomidory, posiekane, do dekoracji.
                                      • świeże liście bazylii, do dekoracji

                                        Sposób przygotowania:

                                        Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem; dodaj majonez, musztardę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i paprykę słodką mieloną Prymat. Nadziewaj białka mieszanką. Udekoruj suszonymi pomidorami i bazylią.

                                        Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
                                        Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
                                        Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                        Zapiekane jajka faszerowane

                                        Składniki:

                                        • 4 jajka,
                                          • 20 g mąka pszenna,
                                            • 60 g masło,
                                              • 350 ml mleka,
                                                • 200 g pieczarki,
                                                  • szalotka,
                                                    • 5 gałązek natka pietruszki,
                                                      • 2 żółtka,
                                                        • 50 g tarty ser Gruyère,
                                                          • pieprz,
                                                            • sól,
                                                              • szczypta gałki muszkatołowej Prymat.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Jajka ugotuj jajka na twardo. Usuń skorupki, a następnie przekrój jajka wzdłuż na pół. Przesiej żółtka.

                                                                Sos beszamelowy:

                                                                Zrób zasmażkę, używając 20 g masła oraz 20 g mąki. Rozpuść masło, dodaj mąkę ciągle mieszając, następnie wlewaj powoli mleko i gotuj przez 5 min. Masa powinna być gładka, bez grudek. Dopraw do smaku.

                                                                Farsz:

                                                                Pokrój pieczarki i szalotkę w drobną kostkę. Usmaż je na maśle (około 20 g). Posiekaj i dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku. Połącz pieczarki z przesianymi żółtkami, a następnie wymieszaj z częścią sosu beszamelowego. Nałóż nadzienie na białka jaj, aby nadać im kształt jajka.

                                                                Sos:

                                                                Do pozostałego gorącego sosu beszamelowego dodaj 2 żółtka i starty ser Gruyère.

                                                                Podawanie:

                                                                Wysmaruj masłem (około 20 g) naczynie do serwowania, ułóż faszerowane jajka i polej je sosem, tak aby pokrył je ze wszystkich stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 230°C przez 7 minut. Wyłóż na talerz i gotowe!

                                                                Zapiekane jajka faszerowane
                                                                Zapiekane jajka faszerowane
                                                                Zapiekane jajka faszerowane
                                                                Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                Żurek

                                                                Składniki:

                                                                • 1,5 litra wywaru mięsnego,
                                                                  • 500 g wędzonych żeberek, kości wieprzowych,
                                                                    • 300 g surowej białej kiełbasy,
                                                                      • 500 ml żuru (żurku, zakwasu),
                                                                        • 2 łyżki majeranku suszonego Prymat,
                                                                          • 1-2 ząbki czosnku,
                                                                            • śmietanka 18% lub 30% według uznania,
                                                                              • 100 g groszku cukrowego,
                                                                                • pęczek szczawiku,
                                                                                  • 2 całe pomidory,
                                                                                    • trybulka pęczek,
                                                                                      • 100 g świeżego lub mrożonego groszku,
                                                                                        • marchewka,
                                                                                          • świeży tymianek.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Wędzone żeberka, kości i czosnek gotujemy z naszym wywarem przez około 40 min. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez kolejne 10 min. Do gotującego się wywaru możemy włożyć umyte jajka i gotujemy je około 10 min.

                                                                                            W tym czasie szykujemy nasze warzywa – marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa (oprócz świeżych ziół) układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy majerankiem suszonym Prymat, pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, krótko, tak aby warzywa były al dente.

                                                                                            W miedzy czasie dodajemy żur do naszego wywaru i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Dodajemy majeranek. Żurek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy na plasterki.

                                                                                            Żurek wlewamy do talerza, dodajemy plasterki kiełbasy, nasze warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami.

                                                                                            Żurek
                                                                                            Żurek
                                                                                            Żurek
                                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
                                                                                            Dodatki do żurku
                                                                                            Dodatki do żurku
                                                                                            Dodatki do żurku
                                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                            Francuski sernik

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 2 arkusze kruchego ciasta,
                                                                                              • 8 jajka,
                                                                                                • 240 g cukru,
                                                                                                  • 2 saszetka cukru z wanilią Prymat,
                                                                                                    • 2 czubata łyżka stołowa mąki kukurydzianej,
                                                                                                      • 1 kg tłustego twarogu,
                                                                                                        • szczypta soli.

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Rozwiń ciasto w wysmarowanej masłem formie do tarty i dobrze dociśnij, aby dopasować je do kształtu formy. Złóż nadmiar do środka i nakłuj spód widelcem.

                                                                                                          Wyłóż ciasto kulkami do pieczenia (lub suszoną soczewicą na papierze do pieczenia) i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń kulki do pieczenia. Odstaw na bok.

                                                                                                          Oddziel białka od żółtek. W misce ubij żółtka z cukrem i cukrem z wanilią Prymat, aż masa stanie się biała. Dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Następnie dodaj twaróg i ponownie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połącz z poprzednią mieszanką. Wylej masę na ciasto i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175°C. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.

                                                                                                          Sernik można udekorować rodzynkami sułtańskimi lub skórką pomarańczową i cytrynową.

                                                                                                          Francuski sernik
                                                                                                          Francuski sernik
                                                                                                          Francuski sernik
                                                                                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                          Zioła znajdziesz na www.prymat.pl.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Źródło: Michel Moran

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana