Materiał promocyjny

Pora zacząć przygotowania do świąt. Poznajcie aromatyczne dania wielkanocne Michela Morana

Pora zacząć przygotowania do świąt. Oto aromatyczne dania wielkanocne Michela Morana
Przepyszne przygotowania do Wielkanocy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dobre zioła są podstawą pysznych dań i to dzięki nim zawdzięczamy niepowtarzalne aromaty. W kuchni Dzień Dobry TVN Michel Moran przygotował wielkanocne dania, których smak wzbogacają najlepszej jakości zioła. Poznaj jego propozycje potraw idealnych na wielkanocny stół.

Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką

Składniki:

  • 5 obranych jajek na twardo,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego Prymat,
  • 1,5 łyżeczki soku z limonki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1/8 łyżeczki soli (lub do smaku),
  • 1/2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej,
  • 1/8 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat.

Sposób przygotowania:

Przekrój jajka wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i umieścić w średniej misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz papryki i kolendry. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść mieszaninę w rękawie do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy lub wybraną końcówką. Napełnij osiem połówek jajek masą żółtkową. Posypać papryką i kolendrą. Smacznego!

Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
Jajka faszerowane awokado, kminkiem i limonką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 5 jajek na twardo, obranych,
  • 1/4 szklanki majonezu (może być lekki),
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy ,
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów, uwodnionych lub dobrze odsączonych, jeśli są w oleju,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • papryka słodka mielona Prymat,
  • kardamon,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • suszone pomidory, posiekane, do dekoracji.
  • świeże liście bazylii, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem; dodaj majonez, musztardę, suszone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i paprykę słodką mieloną Prymat. Nadziewaj białka mieszanką. Udekoruj suszonymi pomidorami i bazylią.

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zapiekane jajka faszerowane

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 20 g mąka pszenna,
  • 60 g masło,
  • 350 ml mleka,
  • 200 g pieczarki,
  • szalotka,
  • 5 gałązek natka pietruszki,
  • 2 żółtka,
  • 50 g tarty ser Gruyère,
  • pieprz,
  • sól,
  • szczypta gałki muszkatołowej Prymat.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj jajka na twardo. Usuń skorupki, a następnie przekrój jajka wzdłuż na pół. Przesiej żółtka.

Sos beszamelowy:

Zrób zasmażkę, używając 20 g masła oraz 20 g mąki. Rozpuść masło, dodaj mąkę ciągle mieszając, następnie wlewaj powoli mleko i gotuj przez 5 min. Masa powinna być gładka, bez grudek. Dopraw do smaku.

Farsz:

Pokrój pieczarki i szalotkę w drobną kostkę. Usmaż je na maśle (około 20 g). Posiekaj i dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku. Połącz pieczarki z przesianymi żółtkami, a następnie wymieszaj z częścią sosu beszamelowego. Nałóż nadzienie na białka jaj, aby nadać im kształt jajka.

Sos:

Do pozostałego gorącego sosu beszamelowego dodaj 2 żółtka i starty ser Gruyère.

Podawanie:

Wysmaruj masłem (około 20 g) naczynie do serwowania, ułóż faszerowane jajka i polej je sosem, tak aby pokrył je ze wszystkich stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 230°C przez 7 minut. Wyłóż na talerz i gotowe!

Zapiekane jajka faszerowane
Zapiekane jajka faszerowane
Zapiekane jajka faszerowane
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Żurek

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego,
  • 500 g wędzonych żeberek, kości wieprzowych,
  • 300 g surowej białej kiełbasy,
  • 500 ml żuru (żurku, zakwasu),
  • 2 łyżki majeranku suszonego Prymat,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • śmietanka 18% lub 30% według uznania,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • pęczek szczawiku,
  • 2 całe pomidory,
  • trybulka pęczek,
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku,
  • marchewka,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

Wędzone żeberka, kości i czosnek gotujemy z naszym wywarem przez około 40 min. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy przez kolejne 10 min. Do gotującego się wywaru możemy włożyć umyte jajka i gotujemy je około 10 min.

W tym czasie szykujemy nasze warzywa – marchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa (oprócz świeżych ziół) układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy majerankiem suszonym Prymat, pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, krótko, tak aby warzywa były al dente.

W miedzy czasie dodajemy żur do naszego wywaru i gotujemy przez ok. 5-10 minut. Dodajemy majeranek. Żurek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Kiełbasę wyjmujemy z zupy, kroimy na plasterki.

Żurek wlewamy do talerza, dodajemy plasterki kiełbasy, nasze warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami.

Żurek
Żurek
Żurek
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Dodatki do żurku
Dodatki do żurku
Dodatki do żurku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Francuski sernik

Składniki:

  • 2 arkusze kruchego ciasta,
  • 8 jajka,
  • 240 g cukru,
  • 2 saszetka cukru z wanilią Prymat,
  • 2 czubata łyżka stołowa mąki kukurydzianej,
  • 1 kg tłustego twarogu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto w wysmarowanej masłem formie do tarty i dobrze dociśnij, aby dopasować je do kształtu formy. Złóż nadmiar do środka i nakłuj spód widelcem.

Wyłóż ciasto kulkami do pieczenia (lub suszoną soczewicą na papierze do pieczenia) i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń kulki do pieczenia. Odstaw na bok.

Oddziel białka od żółtek. W misce ubij żółtka z cukrem i cukrem z wanilią Prymat, aż masa stanie się biała. Dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Następnie dodaj twaróg i ponownie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połącz z poprzednią mieszanką. Wylej masę na ciasto i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175°C. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.

Sernik można udekorować rodzynkami sułtańskimi lub skórką pomarańczową i cytrynową.

Francuski sernik
Francuski sernik
Francuski sernik
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zioła znajdziesz na www.prymat.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości