Piotr Kucharski przygotował croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym, zapiekane cannelloni, kurczaka zapiekanego w serze i gruszki z serem oraz pieprzem.
Croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym
Składniki:
- 2 croissanty,
- garść szpinaku,
- kilka boczniaków,
- 4 jajka,
- sól i pieprz,
- masło,
- ser Gouda w kawałku - OSM Łowicz.
Przygotowanie:
Croissanty przekroić wzdłuż na pół. Następnie podpiec na rozgrzanej patelni. Na tej samej patelni podsmażyć na maśle porwane na kawałki boczniaki, a potem odłożyć na bok. Na patelni na maśle usmażyć jajecznicę. W trakcie smażenia dobrze przyprawić solą i pieprzem oraz wetrzeć łyżkę dojrzewającego sera. Na croissantach ułożyć szpinak, na nim jajecznicę, a na górze podsmażone grzyby. Całość obficie posypać serem.
Zapiekane cannelloni
Składniki:
- cebula drobno pokrojona,
- marchewka drobno pokrojona
- 50 g selera naciowego, drobno pokrojonego,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 150 g mielonej jagnięciny,
- anchois,
- pół kieliszka czerwonego wina,
- szklanka mleka,
- pieprz do smaku,
- puszka krojonych pomidorów,
- 20 rurek cannelloni,
- 100 g sera Gouda OSM Łowicz.
Przygotowanie:
Na maśle podsmażyć warzywa i dusić, aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i jagnięcinę oraz pokrojone fileciki anchois, a następnie podsmażyć około 10 minut. Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu. Następnie dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest za suche, dolewać odrobinę mleka. Gdy mleko odparuje, dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 30 minut. Farszem wypełniać rurki makaronu i układać w naczyniu do zapiekania. Obficie posypać tartym serem dojrzewającym. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 30 minut.
Kurczak zapiekany w serze
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki majonezu,
- 100 g bułki tartej,
- około 70 g tartego sera Gouda OSM Łowicz,
- główka mini sałaty rzymskiej,
- 4 rzodkiewki,
- oliwa z oliwek,
- ser Gouda OSM Łowicz w kawałku,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Filety przekroić w poprzek na połowę. Przyprawić solą i pieprzem, a potem posmarować z jednej strony majonezem. Bułkę tartą wymieszać z tartym serem. W mieszance panierować stronę wysmarowaną majonezem i ułożyć na blaszce. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wstawić filety i piec 12-14 minut. W tym czasie liście sałaty ułożyć na talerzach. Na wierzch ułożyć plasterki rzodkiewek, przyprawić solą i pieprzem. Obieraczką do warzyw ściąć paski sera i ułożyć je na sałacie. Całość skropić oliwą z oliwek.
Gruszki z pieprzem i serem
Składniki:
- 4 gruszki (np. lukasówka lub konferencje)
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka świeżo i grubo mielonego pieprzu,
- garść orzechów pecan,
- Ser Gouda OSM Łowicz,
- krem balsamiczny,
- pieczywo na zakwasie.
Przygotowanie:
Na maśle podprażyć grubo mielony pieprz, aż zacznie mocno pachnieć. Dodać orzechy i lekko podsmażyć. Gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i podsmażyć na maśle z pieprzem (dosłownie 2-3 minuty). Gruszki mają pozostać jędrne. Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania, posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Skropić kremem balsamicznym. Podawać z dobrym pieczywem.
Zobacz także:
- Serowe dania Andrzeja Polana na słodko i na wytrawnie
- Najlepsze przepisy z serem halloumi. Koniecznie wypróbuj na obiad
- Serowe gofry wytrawne, quiche i suflet serowy, czyli przepisy Sebastiana Olmy z serem w roli głównej
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News