Materiał promocyjny

Niecodzienne potrawy z serem Gouda. Przygotuj pyszne serowe śniadanie i obiad z Piotrem Kucharskim

Ser w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gouda to jeden z najpopularniejszych gatunków sera. Można go dodać do wielu potraw, które z powodzeniem podasz nie tylko na obiad, ale też śniadanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje niekonwencjonalne przepisy na dania z dodatkiem tego sera.

Piotr Kucharski przygotował croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym, zapiekane cannelloni, kurczaka zapiekanego w serze i gruszki z serem oraz pieprzem.

Croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym

Składniki:

  • 2 croissanty,
    • garść szpinaku,
      • kilka boczniaków,
        • 4 jajka,
          • sól i pieprz,
            • masło,
              • ser Gouda w kawałku - OSM Łowicz.

                Przygotowanie:

                Croissanty przekroić wzdłuż na pół. Następnie podpiec na rozgrzanej patelni. Na tej samej patelni podsmażyć na maśle porwane na kawałki boczniaki, a potem odłożyć na bok. Na patelni na maśle usmażyć jajecznicę. W trakcie smażenia dobrze przyprawić solą i pieprzem oraz wetrzeć łyżkę dojrzewającego sera. Na croissantach ułożyć szpinak, na nim jajecznicę, a na górze podsmażone grzyby. Całość obficie posypać serem. 

                Croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym
                Croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym
                Croissanty z jajecznicą i serem dojrzewającym
                Źródło: Michał Woźniak/East News

                Zapiekane cannelloni

                Składniki:

                • cebula drobno pokrojona,
                  • marchewka drobno pokrojona
                    • 50 g selera naciowego, drobno pokrojonego,
                      • 300 g mielonej wołowiny,
                        • 150 g mielonej jagnięciny,
                          • anchois,
                            • pół kieliszka czerwonego wina,
                              • szklanka mleka,
                                • pieprz do smaku,
                                  • puszka krojonych pomidorów,
                                    • 20 rurek cannelloni,
                                      • 100 g sera Gouda OSM Łowicz.

                                        Przygotowanie:

                                        Na maśle podsmażyć warzywa i dusić, aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i jagnięcinę oraz pokrojone fileciki anchois, a następnie podsmażyć około 10 minut. Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu. Następnie dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest za suche, dolewać odrobinę mleka. Gdy mleko odparuje, dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 30 minut. Farszem wypełniać rurki makaronu i układać w naczyniu do zapiekania. Obficie posypać tartym serem dojrzewającym. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 30 minut.

                                        Zapiekane cannelloni
                                        Zapiekane cannelloni
                                        Zapiekane cannelloni
                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                        Kurczak zapiekany w serze

                                        Składniki:

                                        • 2 filety z kurczaka,
                                          • sól i pieprz,
                                            • 2 łyżki majonezu,
                                              • 100 g bułki tartej,
                                                • około 70 g tartego sera Gouda OSM Łowicz,
                                                  • główka mini sałaty rzymskiej,
                                                    • 4 rzodkiewki,
                                                      • oliwa z oliwek,
                                                        • ser Gouda OSM Łowicz w kawałku,
                                                          • pęczek szczypiorku.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Filety przekroić w poprzek na połowę. Przyprawić solą i pieprzem, a potem posmarować z jednej strony majonezem. Bułkę tartą wymieszać z tartym serem. W mieszance panierować stronę wysmarowaną majonezem i ułożyć na blaszce. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wstawić filety i piec 12-14 minut. W tym czasie liście sałaty ułożyć na talerzach. Na wierzch ułożyć plasterki rzodkiewek, przyprawić solą i pieprzem. Obieraczką do warzyw ściąć paski sera i ułożyć je na sałacie. Całość skropić oliwą z oliwek.

                                                            Kurczak zapiekany w serze
                                                            Kurczak zapiekany w serze
                                                            Kurczak zapiekany w serze
                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News
                                                            Kurczak z serem
                                                            Kurczak z serem
                                                            Kurczak z serem
                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                            Gruszki z pieprzem i serem  

                                                            Składniki:

                                                            • 4 gruszki (np. lukasówka lub konferencje)
                                                              • 2 łyżki masła,
                                                                • łyżeczka świeżo i grubo mielonego pieprzu,
                                                                  • garść orzechów pecan,
                                                                    • Ser Gouda OSM Łowicz,
                                                                      • krem balsamiczny,
                                                                        • pieczywo na zakwasie.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Na maśle podprażyć grubo mielony pieprz, aż zacznie mocno pachnieć. Dodać orzechy i lekko podsmażyć. Gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i podsmażyć na maśle z pieprzem (dosłownie 2-3 minuty). Gruszki mają pozostać jędrne. Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania, posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Skropić kremem balsamicznym. Podawać z dobrym pieczywem.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana