Przewodnik po pomidorach Piotra Kucharskiego, czyli przepisy na zupę, sałatkę, carpaccio i sos

Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski zdradza pomidorowe sekrety
Piotr Kucharski zdradza pomidorowe sekrety
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Sezon na najlepsze pomidory trwa. Późne lato to idealny moment, aby zamknąć ich smak w słoikach. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swój przewodnik po pomidorach. Sprawdź jego przepisy na zupę pomidorową z pomidorkami cherry, pizzę z sałatką pomidorową, carpaccio pomidorowe i sos z pieczonych pomidorów.
Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry
Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry
Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry - przepis

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów malinowych,
    • oliwa z oliwek,
      • cebula,
        • 2 ząbki czosnku,
          • gałązka bazylii,
            • 2-3 duże garście małych pomidorków np. cherry,
              • liście bazylii,
                • 1 litr wywaru warzywnego,
                  • sól i pieprz.

                    Sposób przygotowania:

                    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wybrać ze środka pestki (nie wyrzucać, można zrobić z tego koktajl) resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i poddusić ze szczyptą soli na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.

                    Po krótkiej chwili dodać pomidory i gałązkę bazylii. Dusić całość aż pomidory się rozpadną. Podlać wywarem warzywnym. Zagotować, wyjąć bazylię, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki cherry podsmażyć na patelni z oliwą aż zrobią się ciepłe, ale nie popękają.

                    Pomidorki ułożyć w miseczkach i zalać zupą. Podawać polane oliwą z oliwek.

                    Pizza z sałatką pomidorową
                    Pizza z sałatką pomidorową
                    Pizza z sałatką pomidorową
                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                    Pizza z sałatką pomidorową - przepis

                    Składniki na ciasto:

                    • 220 ml/g wody,
                      • 5 g drożdży,
                        • 400 g mąki pszennej typ 750,
                          • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa do formowania,
                            • łyżeczka soli.

                              Dodatki:

                              • 5-6 łyżek sosu pomidorowego,
                                • czerwona cebula,
                                  • kilogram pomidorów,
                                    • sól i pieprz,
                                      • ocet z czerwonego wina,
                                        • pęczek natki pietruszki,
                                          • pęczek bazylii,
                                            • kula sera Burrata.

                                              Sposób przygotowania:

                                              W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc (12 h) do lodówki.

                                              Blachę do pieczenia o wymiarach około 30 x 25 cm dokładnie skropić oliwą z oliwek. Naoliwionymi rękami przełożyć ciasto na blachę i delikatnie rozciągnąć. Zostawić ciasto, aby się rozluźniło i po 10 minutach ponownie je ponaciągać, aby było na całej powierzchni blachy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C na 15 minut.

                                              W tym czasie pokroić pomidory w plasterki. Drobno posiekać cebulę oraz zioła. Wymieszać je z oliwą oraz octem.

                                              Pomidory ułożyć na placku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość polać salsą.

                                              Carpaccio pomidorowe
                                              Carpaccio pomidorowe
                                              Carpaccio pomidorowe
                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                              Carpaccio pomidorowe - przepis

                                              Składniki:

                                              • 100 ml oliwy z oliwek,
                                                • pęczek bazylii,
                                                  • opakowanie fety
                                                    • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
                                                      • 2 duże mięsiste pomidory,
                                                        • sól i pieprz,
                                                          • szalotka,
                                                            • pęczek cienkiego szczypiorku,
                                                              • pieczywo na zakwasie.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Oliwę z oliwek zmiksować z listkami bazylii i przecedzić przez drobną gazę, aby zebrać tylko zaromatyzowaną oliwę. Fetę ubić z jogurtem przy pomocy rózgi aż stanie się kremowa i napowietrzona. Fetę wyłożyć na talerz.

                                                                Ostrym i cienkim nożem odcinać cienkie plasterki z pomidora i układać na fecie. Wierzch polać oliwą bazyliową. Posypać plasterkami szalotki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z dobrym pieczywem.

                                                                Sos z pieczonych pomidorów - przepis

                                                                Składniki:

                                                                • 2 kg pomidorów lima,
                                                                  • 2 kg mieszanym pomidorów,
                                                                    • duża cebula,
                                                                      • czerwona papryka,
                                                                        • 3 główki czosnku,
                                                                          • sól i pieprz,
                                                                            • oliwa z oliwek.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.

                                                                              Pomidory pokroić na kawałki i ułożyć na dwóch dużych blachach do pieczenia. Cebulę pokroić na kawałki, główki czosnku przekroić na połowę, paprykę pokroić na kawałki. Warzywa dołożyć do pomidorów, dokładnie wszystko skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut.

                                                                              Tylko pomidory przełożyć na sito i odcedzić. Następnie to, co odciekło z pomidorów zmiksować z resztą warzyw, pomidory posiekać, ale nie miksować. Całość razem połączyć. Przelać do słoików. Zakręcić i zawekować.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana