Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry - przepis
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów malinowych,
- oliwa z oliwek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka bazylii,
- 2-3 duże garście małych pomidorków np. cherry,
- liście bazylii,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wybrać ze środka pestki (nie wyrzucać, można zrobić z tego koktajl) resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i poddusić ze szczyptą soli na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.
Po krótkiej chwili dodać pomidory i gałązkę bazylii. Dusić całość aż pomidory się rozpadną. Podlać wywarem warzywnym. Zagotować, wyjąć bazylię, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki cherry podsmażyć na patelni z oliwą aż zrobią się ciepłe, ale nie popękają.
Pomidorki ułożyć w miseczkach i zalać zupą. Podawać polane oliwą z oliwek.
Pizza z sałatką pomidorową - przepis
Składniki na ciasto:
- 220 ml/g wody,
- 5 g drożdży,
- 400 g mąki pszennej typ 750,
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa do formowania,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- 5-6 łyżek sosu pomidorowego,
- czerwona cebula,
- kilogram pomidorów,
- sól i pieprz,
- ocet z czerwonego wina,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek bazylii,
- kula sera Burrata.
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc (12 h) do lodówki.
Blachę do pieczenia o wymiarach około 30 x 25 cm dokładnie skropić oliwą z oliwek. Naoliwionymi rękami przełożyć ciasto na blachę i delikatnie rozciągnąć. Zostawić ciasto, aby się rozluźniło i po 10 minutach ponownie je ponaciągać, aby było na całej powierzchni blachy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C na 15 minut.
W tym czasie pokroić pomidory w plasterki. Drobno posiekać cebulę oraz zioła. Wymieszać je z oliwą oraz octem.
Pomidory ułożyć na placku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość polać salsą.
Carpaccio pomidorowe - przepis
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- pęczek bazylii,
- opakowanie fety
- kilka łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 duże mięsiste pomidory,
- sól i pieprz,
- szalotka,
- pęczek cienkiego szczypiorku,
- pieczywo na zakwasie.
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek zmiksować z listkami bazylii i przecedzić przez drobną gazę, aby zebrać tylko zaromatyzowaną oliwę. Fetę ubić z jogurtem przy pomocy rózgi aż stanie się kremowa i napowietrzona. Fetę wyłożyć na talerz.
Ostrym i cienkim nożem odcinać cienkie plasterki z pomidora i układać na fecie. Wierzch polać oliwą bazyliową. Posypać plasterkami szalotki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z dobrym pieczywem.
Sos z pieczonych pomidorów - przepis
Składniki:
- 2 kg pomidorów lima,
- 2 kg mieszanym pomidorów,
- duża cebula,
- czerwona papryka,
- 3 główki czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Pomidory pokroić na kawałki i ułożyć na dwóch dużych blachach do pieczenia. Cebulę pokroić na kawałki, główki czosnku przekroić na połowę, paprykę pokroić na kawałki. Warzywa dołożyć do pomidorów, dokładnie wszystko skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Tylko pomidory przełożyć na sito i odcedzić. Następnie to, co odciekło z pomidorów zmiksować z resztą warzyw, pomidory posiekać, ale nie miksować. Całość razem połączyć. Przelać do słoików. Zakręcić i zawekować.
Zobacz także:
- Czy da się zjeść za dużo pomidorów? Sprawdź, jakie są skutki ich "przedawkowania"
- Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno
- Zielone pomidory – doskonały pomysł na przetwory zimowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN