Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry - przepis
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów malinowych,
 - oliwa z oliwek,
 - cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - gałązka bazylii,
 - 2-3 duże garście małych pomidorków np. cherry,
 - liście bazylii,
 - 1 litr wywaru warzywnego,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wybrać ze środka pestki (nie wyrzucać, można zrobić z tego koktajl) resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i poddusić ze szczyptą soli na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.
Po krótkiej chwili dodać pomidory i gałązkę bazylii. Dusić całość aż pomidory się rozpadną. Podlać wywarem warzywnym. Zagotować, wyjąć bazylię, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki cherry podsmażyć na patelni z oliwą aż zrobią się ciepłe, ale nie popękają.
Pomidorki ułożyć w miseczkach i zalać zupą. Podawać polane oliwą z oliwek.
Pizza z sałatką pomidorową - przepis
Składniki na ciasto:
- 220 ml/g wody,
 - 5 g drożdży,
 - 400 g mąki pszennej typ 750,
 - 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa do formowania,
 - łyżeczka soli.
 
Dodatki:
- 5-6 łyżek sosu pomidorowego,
 - czerwona cebula,
 - kilogram pomidorów,
 - sól i pieprz,
 - ocet z czerwonego wina,
 - pęczek natki pietruszki,
 - pęczek bazylii,
 - kula sera Burrata.
 
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc (12 h) do lodówki.
Blachę do pieczenia o wymiarach około 30 x 25 cm dokładnie skropić oliwą z oliwek. Naoliwionymi rękami przełożyć ciasto na blachę i delikatnie rozciągnąć. Zostawić ciasto, aby się rozluźniło i po 10 minutach ponownie je ponaciągać, aby było na całej powierzchni blachy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C na 15 minut.
W tym czasie pokroić pomidory w plasterki. Drobno posiekać cebulę oraz zioła. Wymieszać je z oliwą oraz octem.
Pomidory ułożyć na placku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość polać salsą.
Carpaccio pomidorowe - przepis
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek,
 - pęczek bazylii,
 - opakowanie fety
 - kilka łyżek jogurtu naturalnego,
 - 2 duże mięsiste pomidory,
 - sól i pieprz,
 - szalotka,
 - pęczek cienkiego szczypiorku,
 - pieczywo na zakwasie.
 
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek zmiksować z listkami bazylii i przecedzić przez drobną gazę, aby zebrać tylko zaromatyzowaną oliwę. Fetę ubić z jogurtem przy pomocy rózgi aż stanie się kremowa i napowietrzona. Fetę wyłożyć na talerz.
Ostrym i cienkim nożem odcinać cienkie plasterki z pomidora i układać na fecie. Wierzch polać oliwą bazyliową. Posypać plasterkami szalotki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z dobrym pieczywem.
Sos z pieczonych pomidorów - przepis
Składniki:
- 2 kg pomidorów lima,
 - 2 kg mieszanym pomidorów,
 - duża cebula,
 - czerwona papryka,
 - 3 główki czosnku,
 - sól i pieprz,
 - oliwa z oliwek.
 
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Pomidory pokroić na kawałki i ułożyć na dwóch dużych blachach do pieczenia. Cebulę pokroić na kawałki, główki czosnku przekroić na połowę, paprykę pokroić na kawałki. Warzywa dołożyć do pomidorów, dokładnie wszystko skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Tylko pomidory przełożyć na sito i odcedzić. Następnie to, co odciekło z pomidorów zmiksować z resztą warzyw, pomidory posiekać, ale nie miksować. Całość razem połączyć. Przelać do słoików. Zakręcić i zawekować.
Zobacz także:
- Czy da się zjeść za dużo pomidorów? Sprawdź, jakie są skutki ich "przedawkowania"
 - Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno
 - Zielone pomidory – doskonały pomysł na przetwory zimowe
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN