Masz ochotę na naleśniki? Z tymi przepisami nigdy ci się nie znudzą

Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Masz ochotę na naleśniki, ale znudziły ci się już te z serem? Z rozwiązaniem przychodzi Piotr Kucharski i jego sposoby na naleśniki, dzięki którym w kuchni nie będzie nudno. Wypróbuj przepisy na naleśniki z gruszką, zielone naleśniki, tort naleśnikowy, z łososiem i smażonym jajkiem. Dzięki nim urozmaicisz swoje posiłki.

Ciasto pełnoziarniste na naleśniki

Naleśniki pełnoziarniste
Naleśniki pełnoziarniste
Naleśniki pełnoziarniste
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
    • 300 ml mleka,
      • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej (lub mieszanka kilku różnych mąk),
        • 100 g mąki jasnej orkiszowej,
          • łyżka maku,
            • łyżka sezamu,
              • łyżka siemienia lnianego,
                • 0,5 łyżeczki soli,
                  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
                    • 50 g roztopionego masła,
                      • 200 ml wody,
                        • klarowane masło.

                          Sposób przygotowania:

                          Jajka wymieszać z mlekiem a następnie dodać wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dolać wodę i rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić na co najmniej 20 minut, aby pełnoziarnista mąka oraz ziarna mogły napęcznieć. Jeśli będzie taka potrzeba dolać więcej wody.

                          Smażyć na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem.

                          Zapiekane naleśniki z gruszkami

                          Naleśniki z owocami
                          Naleśniki z owocami
                          Naleśniki z owocami
                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                          Składniki:

                          • 15 usmażonych cienkich naleśników pełnoziarnistych,
                            • 8 gruszek np. lukasówka,
                              • kawałek imbiru,
                                • 100 g zimnego masła,
                                  • cynamon.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Połowę przełożyć do garnka i prużyć na wolnym ogniu aż masa się zagęści. Dodać resztę gruszek i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Dodać starty imbir, wymieszać i wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.

                                    Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200º C na 30 minut. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.

                                    Tort naleśnikowy

                                    Składniki:

                                    • 25 naleśników pełnoziarnistych (średnica około 20 cm),
                                      • 4 żółtka,
                                        • 100 g cukru,
                                          • 500 g serka mascarpone,
                                            • 150 ml śmietany 36%,
                                              • 20 g matchy plus porcja do posypania,
                                                • 100 ml mocnej kawy.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Żółtka ubić z cukrem, wymieszać z matchą a następnie wymieszać w mascarpone. W osobnej misce ubić śmietanę i wymieszać z mascarpone.

                                                  Ułożyć naleśnika, skropić go odrobiną kawy, na nim rozsmarować krem. Ułożyć kolejnego naleśnika i powtórzyć wszystkie czynności zresztą naleśników, kawy o kremu.

                                                  Wierzch udekorować porcją kremu i posypać matchą. Można przed krojeniem schłodzić.

                                                  Zielone naleśniki

                                                  Zielone naleśniki
                                                  Zielone naleśniki
                                                  Zielone naleśniki
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Składniki:

                                                  • 3 jajka,
                                                    • 100 ml mleka,
                                                      • 200 ml maślanki,
                                                        • 200 g młodych liści szpinaku,
                                                          • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
                                                            • 300 g mąki jasnej orkiszowej,
                                                              • 0,5 łyżeczki soli,
                                                                • klarowane masło do smażenia.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Jajka wymieszać z mlekiem i szpinakiem. Zmiksować na gładką zieloną masę. Następnie dodać wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać odrobinę wody.

                                                                  Naleśniki smażyć z obu stron na lekko rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Dzięki temu zachowają zielony kolor.

                                                                  Naleśniki z łososiem

                                                                  Naleśniki z łososiem
                                                                  Naleśniki z łososiem
                                                                  Naleśniki z łososiem
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Składniki:

                                                                  • 8 zielonych naleśników,
                                                                    • 200 g serka do smarowania kanapek,
                                                                      • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
                                                                        • 2 łyżki tartego chrzanu,
                                                                          • 2 łyżki kaparów,
                                                                            • 3 łyżki pokrojonych korniszonów,
                                                                              • pęczek koperku,
                                                                                • sól i pieprz,
                                                                                  • 200 g pieczonego łososia,
                                                                                    • 100 g roszponki,
                                                                                      • 100 g wędzonego łososia.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Serek wymieszać ze śmietaną, chrzanem, pokrojonymi kaparami, korniszonami i posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać podzielonego na kawałki pieczonego łososia, delikatnie wymieszać.

                                                                                        Naleśniki wypełnić farszem i roszponką. Udekorować wędzonym łososiem i listkami koperku.

                                                                                        Zapiekane naleśniki z sadzonym jajkiem

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 4 zielone naleśniki,
                                                                                          • oliwa z oliwek,
                                                                                            • cebula,
                                                                                              • 300 g pieczarek,
                                                                                                • 200 g szpinaku,
                                                                                                  • 4 plasterki gotowanej szynki,
                                                                                                    • 100 g sera feta,
                                                                                                      • sol i pieprz,
                                                                                                        • 4 jajka,
                                                                                                          • masło do smażenia,
                                                                                                            • mała rzymska sałata.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Cebulę i pieczarki podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i razem poddusić. Na koniec dodać szynkę pokrojoną w paski. Naleśniki posmarować farszem i po 2 cm boków złożyć do środka. Posypać pokruszoną fetą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15 minut.

                                                                                                              W tym czasie smażyć jajka na maśle, aby żółtko było płynące i podzielić sałatę na liście. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku ułożyć sadzone jajko. Podawać z liśćmi sałaty.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana