Ciasto pełnoziarniste na naleśniki
Składniki:
- 3 jajka,
- 300 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej (lub mieszanka kilku różnych mąk),
- 100 g mąki jasnej orkiszowej,
- łyżka maku,
- łyżka sezamu,
- łyżka siemienia lnianego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 50 g roztopionego masła,
- 200 ml wody,
- klarowane masło.
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z mlekiem a następnie dodać wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dolać wodę i rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić na co najmniej 20 minut, aby pełnoziarnista mąka oraz ziarna mogły napęcznieć. Jeśli będzie taka potrzeba dolać więcej wody.
Smażyć na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem.
Zapiekane naleśniki z gruszkami
Składniki:
- 15 usmażonych cienkich naleśników pełnoziarnistych,
- 8 gruszek np. lukasówka,
- kawałek imbiru,
- 100 g zimnego masła,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Połowę przełożyć do garnka i prużyć na wolnym ogniu aż masa się zagęści. Dodać resztę gruszek i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Dodać starty imbir, wymieszać i wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200º C na 30 minut. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Tort naleśnikowy
Składniki:
- 25 naleśników pełnoziarnistych (średnica około 20 cm),
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 500 g serka mascarpone,
- 150 ml śmietany 36%,
- 20 g matchy plus porcja do posypania,
- 100 ml mocnej kawy.
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z cukrem, wymieszać z matchą a następnie wymieszać w mascarpone. W osobnej misce ubić śmietanę i wymieszać z mascarpone.
Ułożyć naleśnika, skropić go odrobiną kawy, na nim rozsmarować krem. Ułożyć kolejnego naleśnika i powtórzyć wszystkie czynności zresztą naleśników, kawy o kremu.
Wierzch udekorować porcją kremu i posypać matchą. Można przed krojeniem schłodzić.
Zielone naleśniki
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 ml mleka,
- 200 ml maślanki,
- 200 g młodych liści szpinaku,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 300 g mąki jasnej orkiszowej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- klarowane masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z mlekiem i szpinakiem. Zmiksować na gładką zieloną masę. Następnie dodać wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać odrobinę wody.
Naleśniki smażyć z obu stron na lekko rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Dzięki temu zachowają zielony kolor.
Naleśniki z łososiem
Składniki:
- 8 zielonych naleśników,
- 200 g serka do smarowania kanapek,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 2 łyżki kaparów,
- 3 łyżki pokrojonych korniszonów,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz,
- 200 g pieczonego łososia,
- 100 g roszponki,
- 100 g wędzonego łososia.
Sposób przygotowania:
Serek wymieszać ze śmietaną, chrzanem, pokrojonymi kaparami, korniszonami i posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać podzielonego na kawałki pieczonego łososia, delikatnie wymieszać.
Naleśniki wypełnić farszem i roszponką. Udekorować wędzonym łososiem i listkami koperku.
Zapiekane naleśniki z sadzonym jajkiem
Składniki:
- 4 zielone naleśniki,
- oliwa z oliwek,
- cebula,
- 300 g pieczarek,
- 200 g szpinaku,
- 4 plasterki gotowanej szynki,
- 100 g sera feta,
- sol i pieprz,
- 4 jajka,
- masło do smażenia,
- mała rzymska sałata.
Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i razem poddusić. Na koniec dodać szynkę pokrojoną w paski. Naleśniki posmarować farszem i po 2 cm boków złożyć do środka. Posypać pokruszoną fetą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15 minut.
W tym czasie smażyć jajka na maśle, aby żółtko było płynące i podzielić sałatę na liście. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku ułożyć sadzone jajko. Podawać z liśćmi sałaty.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy
- Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem
- Śniadania świata. Przepisy na japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty i bezglutenowe arepas
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News