Pierogi z hauskyjzą lub owocami z kompotu, czyli regionalne przysmaki ze Śląska i Mazur

Pierogi po śląsku vs pierogi po mazursku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierogi to, można powiedzieć, narodowe danie Polski. W każdym regionie przygotowuje się je nieco inaczej. Wszyscy znamy ruskie pierogi czy z owocami, a czy słyszeliście o pierogach typowych dla Śląska lub Warmii i Mazur? Poznajcie regionalne pierogi w wykonaniu Łukasza Gamonia ze Śląska i Oli Juszczyk z Mazur, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Pierogi z rolady śląskiej na musie z kapusty czerwonej z zołzą - przepis Łukasza Gamonia

Składniki:

  • pieczeń lub rolada z obiadu,
    • sos pieczeniowy (zołza),
      • kapusta czerwona mała,
        • natka pietruszki,
          • 100 g jarmużu.

            Składniki na ciasto na pierogi:

            • 1 kg mąki pszennej,
              • jajko,
                • woda (według uznania),
                  • 100 g masła,
                    • szczypta soli.

                      Sposób przygotowania:

                      Roladę lub pieczeń siekamy drobno z dodatkiem kapusty czerwonej doprawionej i odrobiną natki pietruszki. Formujemy kuleczki do farszu gdzieś około 20 g na pieroga. Zagniatamy ciasto z mąki, jaja, wody gorącej i masła, i wkręcamy w to ciasto drobno posiekaną natkę pietruszki. Ciasto zostawiamy na chwilę do odpoczynku. Z reszty modrej kapusty przygotowujemy mus, czyli miksujemy kapustę na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.

                      Teraz z ciasta formujemy pierogi okrągłe dowolnej wielkości wkładamy farsz i zlepiamy, gotujemy do wypłynięcia i ewentualnie obsmażamy. Na talerzu układamy mus, pierogi polewamy sosem pieczeniowym i dekorujemy chipsami z jarmużu.

                      Pierogi z rolady śląskiej na musie z kapusty czerwonej z zołzą
                      Pierogi z rolady śląskiej na musie z kapusty czerwonej z zołzą
                      Pierogi z rolady śląskiej na musie z kapusty czerwonej z zołzą

                      Pierogi z hauskyjzą - przepis Łukasza Gamonia

                      Składniki:

                      • hauskyjza (domowy ser z kminkiem),
                        • 500 g brusznicy mrożonej,
                          • 200 g wędzonej słoniny,
                            • 200 g cukru,
                              • 100 ml czerwonego wina.

                                Sposób przygotowania:

                                Ciasto przygotowujemy jak we wcześniejszym przepisie. Domowy ser hauskyjzę wkładamy do lodówki, by mocno się schłodził. Na patelni robimy karmel i obsmażamy na nim brusznicę, podlewamy winem i redukujemy do postaci sosu. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy pierogi z serem, sklejamy.

                                Rozgrzewamy tłuszcz do 180 st. C i smażymy na złoty kolor pierogi. Ze słoniny robimy skwarki i odsączamy z tłuszczu. Na talerzu układamy pierogi, polewamy sosem z brusznicy i posypujemy skwarkami ze słoniny.

                                Pierogi z owocami z kompotu z cynamonem i masłem z chrupiącymi migdałami - przepis Łukasza Gamonia

                                Składniki:

                                • 500 g mrożonego kompotu,
                                  • cytryna,
                                    • 100 g mięty,
                                      • paczka tartego cynamonu,
                                        • 100 g migdałów w płatkach,
                                          • 200 g masła,
                                            • 500 g twarogu,
                                              • 5 g cukru wanilinowego,
                                                • 200 g cukru białego,
                                                  • 2 jajka.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Ciasto wyrabiamy jak wcześniej. Wstawiamy kompot z mieszanki kompotowej i wody na 0,5 kg owoców 2 litry wody, dodajemy cukier, cytrynę i listki mięty. Gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru. Owoce wyciągamy, studzimy i mieszamy z serem, dodajemy cukier waniliowy i 2 żółtka, a następnie formujemy kuleczki i studzimy.

                                                    Ciasto wałkujemy i formujmy, dodajemy farsz i gotujemy w osłodzonej wodzie do wypłynięcia. Obsmażamy na maśle ze sprażonymi migdałami i cynamonem. Podajemy ze szklaneczką pysznego kompotu.

                                                    Pierogi z krupniokiem (kaszanką) z glazurowanymi w miodzie ogórkami kiszonymi - przepis Łukasza Gamonia

                                                    Składniki:

                                                    • 500 g kaszanki,
                                                      • 100 g cebuli,
                                                        • 200 g boczku,
                                                          • 200 g jabłek,
                                                            • 200 g ogórków kiszonych,
                                                              • 200 ml miodu,
                                                                • 5 g pieprzu młotkowanego,
                                                                  • opakowanie majeranku,
                                                                    • doniczka majeranku.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Ciasto wyrabiamy jak wcześniej. Boczek obsmażamy na chrupko, dodajemy cebulę i jabłko smażymy na złoto. Krupnioki rozbieramy i mieszamy razem z wcześniej obsmażonymi smakołykami. Formujemy kuleczki i studzimy. Ogórek kiszony smażymy na suchej patelni, dodajemy miód i pierz młotkowany, a następnie chwilkę dusimy.

                                                                      Uformowane pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy na talerzu i polewamy ogórkami z pieprzem.

                                                                      Pierogi z krupniokiem z glazurowanymi w miodzie ogórkami kiszonymi
                                                                      Pierogi z krupniokiem z glazurowanymi w miodzie ogórkami kiszonymi
                                                                      Pierogi z krupniokiem z glazurowanymi w miodzie ogórkami kiszonymi
                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Ciasto na pierogi Oli Juszkiewicz

                                                                      Składniki:

                                                                      • 500 g mąki typ 500,
                                                                        • 200-230 ml gorącej wody,
                                                                          • jajko,
                                                                            • 30 g roztopionego masła,
                                                                              • szczypta soli.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                W misce umieść mąkę, dodaj sól, roztopione masło, gorącą wodę i wstępnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jajko i dokładnie wyrób ciasto. Może to potrwać nawet 15 min. Ciasto przykryj ciepłą miską i odstaw na 30 minut.

                                                                                Pierogi z hreczką i skrzeczkami - przepis Oli Juszkiewicz

                                                                                Składniki:

                                                                                • 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej,
                                                                                  • 2 ugotowane posiekane jaja,
                                                                                    • 100 g wędzonego boczku,
                                                                                      • 150 g surowego boczku,
                                                                                        • 4 ząbki czosnku,
                                                                                          • 2 cebule,
                                                                                            • sól i pieprz,
                                                                                              • majeranek suszony.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Wędzony boczek i cebulkę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. Wymieszaj gotowy boczek z kaszą i jajkami, dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                Skrzeczka: oddzielnie podsmaż pokrojony w kostkę surowy boczek z posiekanym czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

                                                                                                Pierogi z tłuczonymi ziemniaczkami i czosnkiem - przepis Oli Juszkiewicz

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 1,5 kg ziemniaków,
                                                                                                  • kostka masła,
                                                                                                    • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                      • 2 cebule szalotki,
                                                                                                        • sól, pieprz,
                                                                                                          • gałka muszkatołowa.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Podsmaż na maśle drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Ziemniaki odcedź, dodaj 1/2 kostki masła, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i rozgnieć je na puree. Na koniec dodaj podsmażoną szalotkę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Przed wykładaniem na ciasto farsz ostudź.

                                                                                                            Pierogi z sandaczem, gotowanym jajem i pietruszką - przepis Oli Juszkiewicz

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 2 duże płaty filetu sandacza,
                                                                                                              • 4 jaja,
                                                                                                                • pęczek świeżej pietruszki,
                                                                                                                  • 2-3 łyżki majonezu,
                                                                                                                    • sól i pieprz.

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      Jajka ugotuj na twardo i posiekaj w kostkę. Sandacza osusz i zmiel lub posiekaj na bardzo drobno, dodaj do jajek. Do farszu dodaj również posiekaną pietruszkę, majonez, sól i pieprz, i dokładnie połącz składniki farszu.

                                                                                                                      Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną - przepis Oli Juszkiewicz

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • 500 g jagód (mogą być mrożone),
                                                                                                                        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                                                                          • 2 łyżki cukru,
                                                                                                                            • 300 g śmietany 18%,
                                                                                                                              • 2 łyżeczki cukru pudru.

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                Jagody, rozmrożone i odsączone, posyp mąką ziemniaczaną i cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj.

                                                                                                                                Ostrożnie łyżeczką nakładaj na ciasto. Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i podawaj do ugotowanych pierogów.

                                                                                                                                Mapa Smaków w kuchni Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                Co tydzień w naszej kuchni będziemy gościć pasjonatów gotowania, od których dowiemy się, jak w ich stronach przygotowuje się tradycyjne, polskie dania. Ostatni tydzień marca to jednocześnie Wielki Tydzień, zadbamy o wiec także o kulinarne przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Po zakończeniu akcji postanie e-book z najciekawszymi przepisami.

                                                                                                                                Żadna akcja nie udałaby się bez naszych kochanych widzów, zachęcamy więc do dzielenia się z nami tym, co gotuje się w Waszych domach! Zachęcamy do wrzucania zdjęć i filmików z #pogodnitvn na swoje social media, a my pokażemy je na antenie. Pamiętajcie, aby posty były ustawione jako "publiczne", aby wszyscy mogli je zobaczyć.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                Źródło: Łukasz Gamoń i Ola Juszkiewicz

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana