Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Pierogi z rolady śląskiej na musie z kapusty czerwonej z zołzą - przepis Łukasza Gamonia
Składniki:
- pieczeń lub rolada z obiadu,
- sos pieczeniowy (zołza),
- kapusta czerwona mała,
- natka pietruszki,
- 100 g jarmużu.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 1 kg mąki pszennej,
- jajko,
- woda (według uznania),
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Roladę lub pieczeń siekamy drobno z dodatkiem kapusty czerwonej doprawionej i odrobiną natki pietruszki. Formujemy kuleczki do farszu gdzieś około 20 g na pieroga. Zagniatamy ciasto z mąki, jaja, wody gorącej i masła, i wkręcamy w to ciasto drobno posiekaną natkę pietruszki. Ciasto zostawiamy na chwilę do odpoczynku. Z reszty modrej kapusty przygotowujemy mus, czyli miksujemy kapustę na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Teraz z ciasta formujemy pierogi okrągłe dowolnej wielkości wkładamy farsz i zlepiamy, gotujemy do wypłynięcia i ewentualnie obsmażamy. Na talerzu układamy mus, pierogi polewamy sosem pieczeniowym i dekorujemy chipsami z jarmużu.
Pierogi z hauskyjzą - przepis Łukasza Gamonia
Składniki:
- hauskyjza (domowy ser z kminkiem),
- 500 g brusznicy mrożonej,
- 200 g wędzonej słoniny,
- 200 g cukru,
- 100 ml czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Ciasto przygotowujemy jak we wcześniejszym przepisie. Domowy ser hauskyjzę wkładamy do lodówki, by mocno się schłodził. Na patelni robimy karmel i obsmażamy na nim brusznicę, podlewamy winem i redukujemy do postaci sosu. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy pierogi z serem, sklejamy.
Rozgrzewamy tłuszcz do 180 st. C i smażymy na złoty kolor pierogi. Ze słoniny robimy skwarki i odsączamy z tłuszczu. Na talerzu układamy pierogi, polewamy sosem z brusznicy i posypujemy skwarkami ze słoniny.
Pierogi z owocami z kompotu z cynamonem i masłem z chrupiącymi migdałami - przepis Łukasza Gamonia
Składniki:
- 500 g mrożonego kompotu,
- cytryna,
- 100 g mięty,
- paczka tartego cynamonu,
- 100 g migdałów w płatkach,
- 200 g masła,
- 500 g twarogu,
- 5 g cukru wanilinowego,
- 200 g cukru białego,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiamy jak wcześniej. Wstawiamy kompot z mieszanki kompotowej i wody na 0,5 kg owoców 2 litry wody, dodajemy cukier, cytrynę i listki mięty. Gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru. Owoce wyciągamy, studzimy i mieszamy z serem, dodajemy cukier waniliowy i 2 żółtka, a następnie formujemy kuleczki i studzimy.
Ciasto wałkujemy i formujmy, dodajemy farsz i gotujemy w osłodzonej wodzie do wypłynięcia. Obsmażamy na maśle ze sprażonymi migdałami i cynamonem. Podajemy ze szklaneczką pysznego kompotu.
Pierogi z krupniokiem (kaszanką) z glazurowanymi w miodzie ogórkami kiszonymi - przepis Łukasza Gamonia
Składniki:
- 500 g kaszanki,
- 100 g cebuli,
- 200 g boczku,
- 200 g jabłek,
- 200 g ogórków kiszonych,
- 200 ml miodu,
- 5 g pieprzu młotkowanego,
- opakowanie majeranku,
- doniczka majeranku.
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiamy jak wcześniej. Boczek obsmażamy na chrupko, dodajemy cebulę i jabłko smażymy na złoto. Krupnioki rozbieramy i mieszamy razem z wcześniej obsmażonymi smakołykami. Formujemy kuleczki i studzimy. Ogórek kiszony smażymy na suchej patelni, dodajemy miód i pierz młotkowany, a następnie chwilkę dusimy.
Uformowane pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy na talerzu i polewamy ogórkami z pieprzem.
Ciasto na pierogi Oli Juszkiewicz
Składniki:
- 500 g mąki typ 500,
- 200-230 ml gorącej wody,
- jajko,
- 30 g roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
W misce umieść mąkę, dodaj sól, roztopione masło, gorącą wodę i wstępnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jajko i dokładnie wyrób ciasto. Może to potrwać nawet 15 min. Ciasto przykryj ciepłą miską i odstaw na 30 minut.
Pierogi z hreczką i skrzeczkami - przepis Oli Juszkiewicz
Składniki:
- 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej,
- 2 ugotowane posiekane jaja,
- 100 g wędzonego boczku,
- 150 g surowego boczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- sól i pieprz,
- majeranek suszony.
Sposób przygotowania:
Wędzony boczek i cebulkę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. Wymieszaj gotowy boczek z kaszą i jajkami, dopraw solą i pieprzem.
Skrzeczka: oddzielnie podsmaż pokrojony w kostkę surowy boczek z posiekanym czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Pierogi z tłuczonymi ziemniaczkami i czosnkiem - przepis Oli Juszkiewicz
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- kostka masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule szalotki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Podsmaż na maśle drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Ziemniaki odcedź, dodaj 1/2 kostki masła, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i rozgnieć je na puree. Na koniec dodaj podsmażoną szalotkę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Przed wykładaniem na ciasto farsz ostudź.
Pierogi z sandaczem, gotowanym jajem i pietruszką - przepis Oli Juszkiewicz
Składniki:
- 2 duże płaty filetu sandacza,
- 4 jaja,
- pęczek świeżej pietruszki,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo i posiekaj w kostkę. Sandacza osusz i zmiel lub posiekaj na bardzo drobno, dodaj do jajek. Do farszu dodaj również posiekaną pietruszkę, majonez, sól i pieprz, i dokładnie połącz składniki farszu.
Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną - przepis Oli Juszkiewicz
Składniki:
- 500 g jagód (mogą być mrożone),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- 300 g śmietany 18%,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Jagody, rozmrożone i odsączone, posyp mąką ziemniaczaną i cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj.
Ostrożnie łyżeczką nakładaj na ciasto. Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i podawaj do ugotowanych pierogów.
Mapa Smaków w kuchni Dzień Dobry TVN
Co tydzień w naszej kuchni będziemy gościć pasjonatów gotowania, od których dowiemy się, jak w ich stronach przygotowuje się tradycyjne, polskie dania. Ostatni tydzień marca to jednocześnie Wielki Tydzień, zadbamy o wiec także o kulinarne przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Po zakończeniu akcji postanie e-book z najciekawszymi przepisami.
Żadna akcja nie udałaby się bez naszych kochanych widzów, zachęcamy więc do dzielenia się z nami tym, co gotuje się w Waszych domach! Zachęcamy do wrzucania zdjęć i filmików z #pogodnitvn na swoje social media, a my pokażemy je na antenie. Pamiętajcie, aby posty były ustawione jako "publiczne", aby wszyscy mogli je zobaczyć.
Zobacz także:
- Pierogi w wykonaniu Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni 2. edycji MasterChefa
- Pierogi Zuzy Zak prosto z Londynu. Jak przygotować je na słodko i słono?
- Pyszny i tani obiad? Pierogi karelskie z przepisu Katarzyny Bosackiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Łukasz Gamoń i Ola Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News