Pierogi Zuzy Zak prosto z Londynu. Jak przygotować je na słodko i słono?

Pierogi Zuzy Zak prosto z Londynu. Jak przygotować je na słodko i słono?
Kuchnia prosto z Londynu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN polskie dania prosto z Londynu w wykonaniu Zuzy Zak. Sprawdź jej sposoby na ten przysmak w wersji na słodko i słono. To uniwersalne danie, które przypadnie do gustu i starszym i młodszym.

Przepis na ciasto na pierogi Zuzy Zak

Składniki:

  • 300g mąki
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 150-160 gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy mąkę i sól do miski. Następnie wlewamy wodę trochę odmierzonej gorącej wody i łączymy ręką. Dodajemy inne składniki i dalej wyrabiamy ciasto, dodając więcej wody, jeśli jej potrzebuje.
  2. Kiedy już powstania jedna masa, wykładamy na stolnicę i gnieciemy przez ok. 7 minut. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i pozwalamy odpocząć przez ok. 20 minut.

Przepis na słony farsz do pierogów Zuzy Zak

Składniki:

  • 200 g kapusty, drobnie pokrojonej
  • 20 g boczku w kawałeczkach/bekonu czy czegoś podobnego na zasmażki
  • 1/2 cebuli, drobnie pokrojonej
  • 120 g bryndzy lub fety w kawałkach
  • sól i pieprz
  • białko
  • 15 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Topimy masło i smażymy kapustę z łyżką wody pod przykrywką ok. 10 minut.
  2. Oddzielnie smażymy boczek, po kilku minutach dodajemy cebulę.
  3. Smażymy, aż będą złociste i trochę chrupiące (odkładamy trochę na okrasę).
  4. Łączymy z kapustą, doprawiamy.
  5. Chłodzimy, następnie dodajemy bryndzę czy fetę i mieszamy.

Przepis na słodki farsz do pierogów Zuzy Zak

Składniki:

  • 70 g kaszy gryczanej, ugotowanej z 25 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g twarogu
  • 1 1/2 łyżki cukru drobnego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg, dodaj cukier, sól oraz kaszę i wymieszaj.

Sposób przygotowania pierogów Zuzy Zak

  1. Rozgrzewamy duży garnek solonej wody.
  2. Rozwałkowujemy ciasta bardzo cienko.
  3. Wykrajamy sobie kółeczka i lepimy pierogi.
  4. Gotujemy na wodzie, aż wypłyną, potem dajemy im jeszcze z dwie minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  5. Podsmażamy na masełku i podajemy z cukrem lub smażoną cebulką i boczkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości