Pierogi Zuzy Zak prosto z Londynu. Jak przygotować je na słodko i słono?

Kuchnia prosto z Londynu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN polskie dania prosto z Londynu w wykonaniu Zuzy Zak. Sprawdź jej sposoby na ten przysmak w wersji na słodko i słono. To uniwersalne danie, które przypadnie do gustu i starszym i młodszym.

Przepis na ciasto na pierogi Zuzy Zak

Składniki:

  • 300g mąki
    • 1 żółtko
      • Szczypta soli
        • 1 łyżka oleju rzepakowego
          • 150-160 gorącej wody

            Sposób przygotowania:

            1. Wsypujemy mąkę i sól do miski. Następnie wlewamy wodę trochę odmierzonej gorącej wody i łączymy ręką. Dodajemy inne składniki i dalej wyrabiamy ciasto, dodając więcej wody, jeśli jej potrzebuje.
              1. Kiedy już powstania jedna masa, wykładamy na stolnicę i gnieciemy przez ok. 7 minut. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i pozwalamy odpocząć przez ok. 20 minut.

                Przepis na słony farsz do pierogów Zuzy Zak

                Składniki:

                • 200 g kapusty, drobnie pokrojonej
                  • 20 g boczku w kawałeczkach/bekonu czy czegoś podobnego na zasmażki
                    • 1/2 cebuli, drobnie pokrojonej
                      • 120 g bryndzy lub fety w kawałkach
                        • sól i pieprz
                          • białko
                            • 15 g masła

                              Sposób przygotowania:

                              1. Topimy masło i smażymy kapustę z łyżką wody pod przykrywką ok. 10 minut.
                                1. Oddzielnie smażymy boczek, po kilku minutach dodajemy cebulę.
                                  1. Smażymy, aż będą złociste i trochę chrupiące (odkładamy trochę na okrasę).
                                    1. Łączymy z kapustą, doprawiamy.
                                      1. Chłodzimy, następnie dodajemy bryndzę czy fetę i mieszamy.

                                        Przepis na słodki farsz do pierogów Zuzy Zak

                                        Składniki:

                                        • 70 g kaszy gryczanej, ugotowanej z 25 g masła
                                          • szczypta soli
                                            • 200 g twarogu
                                              • 1 1/2 łyżki cukru drobnego

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Rozgnieć twaróg, dodaj cukier, sól oraz kaszę i wymieszaj.

                                                  Sposób przygotowania pierogów Zuzy Zak

                                                  1. Rozgrzewamy duży garnek solonej wody.
                                                    1. Rozwałkowujemy ciasta bardzo cienko.
                                                      1. Wykrajamy sobie kółeczka i lepimy pierogi.
                                                        1. Gotujemy na wodzie, aż wypłyną, potem dajemy im jeszcze z dwie minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
                                                          1. Podsmażamy na masełku i podajemy z cukrem lub smażoną cebulką i boczkiem.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło: Zuza Zak

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana