Przepis na ciasto na pierogi Zuzy Zak
Składniki:
- 300g mąki
- 1 żółtko
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150-160 gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Wsypujemy mąkę i sól do miski. Następnie wlewamy wodę trochę odmierzonej gorącej wody i łączymy ręką. Dodajemy inne składniki i dalej wyrabiamy ciasto, dodając więcej wody, jeśli jej potrzebuje.
- Kiedy już powstania jedna masa, wykładamy na stolnicę i gnieciemy przez ok. 7 minut. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i pozwalamy odpocząć przez ok. 20 minut.
Przepis na słony farsz do pierogów Zuzy Zak
Składniki:
- 200 g kapusty, drobnie pokrojonej
- 20 g boczku w kawałeczkach/bekonu czy czegoś podobnego na zasmażki
- 1/2 cebuli, drobnie pokrojonej
- 120 g bryndzy lub fety w kawałkach
- sól i pieprz
- białko
- 15 g masła
Sposób przygotowania:
- Topimy masło i smażymy kapustę z łyżką wody pod przykrywką ok. 10 minut.
- Oddzielnie smażymy boczek, po kilku minutach dodajemy cebulę.
- Smażymy, aż będą złociste i trochę chrupiące (odkładamy trochę na okrasę).
- Łączymy z kapustą, doprawiamy.
- Chłodzimy, następnie dodajemy bryndzę czy fetę i mieszamy.
Przepis na słodki farsz do pierogów Zuzy Zak
Składniki:
- 70 g kaszy gryczanej, ugotowanej z 25 g masła
- szczypta soli
- 200 g twarogu
- 1 1/2 łyżki cukru drobnego
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć twaróg, dodaj cukier, sól oraz kaszę i wymieszaj.
Sposób przygotowania pierogów Zuzy Zak
- Rozgrzewamy duży garnek solonej wody.
- Rozwałkowujemy ciasta bardzo cienko.
- Wykrajamy sobie kółeczka i lepimy pierogi.
- Gotujemy na wodzie, aż wypłyną, potem dajemy im jeszcze z dwie minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Podsmażamy na masełku i podajemy z cukrem lub smażoną cebulką i boczkiem.
Zobacz także:
- Pani Beata ustanowiła rekord Guinnessa. W ciągu godziny ulepiła 1066 pierogów ze śliwką!
- Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy
- Polskie pierogi podbijają Chiny. Jak zrobić pierogi z mięsem? Przepisy krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Zuza Zak
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: