Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - prosty przepis z Warmii

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Źródło: Zbigniew Lewczak/Getty Images
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to kolejna w naszej różnorodnej kuchni propozycja polskiej potrawy regionalnej o wyjątkowej nazwie. Jak ją zrobić? Sprawdź prosty przepis. I kilka ciekawostek!

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - co to za potrawa?

Dzyndzałki, dzybdzałki czy też dzybdzaliki to rodzaj małych pierogów wyglądem przypominających nieco tradycyjne, litewskie kołduny. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami zostały wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych w dniu 09.08.2019 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim.

Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wielokulturowa i wielowyznaniowa niegdyś społeczności Warmii i Mazur przyczyniła się do rozwoju i wzajemnego przenikania się regionalnych kulinariów. To połączenie smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej i pruskiej. Co ciekawe, dzyndzałki przywędrowały na te tereny już po wojnie, wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich. Jej nazwa najprawdopodobniej pochodzi od brzegów pieroga, które przypominają nieco uszy czyli tzw. „dzyndzle” oraz od lwowskiego określenia na grykę - hreczka. Z kolei skrzeczki to skwarki.

Obecnie w regionie Warmii i Mazur wyróżnia się dwa ich rodzaje:

  • dzyndzałki warmińskie - małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny
    • dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami.

      Do zrobienia tradycyjnych dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami potrzebna jest kasza gryczana, wędzony boczek, cebula oraz ugotowane jajka, z których przyrządzany jest wyrazisty farsz doprawiony solą i pieprzem. Natomiast ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, jednego żółtka, oleju, wody oraz soli. Do tego jeszcze kilka przypraw. Cały przepis na dzyndzałki krok po kroku - poniżej.

      Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - przepis

      Skrzeczki:

      • 1 płat surowego boczku (20 dag)
        • 1 główka czosnku
          • majeranek
            • sól, pieprz

              Ciasto:

              • 50 dag mąki pszennej
                • 1 jajko
                  • 2 łyżki oleju
                    • sól

                      Farsz:

                      • 20 dag kaszy gryczanej
                        • 15 dag boczku wędzonego
                          • 2 ugotowane na twardo jajka
                            • 25 dag cebuli
                              • sól, pieprz

                                Sposób przygotowania:

                                • Skrzeczki: rozetrzeć ząbki czosnku, połączyć z majerankiem. Surowy boczek natrzeć solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, najlepiej włożyć na noc do lodówki.
                                  • Pokroić w słupki, usmażyć na rumiano na suchej patelni.
                                    • Farsz: kaszę ugotować na sypko. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, zeszklić.
                                      • Dodać razem z posiekanymi jajkami do kaszy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
                                        • Ciasto: mąkę sparzyć 1,5 szklanki wrzącej wody i wymieszać łyżką. Ostudzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść.
                                          • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć krążki (8-10 cm). Na środek każdego nałożyć farsz i sklejać brzegi.
                                            • Ugotować w osolonej wodzie, podawać ze skrzeczkami.

                                              Dzyndzałki można również zrobić w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Jajka nie są niezbędne, a boczek można zastąpić wędzonym tofu lub papryką.

                                              Zobacz także inne regionalne pyszności:

                                              Autor: Diana Ryściuk

                                              Źródło zdjęcia głównego: Zbigniew Lewczak/Getty Images

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana