Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - prosty przepis z Warmii

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Źródło: Zbigniew Lewczak/Getty Images
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to kolejna w naszej różnorodnej kuchni propozycja polskiej potrawy regionalnej o wyjątkowej nazwie. Jak ją zrobić? Sprawdź prosty przepis. I kilka ciekawostek!

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - co to za potrawa?

Dzyndzałki, dzybdzałki czy też dzybdzaliki to rodzaj małych pierogów wyglądem przypominających nieco tradycyjne, litewskie kołduny. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami zostały wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych w dniu 09.08.2019 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim.

Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wielokulturowa i wielowyznaniowa niegdyś społeczności Warmii i Mazur przyczyniła się do rozwoju i wzajemnego przenikania się regionalnych kulinariów. To połączenie smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej i pruskiej. Co ciekawe, dzyndzałki przywędrowały na te tereny już po wojnie, wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich. Jej nazwa najprawdopodobniej pochodzi od brzegów pieroga, które przypominają nieco uszy czyli tzw. „dzyndzle” oraz od lwowskiego określenia na grykę - hreczka. Z kolei skrzeczki to skwarki.

Obecnie w regionie Warmii i Mazur wyróżnia się dwa ich rodzaje:

  • dzyndzałki warmińskie - małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny
  • dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami.

Do zrobienia tradycyjnych dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami potrzebna jest kasza gryczana, wędzony boczek, cebula oraz ugotowane jajka, z których przyrządzany jest wyrazisty farsz doprawiony solą i pieprzem. Natomiast ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, jednego żółtka, oleju, wody oraz soli. Do tego jeszcze kilka przypraw. Cały przepis na dzyndzałki krok po kroku - poniżej.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - przepis

Skrzeczki:

  • 1 płat surowego boczku (20 dag)
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 25 dag cebuli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Skrzeczki: rozetrzeć ząbki czosnku, połączyć z majerankiem. Surowy boczek natrzeć solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, najlepiej włożyć na noc do lodówki.
  • Pokroić w słupki, usmażyć na rumiano na suchej patelni.
  • Farsz: kaszę ugotować na sypko. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, zeszklić.
  • Dodać razem z posiekanymi jajkami do kaszy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
  • Ciasto: mąkę sparzyć 1,5 szklanki wrzącej wody i wymieszać łyżką. Ostudzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść.
  • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć krążki (8-10 cm). Na środek każdego nałożyć farsz i sklejać brzegi.
  • Ugotować w osolonej wodzie, podawać ze skrzeczkami.

Dzyndzałki można również zrobić w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Jajka nie są niezbędne, a boczek można zastąpić wędzonym tofu lub papryką.

Zobacz także inne regionalne pyszności:

podziel się:

Pozostałe wiadomości