Co zgotowali w kuchni Dzień Dobry TVN jurorzy z programu "MasterChef Nastolatki"? Przepisy Doroty Szelągowskiej i Michała "Rozkosznego" Korkosza

Źródło: Dzień Dobry TVN
W naszej kuchni Dorota Szelągowska i Rozkoszny
W naszej kuchni Dorota Szelągowska i Rozkoszny
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Ruszył nowy program "MasterChef Nastolatki". Jurorzy - Dorota Szelągowska i Michał "Rozkoszny" Korkosz w kuchni Dzień Dobry TVN pokazali swoje popisowe dania i umiejętności. Sprawdźcie, co zgotowali.

Sałatka A'la summer rolls - przepis Doroty Szelągowskiej

Składniki:

  • paluszki surimi,
    • 2 mango, jak najtwardsze,
      • makaron ryżowy,
        • marchewka,
          • ogórek,
            • cebula czerwona,
              • dymka,
                • orzeszki ziemne,
                  • kolendra, mięta, pachnotka, bazylia tajska, mięta,
                    • sałata rzymska,
                      • sos rybny,
                        • ocet ryżowy,
                          • limonka,
                            • czosnek,
                              • pieprz biały,
                                • papryczka chili.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Warzywa i mango pokroić w słupki, paluszki surimi porwać lub pokroić. Zrobić sos z sosu rybnego, limonki, octu ryżowego czosnku, pieprzu i papryczki chili, można dodać trochę miodu.

                                  Wymieszać wszystko z pokrojonym przygotowanym makaronem ryżowym.

                                  Kurczak w tajskiej bazylii z makaronem - przepis Doroty Szelągowskiej

                                  Składniki:

                                  • dużo bazylii tajskiej,
                                    • oliwa,
                                      • 2 piersi z kurczaka,
                                        • makaron tagliatelle,
                                          • czosnek,
                                            • grana padano.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Dwie garści bazylii tajskiej zmiksować z olejem, dodać sól, pół ząbka czosnku. Pierś kurczaka pokroić i zostawić w przygotowanej marynacie na pół godziny.

                                              Garść tajskiej bazylii drobno posiekać.

                                              Kurczaka smażyć w zalewie w której leżał. Dodać posiekaną bazylię i ząbek czosnku - doprawić do smaku. Dodać przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Całość posypać serem grana padano.

                                              Polskie burgery - przepis Doroty Szelągowskiej

                                              Polskie burgery
                                              Polskie burgery
                                              Polskie burgery
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Składniki:

                                              • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
                                                • 250 g mięsa mielonego wołowego,
                                                  • koperek,
                                                    • czosnek,
                                                      • chałka,
                                                        • cebula biała,
                                                          • białe wino,
                                                            • 2 chleby rzemieślnicze,
                                                              • jajko,
                                                                • olej,
                                                                  • ocet,
                                                                    • musztarda,
                                                                      • chrzan,
                                                                        • ogórki kiszone,
                                                                          • cebula,
                                                                            • papryka słodka.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Przygotowujemy klasyczne, domowe mielone - mięso mielone mieszamy z przyprawami i chałką do spulchnienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i studzimy, a następnie dodajemy do masy mięsnej. Kiedy całość będzie wyrobiona, dodajemy białego wina. Smażymy na złoty kolor.

                                                                              Następnie robimy sałatkę z kiszonych ogórków, papryki i cebuli w oliwie. Gotowe burgery podajemy na kromkach chleba rzemieślniczego. Całość posypujemy surówką z kiszonych ogórków i jemy na ciepło. Smacznego.

                                                                              Zdrowe białkowe burgery z krewetek w sałacie - przepis Doroty Szelągowskiej

                                                                              Zdrowe białkowe burgery z krewetek w sałacie
                                                                              Zdrowe białkowe burgery z krewetek w sałacie
                                                                              Zdrowe białkowe burgery z krewetek w sałacie
                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                              Składniki:

                                                                              • 500 g krewetek,
                                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                                  • łyżeczka sosu rybnego,
                                                                                    • skórka otarta z cytryny,
                                                                                      • świeża kolendra,
                                                                                        • szalotka,
                                                                                          • 2 dymka,
                                                                                            • marchewka,
                                                                                              • ogórek,
                                                                                                • garść orzeszków ziemnych,
                                                                                                  • chili,
                                                                                                    • 2 łyżki octu ryżowego,
                                                                                                      • 1/5 łyżki oleju sezamowego,
                                                                                                        • limonka,
                                                                                                          • sałata lodowa,
                                                                                                            • majonez domowy,
                                                                                                              • ketchup,
                                                                                                                • tabasco.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Połowę krewetek miksujemy, dodając limonkę, czosnek, chili, kolendrę skórkę z cytryny i łyżeczkę sosu rybnego. Drugą połowę połowę krewetek drobno siekamy. Obie masy łączymy ze sobą, a następnie formujemy burgery i wkładamy do lodówki.

                                                                                                                  Z pozostałych składników robimy marynatę. Kotlety marynujemy, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor.

                                                                                                                  Podajemy w sałacie lodowej zamiast bułce, z domowym majonezem i orzeszkami.

                                                                                                                  Odwrócony jabłecznik z palonym masłem - przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza

                                                                                                                  Odwrócony jabłecznik z palonym masłem
                                                                                                                  Odwrócony jabłecznik z palonym masłem
                                                                                                                  Odwrócony jabłecznik z palonym masłem
                                                                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • tortownica 23 cm,
                                                                                                                    • 4 jabłka granny smith, obrane, pozbawione trzonu i pokrojone na ósemki,
                                                                                                                      • ¾ szklanki (150 g) cukru drobnego,
                                                                                                                        • 3 łyżki wody,
                                                                                                                          • 200 g masła,
                                                                                                                            • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
                                                                                                                              • ½ szklanki (170 g) miodu,
                                                                                                                                • ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego,
                                                                                                                                  • ¾ szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej,
                                                                                                                                    • 1 ¾ szklanki (230 g) mąk pszennej,
                                                                                                                                      • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                                                                        • ½ łyżeczki cynamonu,
                                                                                                                                          • ½ łyżeczki imbiru,
                                                                                                                                            • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                                                                                              • ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
                                                                                                                                                • płatki soli morskiej, do podania.

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść odrobiną masła. Ułóż w formie ćwiartki jabłek. Jeśli nie jesteś pewny, co do szczelności tortownicy, owiń ją folia aluminiową.

                                                                                                                                                  Do dużego rondla przesyp drobny cukier. Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na ciemnobursztynowy kolor, około 10 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.

                                                                                                                                                  Przelej karmel do tortownicy, zalewając jabłka.

                                                                                                                                                  W patelni o jasnym dnie rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 7-8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Przelej do żaroodpornego naczynia i wystudź.

                                                                                                                                                  W dużej misce ubij jajka z miodem i cukrem trzcinowym. Dodaj wystudzone palone masło, a następnie jogurt. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Wmieszaj suche składniki do mokrych. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

                                                                                                                                                  Przelej masę do tortownicy z jabłkami i karmelem. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, 50-60 minut. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika, bo może to skutkować zakalcem.

                                                                                                                                                  Zdejmij obręcz i studź ciasto przez 20 – 30 minut. Za pomocą talerza odwróć do góry nogami jabłecznik. Zdejmij papier do pieczenia, posyp wierzch płatkami soli morskiej. Możesz już wzdychać z zachwytu nad swoim małym, wielkim arcydziełem.

                                                                                                                                                  Borowikowy makaron z żółtkiem - przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza

                                                                                                                                                  Borowikowy makaron z żółtkiem
                                                                                                                                                  Borowikowy makaron z żółtkiem
                                                                                                                                                  Borowikowy makaron z żółtkiem
                                                                                                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                  • opakowanie (40 g) suszonych borowików,
                                                                                                                                                    • 200 g makaronu, u mnie bucatini,
                                                                                                                                                      • 3 łyżki oliwy extra virgin,
                                                                                                                                                        • mała szalotka, posiekana drobno,
                                                                                                                                                          • 4 małe ząbki czosnku, posiekane drobno,
                                                                                                                                                            • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                                                                                              • ½ szklanki (45 g) parmezanu, startego + do podania,
                                                                                                                                                                • 2 łyżki śmietanki 30%,
                                                                                                                                                                  • ¼ szklanki (5 g) natki pietruszki, posiekanej wraz z łodygami,
                                                                                                                                                                    • 2 surowe żółtka z jajek (bardzo świeże),
                                                                                                                                                                      • świeżo mielony pieprz.

                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                        Przełóż borowiki do średniej miski i zalej je wrzącą wodą. Przykryj miskę i odstaw do napęcznienia na 10-15 minut. Zachowaj ¼ szklanki (60 ml) grzybowego wywaru (resztę można użyć do risotto czy zupy), a same borowiki drobno posiekaj.

                                                                                                                                                                        Rozgrzej oliwę na dużej patelni na małym ogniu. Smaż szalotkę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszkli, 4-5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż, aż lekko pociemnieje, 2-3 minuty. Dodaj posiekane borowiki, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw patelnię z ognia.

                                                                                                                                                                        W międzyczasie ugotuj makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę (250 ml) skrobiowej wody po gotowaniu makaronu.

                                                                                                                                                                        Ustaw umiarkowany ogień pod patelnią z borowikami. Dodaj zachowaną wodę makaronową i wywar borowikowy. Nie gotuj. Dodaj starty parmezan, wymieszaj do rozpuszczenia i połączenia się. Wlej śmietankę 30% i dodaj ugotowany makaron. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, otaczając makaron, około 2 minuty. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj po raz ostatni.

                                                                                                                                                                        Podawaj makaron z surowym żółtkiem, większą ilością parmezanu i odrobiną oliwy extra virgin. Czy nie jest to uzależniająco pyszne?

                                                                                                                                                                        Zupka lasagne - przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza

                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                        • szklanka (110 g) pomidorów suszonych w oleju,
                                                                                                                                                                          • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
                                                                                                                                                                            • ½ średniej białej cebuli, obranej,
                                                                                                                                                                              • 3 ząbki czosnku, obrane,
                                                                                                                                                                                • łyżeczka wędzonej papryki,
                                                                                                                                                                                  • łyżeczka oregano,
                                                                                                                                                                                    • łyżeczka cukru trzcinowego,
                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                                                                                                        • 3 szklanki (750 ml) wody,
                                                                                                                                                                                          • 4-5 płatów lasagne (70 g), połamanych na pół,
                                                                                                                                                                                            • 2 garści (70 g) szpinaku,
                                                                                                                                                                                              • 250 g pieczarek brunatnych lub zwykłych, posiekanych drobną kostkę,
                                                                                                                                                                                                • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
                                                                                                                                                                                                  • olej ze słoika po pomidorach,
                                                                                                                                                                                                    • parmezan, do podania.

                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                      Przełóż suszone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, cukrem, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami wody do pojemnika malaksera lub blendera. Zblenduj na gładką pastę.

                                                                                                                                                                                                      Rozgrzej na umiarkowanej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach w średnim garnku. Dodaj przygotowaną pastę i smaż, często mieszając, aż lekko pociemnieje, około 10 minut. Wlej wodę i dopraw solą, jeśli trzeba. Dodaj płaty lasagne i gotuj, aż będą al dente, około 6 minut. Dodaj szpinak i delikatnie mieszaj, aż straci na swojej objętości.

                                                                                                                                                                                                      Rozgrzej na dużej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach na dużej patelni. Smaż pieczarki, rzadko mieszając, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek i pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego. Przemieszaj, aby obtoczył grzyby.

                                                                                                                                                                                                      Zupę lasagne podawaj z śnieżycą parmezanu i zarumienionymi grzybami.

                                                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                                                      Źródło: Dorota Szelągowska, Michał "Rozkoszny" Korkosz

                                                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana