Sałatka A'la summer rolls - przepis Doroty Szelągowskiej
Składniki:
- paluszki surimi,
- 2 mango, jak najtwardsze,
- makaron ryżowy,
- marchewka,
- ogórek,
- cebula czerwona,
- dymka,
- orzeszki ziemne,
- kolendra, mięta, pachnotka, bazylia tajska, mięta,
- sałata rzymska,
- sos rybny,
- ocet ryżowy,
- limonka,
- czosnek,
- pieprz biały,
- papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Warzywa i mango pokroić w słupki, paluszki surimi porwać lub pokroić. Zrobić sos z sosu rybnego, limonki, octu ryżowego czosnku, pieprzu i papryczki chili, można dodać trochę miodu.
Wymieszać wszystko z pokrojonym przygotowanym makaronem ryżowym.
Kurczak w tajskiej bazylii z makaronem - przepis Doroty Szelągowskiej
Składniki:
- dużo bazylii tajskiej,
- oliwa,
- 2 piersi z kurczaka,
- makaron tagliatelle,
- czosnek,
- grana padano.
Sposób przygotowania:
Dwie garści bazylii tajskiej zmiksować z olejem, dodać sól, pół ząbka czosnku. Pierś kurczaka pokroić i zostawić w przygotowanej marynacie na pół godziny.
Garść tajskiej bazylii drobno posiekać.
Kurczaka smażyć w zalewie w której leżał. Dodać posiekaną bazylię i ząbek czosnku - doprawić do smaku. Dodać przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Całość posypać serem grana padano.
Polskie burgery - przepis Doroty Szelągowskiej
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- koperek,
- czosnek,
- chałka,
- cebula biała,
- białe wino,
- 2 chleby rzemieślnicze,
- jajko,
- olej,
- ocet,
- musztarda,
- chrzan,
- ogórki kiszone,
- cebula,
- papryka słodka.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy klasyczne, domowe mielone - mięso mielone mieszamy z przyprawami i chałką do spulchnienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i studzimy, a następnie dodajemy do masy mięsnej. Kiedy całość będzie wyrobiona, dodajemy białego wina. Smażymy na złoty kolor.
Następnie robimy sałatkę z kiszonych ogórków, papryki i cebuli w oliwie. Gotowe burgery podajemy na kromkach chleba rzemieślniczego. Całość posypujemy surówką z kiszonych ogórków i jemy na ciepło. Smacznego.
Zdrowe białkowe burgery z krewetek w sałacie - przepis Doroty Szelągowskiej
Składniki:
- 500 g krewetek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka sosu rybnego,
- skórka otarta z cytryny,
- świeża kolendra,
- szalotka,
- 2 dymka,
- marchewka,
- ogórek,
- garść orzeszków ziemnych,
- chili,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1/5 łyżki oleju sezamowego,
- limonka,
- sałata lodowa,
- majonez domowy,
- ketchup,
- tabasco.
Sposób przygotowania:
Połowę krewetek miksujemy, dodając limonkę, czosnek, chili, kolendrę skórkę z cytryny i łyżeczkę sosu rybnego. Drugą połowę połowę krewetek drobno siekamy. Obie masy łączymy ze sobą, a następnie formujemy burgery i wkładamy do lodówki.
Z pozostałych składników robimy marynatę. Kotlety marynujemy, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy w sałacie lodowej zamiast bułce, z domowym majonezem i orzeszkami.
Odwrócony jabłecznik z palonym masłem - przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza
Składniki:
- tortownica 23 cm,
- 4 jabłka granny smith, obrane, pozbawione trzonu i pokrojone na ósemki,
- ¾ szklanki (150 g) cukru drobnego,
- 3 łyżki wody,
- 200 g masła,
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- ½ szklanki (170 g) miodu,
- ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego,
- ¾ szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej,
- 1 ¾ szklanki (230 g) mąk pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- płatki soli morskiej, do podania.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść odrobiną masła. Ułóż w formie ćwiartki jabłek. Jeśli nie jesteś pewny, co do szczelności tortownicy, owiń ją folia aluminiową.
Do dużego rondla przesyp drobny cukier. Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na ciemnobursztynowy kolor, około 10 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
Przelej karmel do tortownicy, zalewając jabłka.
W patelni o jasnym dnie rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 7-8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Przelej do żaroodpornego naczynia i wystudź.
W dużej misce ubij jajka z miodem i cukrem trzcinowym. Dodaj wystudzone palone masło, a następnie jogurt. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Wmieszaj suche składniki do mokrych. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Przelej masę do tortownicy z jabłkami i karmelem. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, 50-60 minut. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika, bo może to skutkować zakalcem.
Zdejmij obręcz i studź ciasto przez 20 – 30 minut. Za pomocą talerza odwróć do góry nogami jabłecznik. Zdejmij papier do pieczenia, posyp wierzch płatkami soli morskiej. Możesz już wzdychać z zachwytu nad swoim małym, wielkim arcydziełem.
Borowikowy makaron z żółtkiem - przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza
Składniki:
- opakowanie (40 g) suszonych borowików,
- 200 g makaronu, u mnie bucatini,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- mała szalotka, posiekana drobno,
- 4 małe ząbki czosnku, posiekane drobno,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ½ szklanki (45 g) parmezanu, startego + do podania,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- ¼ szklanki (5 g) natki pietruszki, posiekanej wraz z łodygami,
- 2 surowe żółtka z jajek (bardzo świeże),
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Przełóż borowiki do średniej miski i zalej je wrzącą wodą. Przykryj miskę i odstaw do napęcznienia na 10-15 minut. Zachowaj ¼ szklanki (60 ml) grzybowego wywaru (resztę można użyć do risotto czy zupy), a same borowiki drobno posiekaj.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni na małym ogniu. Smaż szalotkę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszkli, 4-5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż, aż lekko pociemnieje, 2-3 minuty. Dodaj posiekane borowiki, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw patelnię z ognia.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę (250 ml) skrobiowej wody po gotowaniu makaronu.
Ustaw umiarkowany ogień pod patelnią z borowikami. Dodaj zachowaną wodę makaronową i wywar borowikowy. Nie gotuj. Dodaj starty parmezan, wymieszaj do rozpuszczenia i połączenia się. Wlej śmietankę 30% i dodaj ugotowany makaron. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, otaczając makaron, około 2 minuty. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj po raz ostatni.
Podawaj makaron z surowym żółtkiem, większą ilością parmezanu i odrobiną oliwy extra virgin. Czy nie jest to uzależniająco pyszne?
Zupka lasagne - przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza
Składniki:
- szklanka (110 g) pomidorów suszonych w oleju,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- ½ średniej białej cebuli, obranej,
- 3 ząbki czosnku, obrane,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 szklanki (750 ml) wody,
- 4-5 płatów lasagne (70 g), połamanych na pół,
- 2 garści (70 g) szpinaku,
- 250 g pieczarek brunatnych lub zwykłych, posiekanych drobną kostkę,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- olej ze słoika po pomidorach,
- parmezan, do podania.
Sposób przygotowania:
Przełóż suszone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, cukrem, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami wody do pojemnika malaksera lub blendera. Zblenduj na gładką pastę.
Rozgrzej na umiarkowanej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach w średnim garnku. Dodaj przygotowaną pastę i smaż, często mieszając, aż lekko pociemnieje, około 10 minut. Wlej wodę i dopraw solą, jeśli trzeba. Dodaj płaty lasagne i gotuj, aż będą al dente, około 6 minut. Dodaj szpinak i delikatnie mieszaj, aż straci na swojej objętości.
Rozgrzej na dużej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach na dużej patelni. Smaż pieczarki, rzadko mieszając, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek i pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego. Przemieszaj, aby obtoczył grzyby.
Zupę lasagne podawaj z śnieżycą parmezanu i zarumienionymi grzybami.
Zobacz także:
- "Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...
- Dorota Szelągowska wyjawiła, kto nauczył ją gotować. "To była biedna kuchnia"
- Michał Korkosz "Rozkoszny" odsłania kulisy pracy influencera. "Byłem przez kilka lat odrzutkiem"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Szelągowska, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News