Materiał promocyjny

Nie masz czasu, aby pysznie i zdrowo gotować? Z tymi mieszankami warzyw szybko przyrządzisz smaczne dania

Rozmaita kuchnia warzywna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybkie tempo życia utrudnia nam często przygotowanie zdrowych posiłków. Jednak nie trzeba wiele, aby w domowym zaciszu ugotować szybkie, a przy tym pyszne i przede wszystkim zdrowe potrawy. Jak? Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z gotowych miksów warzyw.

Mrożone mieszanki warzyw to idealne rozwiązanie - są bez dodatków do żywności, a do tego już umyte i pokrojone. Wystarczy dodać źródło białka, makaron czy ryż - i pyszne danie gotowe. Sprawdźcie, co Sebastian Olma wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
    • sól i pieprz młotkowany do smaku,
      • olej do smażenia,
        • kolorowe pomidorki - żółte i czerwone,
          • pęczek natki pietruszki,
            • opakowanie Warzyw na patelnię Italian Mix FRoSTA,
              • 100 g pomidorków cherry,
                • świeże zioła do dekoracji.

                  Sposób przygotowania:

                  Polędwiczkę potnij w paski, dopraw solą i pieprzem młotkowanym, następnie podsmaż na patelni tak, aby dostała złotego koloru i była lekko soczysta.

                  Do podsmażonej polędwiczki dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, chili i natkę pietruszki. Wszystko smaż kilka minut, na patelnie wrzuć warzywa na patelnię Italian Mix FRoSTA, smaż kilka minut, aż warzywa będą gorące.

                  Na koniec przełóż warzywa z mięsem na talerz, dodając na górę pokrojone pomidorki cherry i świeże zioła.

                  Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
                  Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
                  Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
                  Źródło: Michał Woźniak/East News
                  Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię
                  Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię
                  Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię
                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                  Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola

                  Składniki:

                  • 4 piersi z kurczaka,
                    • sól, pieprz czarny, bazylia suszona, oregano suszone do smaku,
                      • mąka pszenna,
                        • olej do smażenia,
                          • 2 opakowania warzyw do piekarnika kalafior, fasola, marchew FRoSTA,
                            • 500 ml słodkiej śmietany 36%,
                              • 250 sera gorgonzola,
                                • pęczek natki pietruszki,
                                  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Pierś z kurczaka potnij w kostkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami (bazylia, oregano). Mięso lekko obtocz z mące i podsmaż na patelni na złoty kolor.

                                    Po usmażeniu mięso wymieszaj razem z warzywami do zapiekania, dodając jeszcze trochę suszonych ziół. Całość przełóż na blaszkę do zapiekania i włóż do piekarnika na 30 minut do temp 175 st. C.

                                    W rondelku zagotuj słodką śmietanę 36%, dodaj kawałki sera gorgonzoli i poczekaj, aż się rozpuści. Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprz i sokiem z cytryny. Gotowym sosem polej blaszkę z warzywami i kurczakiem.

                                    Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
                                    Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
                                    Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                    Kapusta Pak Choi z avocado, sosem sojowo imbirowym i warzywami na patelnię z koperkiem i pietruszką

                                    Składniki:

                                    • 250 ml jasnego sosu sojowego,
                                      • 50 ml brązowego cukru,
                                        • 100 g świeżego imbiru,
                                          • 2 sztuki kory cynamonu,
                                            • chili,
                                              • 4 gwiazdki anyżu,
                                                • łyżka skrobi ziemniaczanej,
                                                  • łyżka prażonego sezamu,
                                                    • łyżka oliwy sezamowej,
                                                      • 50 g marynowanego imbiru,
                                                        • 4 kapusty Pak Choi,
                                                          • olej do smażenia,
                                                            • opakowanie warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
                                                              • 2 awokado,
                                                                • pęczek szyczpiorku paluch.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  W rondelku zagotuj sos sojowy razem z cukrem brązowym, posiekanym imbirem, korą cynamonu, posiekanym chili i anyżem. Sos gotuj około 5 minut, następnie odcedź i płyn, który zostanie lekko zagęść mieszaniną wody i skrobi. Do gotowego sosu na koniec dodaj prażony sezam, oliwę sezamową i posiekany marynowany imbir.

                                                                  Kapustę potnij na ćwiartki, podsmaż, dodając Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA. Wszystko poduś kilka minut, następnie dodaj do środka kawałki awokado i posiekany gruby szczypiorek.

                                                                  Warzywa z kapustą i avocado ułóż na talerzy, polej wcześniej przygotowanym sosem.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości