Materiał promocyjny

Nie masz czasu, aby pysznie i zdrowo gotować? Z tymi mieszankami warzyw szybko przyrządzisz smaczne dania

Nie masz czasu, aby pysznie i zdrowo gotować? Z tymi mieszankami warzyw szybko przyrządzisz smaczne dania
Rozmaita kuchnia warzywna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybkie tempo życia utrudnia nam często przygotowanie zdrowych posiłków. Jednak nie trzeba wiele, aby w domowym zaciszu ugotować szybkie, a przy tym pyszne i przede wszystkim zdrowe potrawy. Jak? Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z gotowych miksów warzyw.

Mrożone mieszanki warzyw to idealne rozwiązanie - są bez dodatków do żywności, a do tego już umyte i pokrojone. Wystarczy dodać źródło białka, makaron czy ryż - i pyszne danie gotowe. Sprawdźcie, co Sebastian Olma wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • sól i pieprz młotkowany do smaku,
  • olej do smażenia,
  • kolorowe pomidorki - żółte i czerwone,
  • pęczek natki pietruszki,
  • opakowanie Warzyw na patelnię Italian Mix FRoSTA,
  • 100 g pomidorków cherry,
  • świeże zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę potnij w paski, dopraw solą i pieprzem młotkowanym, następnie podsmaż na patelni tak, aby dostała złotego koloru i była lekko soczysta.

Do podsmażonej polędwiczki dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, chili i natkę pietruszki. Wszystko smaż kilka minut, na patelnie wrzuć warzywa na patelnię Italian Mix FRoSTA, smaż kilka minut, aż warzywa będą gorące.

Na koniec przełóż warzywa z mięsem na talerz, dodając na górę pokrojone pomidorki cherry i świeże zioła.

Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
Źródło: Michał Woźniak/East News
Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię
Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię
Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • sól, pieprz czarny, bazylia suszona, oregano suszone do smaku,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 2 opakowania warzyw do piekarnika kalafior, fasola, marchew FRoSTA,
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%,
  • 250 sera gorgonzola,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka potnij w kostkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami (bazylia, oregano). Mięso lekko obtocz z mące i podsmaż na patelni na złoty kolor.

Po usmażeniu mięso wymieszaj razem z warzywami do zapiekania, dodając jeszcze trochę suszonych ziół. Całość przełóż na blaszkę do zapiekania i włóż do piekarnika na 30 minut do temp 175 st. C.

W rondelku zagotuj słodką śmietanę 36%, dodaj kawałki sera gorgonzoli i poczekaj, aż się rozpuści. Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprz i sokiem z cytryny. Gotowym sosem polej blaszkę z warzywami i kurczakiem.

Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kapusta Pak Choi z avocado, sosem sojowo imbirowym i warzywami na patelnię z koperkiem i pietruszką

Składniki:

  • 250 ml jasnego sosu sojowego,
  • 50 ml brązowego cukru,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 2 sztuki kory cynamonu,
  • chili,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka prażonego sezamu,
  • łyżka oliwy sezamowej,
  • 50 g marynowanego imbiru,
  • 4 kapusty Pak Choi,
  • olej do smażenia,
  • opakowanie warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
  • 2 awokado,
  • pęczek szyczpiorku paluch.

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotuj sos sojowy razem z cukrem brązowym, posiekanym imbirem, korą cynamonu, posiekanym chili i anyżem. Sos gotuj około 5 minut, następnie odcedź i płyn, który zostanie lekko zagęść mieszaniną wody i skrobi. Do gotowego sosu na koniec dodaj prażony sezam, oliwę sezamową i posiekany marynowany imbir.

Kapustę potnij na ćwiartki, podsmaż, dodając Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA. Wszystko poduś kilka minut, następnie dodaj do środka kawałki awokado i posiekany gruby szczypiorek.

Warzywa z kapustą i avocado ułóż na talerzy, polej wcześniej przygotowanym sosem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości