Mrożone mieszanki warzyw to idealne rozwiązanie - są bez dodatków do żywności, a do tego już umyte i pokrojone. Wystarczy dodać źródło białka, makaron czy ryż - i pyszne danie gotowe. Sprawdźcie, co Sebastian Olma wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Polędwiczka wieprzowa z pomidorami i warzywami na patelnię w stylu włoskim
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- sól i pieprz młotkowany do smaku,
- olej do smażenia,
- kolorowe pomidorki - żółte i czerwone,
- pęczek natki pietruszki,
- opakowanie Warzyw na patelnię Italian Mix FRoSTA,
- 100 g pomidorków cherry,
- świeże zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę potnij w paski, dopraw solą i pieprzem młotkowanym, następnie podsmaż na patelni tak, aby dostała złotego koloru i była lekko soczysta.
Do podsmażonej polędwiczki dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, chili i natkę pietruszki. Wszystko smaż kilka minut, na patelnie wrzuć warzywa na patelnię Italian Mix FRoSTA, smaż kilka minut, aż warzywa będą gorące.
Na koniec przełóż warzywa z mięsem na talerz, dodając na górę pokrojone pomidorki cherry i świeże zioła.
Zapiekane warzywa z kurczakiem w ziołach i sosem gorgonzola
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- sól, pieprz czarny, bazylia suszona, oregano suszone do smaku,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 2 opakowania warzyw do piekarnika kalafior, fasola, marchew FRoSTA,
- 500 ml słodkiej śmietany 36%,
- 250 sera gorgonzola,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka potnij w kostkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami (bazylia, oregano). Mięso lekko obtocz z mące i podsmaż na patelni na złoty kolor.
Po usmażeniu mięso wymieszaj razem z warzywami do zapiekania, dodając jeszcze trochę suszonych ziół. Całość przełóż na blaszkę do zapiekania i włóż do piekarnika na 30 minut do temp 175 st. C.
W rondelku zagotuj słodką śmietanę 36%, dodaj kawałki sera gorgonzoli i poczekaj, aż się rozpuści. Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprz i sokiem z cytryny. Gotowym sosem polej blaszkę z warzywami i kurczakiem.
Kapusta Pak Choi z avocado, sosem sojowo imbirowym i warzywami na patelnię z koperkiem i pietruszką
Składniki:
- 250 ml jasnego sosu sojowego,
- 50 ml brązowego cukru,
- 100 g świeżego imbiru,
- 2 sztuki kory cynamonu,
- chili,
- 4 gwiazdki anyżu,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- łyżka prażonego sezamu,
- łyżka oliwy sezamowej,
- 50 g marynowanego imbiru,
- 4 kapusty Pak Choi,
- olej do smażenia,
- opakowanie warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
- 2 awokado,
- pęczek szyczpiorku paluch.
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj sos sojowy razem z cukrem brązowym, posiekanym imbirem, korą cynamonu, posiekanym chili i anyżem. Sos gotuj około 5 minut, następnie odcedź i płyn, który zostanie lekko zagęść mieszaniną wody i skrobi. Do gotowego sosu na koniec dodaj prażony sezam, oliwę sezamową i posiekany marynowany imbir.
Kapustę potnij na ćwiartki, podsmaż, dodając Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA. Wszystko poduś kilka minut, następnie dodaj do środka kawałki awokado i posiekany gruby szczypiorek.
Warzywa z kapustą i avocado ułóż na talerzy, polej wcześniej przygotowanym sosem.
Zobacz także:
- Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?
- Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego
- Makaron z warzywami - jak zrobić? Smaczne przepisy na makaron z warzywami: na patelnię, z kurczakiem, po chińsku, z sosem
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News