Makaron z warzywami - jak zrobić? Smaczne przepisy na makaron z warzywami: na patelnię, z kurczakiem, po chińsku, z sosem

Makaron z warzywami na białym talerzu
Fot. Evgenija Lanz / EyeEm / Getty Images
Makaron z warzywami na patelnię to szybki i prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje zestawiony z kurczakiem marynowanym w aromatycznych ziołach. Oryginalną propozycją jest makaron z warzywami po chińsku z sosem sojowym.

Makaron z warzywami to smaczna kompozycja dowolnego rodzaju makaronu, np. rurek, świderków, kokardek z ziołami, podsmażoną cebulką i śmietanowym sosem. Makaron z warzywami przygotuje się również w formie sycącej zapiekanki z dodatkiem bakłażana i mozzarelli. Smaczną propozycją jest także makaron z warzywami i kurczakiem .

Makaron z warzywami na patelnię i kurczakiem - przepis

Składniki:

· 2 filety z kurczaka,

· 200 g makaronu penne,

· ¼ łyżeczki curry,

· 1 łyżka sosu sojowego,

· 1 szklanka przecieru pomidorowego,

· 2 ząbki czosnku,

· 400 g mrożonych warzyw na patelnię,

· ½ łyżeczki suszonej bazylii,

· ½ łyżeczki suszonego oregano,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

· 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,

· oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Dodaj bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.

3. Na dużej patelni rozmroź warzywa. Dodaj zamarynowany filet z kurczaka. Smaż do miękkości i lekkiego zrumienienia.

4. Do kurczaka dodaj przecier pomidorowy. Kontynuuj smażenie przez 5 minut.

5. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do kurczaka. Makaron z warzywami na patelnię i z kurczakiem wymieszaj.

Makaron z warzywami po chińsku - przepis

Składniki:

· 150 g makaronu sojowego,

· 2 łyżeczki oleju roślinnego,

· 1 pierś z kurczaka,

· kawałek imbiru (2 cm),

· 2 ząbki czosnku,

· ½ papryki,

· 1 marchewka,

· 150 g pieczarek,

· 4 łyżki kukurydzy z puszki,

· 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,

· ⅓ łyżeczki białego pieprzu,

· 4 łyżki posiekanego szczypiorku,

· papryczka chilli do smaku.

Składniki na sos:

· 60 ml sosu sojowego,

· 1 łyżka cukru,

· 2 łyżki octu ryżowego.

Sposób przygotowania:

1. Makaron sojowy zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i drobno starty imbir, podsmaż. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż przez 5 minut, co chwilę mieszając.

3. Na patelnię dodaj startą marchewkę. Smaż przez 1 minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Kontynuuj smażenie przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kapustę pekińską. Całość dopraw białym pieprzem. Dodaj drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj i smaż przez 3 minuty.

4. Do kurczaka na patelnię dodaj makaron sojowy.

5. Sos sojowy wymieszaj z octem i cukrem, wlej do makaronu. Całość zagotuj, następnie smaż przez 3 minuty cały czas mieszając.

6. Makaron z warzywami po chińsku podawaj posypany szczypiorkiem.

Zobacz film: Wiosenne warzywa w śmietankowej oprawie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z warzywami zapiekany - przepis

Składniki:

· 200 g makaronu świderki,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· 400 g pomidorów krojonych z puszki,

· 200 g pomidorków koktajlowych,

· ½ cebuli,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżka masła,

· 300 g cukinii,

· ½ czerwonej papryki,

· ½ żółtej papryki,

· ¼ bakłażana,

· 150 g sera mozzarella,

· 1 łyżeczka suszonego oregano,

· sól, pieprz do smaku,

· świeża bazylia do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotuj chwilę krócej niż al dente.

2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklij.

4. Na patelnię dodaj starty czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i umyte oraz pokrojone warzywa: cukinię, bakłażana, czerwoną i żółtą paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.

5. Do warzyw dodaj masło. Warzywa smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj.

6. Do warzyw dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

7. Na wierzchu makaronu z warzywami ułóż przepołowione pomidorki kokatjlowe. Całość posyp startą mozzarellą. Danie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut.

8. Przed podaniem makaron z warzywami zapiekany posyp bazylią.

Makaron z warzywami i sosem śmietanowym - przepis

Składniki:

· 250 g makaronu rurki,

· 400 g warzyw na patelnię,

· 2 filety z kurczaka,

· 150 g śmietany kremówki 36%,

· 2 łyżki oleju,

· 100 ml wody,

· starty ser,

· sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.

3. Kurczaka pokrój w plastry. Dodaj na patelnię i przypraw do smaku. Kurczaka smaż około 5-6 minut.

4. Do kurczaka wlej śmietanę i wodę. Wymieszaj.

5. Warzywa na patelnię ugotuj. Następnie dodaj do kurczaka. Wszystko razem duś przez 5 minut.

6. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do warzyw i kurczaka w sosie. Wymieszaj.

7. Makaron z warzywami i sosem posyp startym serem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości