Makaron z warzywami to smaczna kompozycja dowolnego rodzaju makaronu, np. rurek, świderków, kokardek z ziołami, podsmażoną cebulką i śmietanowym sosem. Makaron z warzywami przygotuje się również w formie sycącej zapiekanki z dodatkiem bakłażana i mozzarelli. Smaczną propozycją jest także makaron z warzywami i kurczakiem .
Makaron z warzywami na patelnię i kurczakiem - przepis
Składniki:
· 2 filety z kurczaka,
· 200 g makaronu penne,
· ¼ łyżeczki curry,
· 1 łyżka sosu sojowego,
· 1 szklanka przecieru pomidorowego,
· 2 ząbki czosnku,
· 400 g mrożonych warzyw na patelnię,
· ½ łyżeczki suszonej bazylii,
· ½ łyżeczki suszonego oregano,
· 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
· 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
· oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Dodaj bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
3. Na dużej patelni rozmroź warzywa. Dodaj zamarynowany filet z kurczaka. Smaż do miękkości i lekkiego zrumienienia.
4. Do kurczaka dodaj przecier pomidorowy. Kontynuuj smażenie przez 5 minut.
5. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do kurczaka. Makaron z warzywami na patelnię i z kurczakiem wymieszaj.
Makaron z warzywami po chińsku - przepis
Składniki:
· 150 g makaronu sojowego,
· 2 łyżeczki oleju roślinnego,
· 1 pierś z kurczaka,
· kawałek imbiru (2 cm),
· 2 ząbki czosnku,
· ½ papryki,
· 1 marchewka,
· 150 g pieczarek,
· 4 łyżki kukurydzy z puszki,
· 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
· ⅓ łyżeczki białego pieprzu,
· 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
· papryczka chilli do smaku.
Składniki na sos:
· 60 ml sosu sojowego,
· 1 łyżka cukru,
· 2 łyżki octu ryżowego.
Sposób przygotowania:
1. Makaron sojowy zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i drobno starty imbir, podsmaż. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż przez 5 minut, co chwilę mieszając.
3. Na patelnię dodaj startą marchewkę. Smaż przez 1 minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Kontynuuj smażenie przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kapustę pekińską. Całość dopraw białym pieprzem. Dodaj drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
4. Do kurczaka na patelnię dodaj makaron sojowy.
5. Sos sojowy wymieszaj z octem i cukrem, wlej do makaronu. Całość zagotuj, następnie smaż przez 3 minuty cały czas mieszając.
6. Makaron z warzywami po chińsku podawaj posypany szczypiorkiem.
Makaron z warzywami zapiekany - przepis
Składniki:
· 200 g makaronu świderki,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 400 g pomidorów krojonych z puszki,
· 200 g pomidorków koktajlowych,
· ½ cebuli,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżka masła,
· 300 g cukinii,
· ½ czerwonej papryki,
· ½ żółtej papryki,
· ¼ bakłażana,
· 150 g sera mozzarella,
· 1 łyżeczka suszonego oregano,
· sól, pieprz do smaku,
· świeża bazylia do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron wrzuć do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotuj chwilę krócej niż al dente.
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklij.
4. Na patelnię dodaj starty czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i umyte oraz pokrojone warzywa: cukinię, bakłażana, czerwoną i żółtą paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.
5. Do warzyw dodaj masło. Warzywa smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i zagotuj.
6. Do warzyw dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
7. Na wierzchu makaronu z warzywami ułóż przepołowione pomidorki kokatjlowe. Całość posyp startą mozzarellą. Danie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut.
8. Przed podaniem makaron z warzywami zapiekany posyp bazylią.
Makaron z warzywami i sosem śmietanowym - przepis
Składniki:
· 250 g makaronu rurki,
· 400 g warzyw na patelnię,
· 2 filety z kurczaka,
· 150 g śmietany kremówki 36%,
· 2 łyżki oleju,
· 100 ml wody,
· starty ser,
· sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
3. Kurczaka pokrój w plastry. Dodaj na patelnię i przypraw do smaku. Kurczaka smaż około 5-6 minut.
4. Do kurczaka wlej śmietanę i wodę. Wymieszaj.
5. Warzywa na patelnię ugotuj. Następnie dodaj do kurczaka. Wszystko razem duś przez 5 minut.
6. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do warzyw i kurczaka w sosie. Wymieszaj.
7. Makaron z warzywami i sosem posyp startym serem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN