Angielska tradycja jedzenia ryby z frytkami znana jest z ulic portowych miast. Danie to podawane było na ulicznych straganach, często zawinięte w gazetę. Wydaje się być to paradoksem – w Polsce niekiedy trzeba dużo zapłacić za kawałek smażonej ryby, szczególnie na Mazurach i nad morzem. W Wielkiej Brytanii ceny dania były jednak niezwykle niskie. Wpływ na to miał bardzo szybki rozwój floty rybackiej i transportu kolejowego. Działo się to w czasach rewolucji przemysłowej, czyli w latach 60 XIX wieku. Ilość ryb “zalewających” portowe miasta była ogromna, więc ich ceny zaczynały stopniowo maleć.
Dorsz po angielsku - pierwszy na świecie fast-food
Dorsz po angielsku był pierwszym na świecie fast–foodem. Dodatkową okolicznością, dla której wypracowano przepis na “fish & chips”, jest fakt, że w czasie, kiedy to danie powstało, pojawiło się mnóstwo fabryk. Ludzie zaczęli masowo migrować z miast do wsi, aby pracować w przemyśle. Pojawiła się potrzeba szybkich i tanich posiłków, które byłby w stanie wykarmić ciągnącą do miast siłę roboczą. Nie bez przypadku prawdziwa ryba z frytkami jest podawana na gazecie. Mówi się, że tusz drukarski z gazety nadawał potrawie charakterystycznego aromatu, przy okazji papier wchłaniał nadmiar tłuszczu. Rewolucja przemysłowa nie była zbyt higienicznym okresem w historii, ale wtedy nikt nie zwracał uwagi na ewentualną szkodliwość takiego podawania jedzenia.
“Fish and chips”, czyli dorsz po angielsku , to danie kochane przez Brytyjczyków tak samo, jak my Polacy kochamy kotlety schabowe. Dowodem na to jest fakt, że na jednego McDonalda przypada tam aż 8 barów szybkiej obsługi, gdzie serwuje się wyłącznie rybę z frytkami. Anglicy na takie miejsca slangowo mówią “chippie”.
Dorsz po angielsku – przepis
Jak samemu zrobić dorsza po angielsku? Jest to bardzo proste danie, które odpowiednio podane, może przenieść nas kulinarnie do XIX-wiecznego Londynu.
Składniki:
· 400 g filetów dorsza bez skóry,
· 200 g mąki pszennej,
· łyżeczka proszku do pieczenia,
· odrobina kurkumy,
· olej do smażenia,
· woda gazowana zimna,
· mąka lub bułka tarta do obtoczenia ryby,
· 800 g dużych ziemniaków,
· 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
· sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy, nie obieramy. Następnie kroimy w grube paski, gotujemy chwilę w osolonym wrzątku (3-4 minuty). Tak podgotowane frytki wyjmujemy z wody i osuszamy na ręczniku papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tacę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej frytki i smarujemy je oliwą z oliwek, oprószamy lekko solą. Pieczemy ok. 25 minut, aż staną się chrupiące i miękkie.
Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, następnie solimy i pieprzymy. W misce robimy mieszankę z mąki, wody gazowanej, kurkumy i proszku do pieczenia, aż powstanie z niej gładkie ciasto. Kawałki dorsza moczymy w cieście i wrzucamy na głęboki rozgrzany olej. Smażymy ok. 5 minut. Podajemy na ciepło z frytkami, dowolną surówką lub gotowanymi warzywami. Całość najlepiej smakuje z coca – colą. Do smaku możemy przygotować także sos czosnkowy lub jakikolwiek, który lubimy, i moczyć w nim kawałki ryby. Dobrym pomysłem jest także polanie ryby sokiem z cytryny.
Dorsz po angielsku – co to za ryba?
Dorsz atlantycki to ryba morska występująca u wybrzeży europejskich krajów. Największa ich ilość obecnie znajduje się w Oceanie Atlantyckim. Jest to wędrowny i drapieżny gatunek ryby. Dorsz jest rybą bardzo łatwo dostępną i pożywną. W historii miał ogromne znaczenie dla rozwoju gospodarki i przemysłu w wielu miejscach na północy Atlantyku. Do chwili obecnej jest jedną z najczęściej poławianych ryb. W pewnym momencie historii doszło nawet do międzynarodowych konfliktów o malejące zasoby tej ryby. Obecnie dorsz zaczyna być narażony na wyginięcie, a ceny tej ryby stopniowo rosną.
Dorsze to bardzo duże ryby. Młode mają ok.20-30 cm, a dorosłe osobniki mogą wynosić nawet 2 metry. Dorsze mogą ważyć nawet 40 kg.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN