Materiał promocyjny

Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego

Błyskawiczny sobotni obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z mrożonych warzyw. To idealny zamiennik świeżych produktów, zwłaszcza jesienią i zimą, dzięki któremu przygotujemy pełnowartościowe i zdrowe posiłki. Poznaj przepisy na omlet warzywny z miodową sałatą lodową, pieczonego kurczaka z warzywami i zupę w azjatyckim stylu ze smażoną wołowiną.

Omlet warzywny z miodową sałatą lodową

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • opakowanie warzyw na patelnie klasycznych Frosta,
      • 6 jajek,
        • 4 łyżki mleka,
          • 100 g tartej mozzarelli,
            • sól i pieprz,
              • główka sałaty lodowej.

                Składniki na sos:

                • 70 ml oliwy z oliwek,
                  • 2 łyżki wody,
                    • 3 łyżki octu jabłkowego,
                      • 2 łyżki miodu,
                        • łyżeczka musztardy pełnoziarnistej,
                          • sól i pieprz,
                            • pęczek pietruszki.

                              Sposób przygotowania:

                              Rozgrzać piekarnik do 180ºC.


                              Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa na patelnię i podsmażyć kilka minut co chwilę mieszając. Podlać wodą i dusić aż warzywa będą miękkie a woda odparuje. W tym czasie rozbełtać jajka z mlekiem. Masę jajeczną doprawić solą i pieprzem, a następnie wylać na patelnię. Smażyć przez 2 minuty. Posypać serem i wstawić do piekarnika na 6-7 minut aż masa jajeczna się zetnie.

                              W tym czasie umyć i porwać na mniejsze kawałki sałatę. Oliwę połączyć w słoiczku z wodą, octem oraz miodem. Zakręcić i energicznie mieszać aż miód się rozpuści. Dodać musztardę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i polać sałatę.

                              Pieczony kurczak na płasko z warzywami

                              Składniki:

                              • kurczak około 1,2 kg,
                                • 3 ząbki czosnku,
                                  • łyżka mielonej papryki,
                                    • łyżeczka soli,
                                      • łyżeczka chilli,
                                        • łyżeczka mielonego kminu,
                                          • łyżeczka pieprzu,
                                            • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                • opakowanie Warzywa na patelnię klasyczne.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Rozgrzej piekarnik do 220ºC z trybem termoobieg. Rozetnij kurczaka wzdłóż i rozłóż na płasko. Wszystkie przyprawy zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszanką natrzyj kurczaka (możesz zrobić to dzień wcześniej i odstawić kurczaka do lodówki żeby się zamarynował). Kurczaka ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160 i włącz tryb góra dół. Piecz dalej około 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut dorzuć na blachę warzywa na patelnię.

                                                  Zupa w azjatyckim stylu ze smażoną wołowiną

                                                  Składniki:

                                                  • 300 g wołowiny: rozbef lub antrykot,
                                                    • sól i pieprz,
                                                      • 4 łyżki oleju do smażenia,
                                                        • cebula,
                                                          • 3 ząbki czosnku,
                                                            • kawałek imbiru,
                                                              • ostra zielone papryczka,
                                                                • opakowanie Warzyw na patelnię w stylu azjatyckim,
                                                                  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego,
                                                                    • sos sojowy do smaku,
                                                                      • cytryna do smaku,
                                                                        • pęczek dymki,
                                                                          • 4 łyżki sezamu.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Wołowinę pokroić w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut aż mięso się zetnie. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. W ganku na pozostałym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Dodać warzywa na patelnię, całość podsmażyć kilka minut. Zalać 2 litrami wody i gotować przez około 20 minut. W trakcie przygotować makaron według instrukcji z opakowania. Pod koniec gotowania do zupy dodać wołowinę. Doprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Zupę podawać z makaronem. Posypaną posiekaną dymką oraz sezamem.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana