Omlet warzywny z miodową sałatą lodową
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- opakowanie warzyw na patelnie klasycznych Frosta,
- 6 jajek,
- 4 łyżki mleka,
- 100 g tartej mozzarelli,
- sól i pieprz,
- główka sałaty lodowej.
Składniki na sos:
- 70 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki wody,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczka musztardy pełnoziarnistej,
- sól i pieprz,
- pęczek pietruszki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa na patelnię i podsmażyć kilka minut co chwilę mieszając. Podlać wodą i dusić aż warzywa będą miękkie a woda odparuje. W tym czasie rozbełtać jajka z mlekiem. Masę jajeczną doprawić solą i pieprzem, a następnie wylać na patelnię. Smażyć przez 2 minuty. Posypać serem i wstawić do piekarnika na 6-7 minut aż masa jajeczna się zetnie.
W tym czasie umyć i porwać na mniejsze kawałki sałatę. Oliwę połączyć w słoiczku z wodą, octem oraz miodem. Zakręcić i energicznie mieszać aż miód się rozpuści. Dodać musztardę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i polać sałatę.
Pieczony kurczak na płasko z warzywami
Składniki:
- kurczak około 1,2 kg,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka mielonej papryki,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka chilli,
- łyżeczka mielonego kminu,
- łyżeczka pieprzu,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- opakowanie Warzywa na patelnię klasyczne.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220ºC z trybem termoobieg. Rozetnij kurczaka wzdłóż i rozłóż na płasko. Wszystkie przyprawy zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszanką natrzyj kurczaka (możesz zrobić to dzień wcześniej i odstawić kurczaka do lodówki żeby się zamarynował). Kurczaka ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160 i włącz tryb góra dół. Piecz dalej około 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut dorzuć na blachę warzywa na patelnię.
Zupa w azjatyckim stylu ze smażoną wołowiną
Składniki:
- 300 g wołowiny: rozbef lub antrykot,
- sól i pieprz,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru,
- ostra zielone papryczka,
- opakowanie Warzyw na patelnię w stylu azjatyckim,
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego,
- sos sojowy do smaku,
- cytryna do smaku,
- pęczek dymki,
- 4 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut aż mięso się zetnie. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. W ganku na pozostałym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Dodać warzywa na patelnię, całość podsmażyć kilka minut. Zalać 2 litrami wody i gotować przez około 20 minut. W trakcie przygotować makaron według instrukcji z opakowania. Pod koniec gotowania do zupy dodać wołowinę. Doprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Zupę podawać z makaronem. Posypaną posiekaną dymką oraz sezamem.
Zobacz także:
- Jakie owoce, warzywa i zioła warto zamrozić na zimę?
- Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej
- Na co zwracać uwagę kupując mrożonki?
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN