Materiał promocyjny

Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Błyskawiczny sobotni obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z mrożonych warzyw. To idealny zamiennik świeżych produktów, zwłaszcza jesienią i zimą, dzięki któremu przygotujemy pełnowartościowe i zdrowe posiłki. Poznaj przepisy na omlet warzywny z miodową sałatą lodową, pieczonego kurczaka z warzywami i zupę w azjatyckim stylu ze smażoną wołowiną.

Omlet warzywny z miodową sałatą lodową

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • opakowanie warzyw na patelnie klasycznych Frosta,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżki mleka,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • sól i pieprz,
  • główka sałaty lodowej.

Składniki na sos:

  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka musztardy pełnoziarnistej,
  • sól i pieprz,
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.


Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa na patelnię i podsmażyć kilka minut co chwilę mieszając. Podlać wodą i dusić aż warzywa będą miękkie a woda odparuje. W tym czasie rozbełtać jajka z mlekiem. Masę jajeczną doprawić solą i pieprzem, a następnie wylać na patelnię. Smażyć przez 2 minuty. Posypać serem i wstawić do piekarnika na 6-7 minut aż masa jajeczna się zetnie.

W tym czasie umyć i porwać na mniejsze kawałki sałatę. Oliwę połączyć w słoiczku z wodą, octem oraz miodem. Zakręcić i energicznie mieszać aż miód się rozpuści. Dodać musztardę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i polać sałatę.

Pieczony kurczak na płasko z warzywami

Składniki:

  • kurczak około 1,2 kg,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka mielonej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka chilli,
  • łyżeczka mielonego kminu,
  • łyżeczka pieprzu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • opakowanie Warzywa na patelnię klasyczne.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220ºC z trybem termoobieg. Rozetnij kurczaka wzdłóż i rozłóż na płasko. Wszystkie przyprawy zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszanką natrzyj kurczaka (możesz zrobić to dzień wcześniej i odstawić kurczaka do lodówki żeby się zamarynował). Kurczaka ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160 i włącz tryb góra dół. Piecz dalej około 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut dorzuć na blachę warzywa na patelnię.

Zupa w azjatyckim stylu ze smażoną wołowiną

Składniki:

  • 300 g wołowiny: rozbef lub antrykot,
  • sól i pieprz,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • ostra zielone papryczka,
  • opakowanie Warzyw na patelnię w stylu azjatyckim,
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego,
  • sos sojowy do smaku,
  • cytryna do smaku,
  • pęczek dymki,
  • 4 łyżki sezamu.

Sposób przygotowania:

Wołowinę pokroić w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut aż mięso się zetnie. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. W ganku na pozostałym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Dodać warzywa na patelnię, całość podsmażyć kilka minut. Zalać 2 litrami wody i gotować przez około 20 minut. W trakcie przygotować makaron według instrukcji z opakowania. Pod koniec gotowania do zupy dodać wołowinę. Doprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Zupę podawać z makaronem. Posypaną posiekaną dymką oraz sezamem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości