Materiał promocyjny

Jak wesprzeć uczniów w nauce? Pełnowartościowymi lunchboxami z przepisów Piotra Kucharskiego

Smacznie, zdrowo i kolorowo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Właściwe odżywianie oraz odpowiednie nawodnienie to podstawy zdrowego funkcjonowania organizmu. W efekcie przyczyniają się również wsparcia rozwoju i edukacji najmłodszych. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które idealnie nadadzą się do lunchboxu i właściwie odżywią dziecko. Sprawdź, jak przygotować składaną tortillę we włoskim stylu i z kurczakiem, zdrową pastę czekoladową, chleb śniadaniowy i deser z kaszki do słoika.
Tortilla
Tortilla
Tortilla
Źródło: Ola Skowron/ East News

Składana tortilla we włoskim stylu - przepis

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste,
    • 2 mozarelle,
      • sos do pizzy,
        • bazylia,
          • salami,
            • pesto.

              Sposób przygotowania:

              Tortille "podzielić" na ćwiartki. Jedną posmarować sosem do pizzy. Drugą wyłożyć bazylią. Trzecią obłożyć salami a ostatnią obłożyć połówkę porwanej w rękach mozzarelli. Naciąć do środka pomiędzy ćwiartką z salami a serem. Zaczynając od części z salami złożyć, aby powstał trójkąt. Obsmażyć na patelni z obu stron, aby ser się roztopił i skleił wszystko.

              Sładana tortilla w lunchboxie
              Sładana tortilla w lunchboxie
              Sładana tortilla w lunchboxie
              Źródło: Ola Skowron/ East News

              Składana tortilla z kurczakiem - przepis

              Składniki:

              • 2 filety z kurczaka,
                • sól i pieprz,
                  • 4 tortille pełnoziarniste,
                    • pesto,
                      • szpinak,
                        • czerwona cebula,
                          • kukurydza,
                            • 200 g tartego żółtego sera.

                              Sposób przygotowania:

                              Filety z kurczaka przyprawić solą i pieprzem a następnie podsmażyć i poddusić na patelni. Przy pomocy dwóch widelców porwać na podłużne włókna.

                              Tortille "podzielić" na ćwiartki. Jedną posmarować pesto. Drugą obłożyć mięsem kurczaka. Trzecią obłożyć szpinakiem i cebulą a ostatnią obłożyć serem i kukurydzą. Naciąć do środka pomiędzy ćwiartką ze szpinakiem a serem. Zaczynając od części ze szpinakiem złożyć, aby powstał trójkąt. Obsmażyć na patelni z obu stron, aby ser się roztopił i skleił wszystko.

                              Kanapki z owocami
                              Kanapki z owocami
                              Kanapki z owocami
                              Źródło: Ola Skowron/ East News

                              Zdrowa pasta czekoladowa - przepis

                              Składniki:

                              • 2 kg śliwek węgierek,
                                • 200 g migdałów,
                                  • 150 g kakao,
                                    • 2 łyżki miodu,
                                      • tabliczka gorzkiej czekolady.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Śliwki wypestkować i smażyć na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Migdały podprażyć w piekarniku na brązowo. Następnie zmiksować, żeby zostały drobne kawałki. Śliwki również lekko zmiksować. Wszystko razem połączyć, dodać kakao, miód i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków i zawekować.

                                        Chleb domowy
                                        Chleb domowy
                                        Chleb domowy
                                        Źródło: Ola Skowron/ East News

                                        Chleb śniadaniowy - przepis

                                        Składniki:

                                        • 70 g nasion maku,
                                          • 70 g sezamu,
                                            • 70 g ziaren słonecznika,
                                              • 70 g pestek dyni,
                                                • 70 g komosy ryżowej,
                                                  • 10 g drożdży,
                                                    • 75 ml miodu,
                                                      • 300 ml wody,
                                                        • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
                                                          • 200 g mąki pszennej ty 750,
                                                            • 1,5 łyżeczki soli.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Ziarna i nasiona wymieszać ze sobą. Odsypać 4 łyżki do obtoczenia chleba resztę zalać wodą aż nasiona beda przykryte. Odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia.

                                                              Po godzinie nasiona odsączyć na sicie. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Dodać namoczone nasiona oraz resztę składników. Wyrabiać przez około 7 minut. Zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie nasmarować masłem keksówkę o długości około 25 cm, a następnie wysypać mieszanką nasion (część zostawić na wierzch). Ciasto przełożyć do foremki, posypać resztą mieszanki nasion i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z foremki odstawić do wystygnięcia.

                                                              Deser z kaszki do słoika - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 2 łyżki masła,
                                                                • 10 śliwek węgierek,
                                                                  • 500 ml mleka,
                                                                    • 2 łyżki kaszki manny,
                                                                      • 2 łyżki chia,
                                                                        • łyżka miodu,
                                                                          • maliny, jeżyny.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Następnie przełożyć na spód małych słoiczków lub pojemniczków na wynos. Mleko zagotować. Mieszając rózgą dosypać kaszkę oraz chia. Cały czas mieszając zagotować, aż kaszka zgęstnieje. Lejącą kaszkę przelać na śliwki w słoiczkach. Na wierzch nałożyć świeże maliny i jeżyny.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/ East News

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana