Tortilla to rodzaj bardzo cienkiego placka o okrągłym kształcie. Wytwarza się go z mąki kukurydzianej lub pszennej. Oryginalnie, na terenach Meksyku i Ameryki Południowej, tortille smaży się na specjalnych patelniach. Z tortilli można przygotować kilka różnych dań, jak choćby tacos czy quesadillę. Jednak placków nie trzeba wcale przygotowywać samemu – na rynku możemy znaleźć gotowe placki do tortilli. W dzisiejszym poradniku pokażemy, jak przygotować gotową tortillę – właśnie na bazie gotowych placków.
Jak zrobić tortille z gotowych placków? Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to bardzo popularna propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Składniki (danie dla 4 osób):
- 4 gotowe placki na tortille,
- 500 g filetów z kurczaka,
- łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- papryka,
- ogórek zielony,
- kilka liści sałaty,
- 80 dag pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 małe jogurty naturalne,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Na początek przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przeciskamy przez praskę czosnek, po czym dodajemy go do sosu. Odkładamy sos do lodówki do schłodzenia.
- Jak podgrzać gotową tortillę? Należy zwrócić uwagę na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu. Jednak zazwyczaj placki podsmaża się na patelni na niewielkiej ilości oleju. Ewentualnie można placek (już z zawartością) podgrzać w piekarniku. Warto dodać, że tortilla najlepiej smakuje na ciepło. Zimne placki zaczynają mieć "gumowatą" strukturę.
- Podgrzaną tortillę odstawiamy do wystygnięcia. Bierzemy filet z piersi kurczaka, myjemy go, a następnie kroimy w paski. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju lub oliwy i smażymy filety.
- Warzywa podane w przepisie myjemy i kroimy. Ogórka kroimy w drobne plasterki, pomidorki przekrawamy na ćwiartki, natomiast paprykę tniemy na wąskie paski.
- Gotowe placki tortilli smarujemy sosem, następnie kładziemy na nich listki sałaty. Na sałacie wykładamy usmażone filety z kurczaka oraz pozostałe warzywa. Całość zalewamy sosem i zawijamy placki w rulony. Tortilla jest już gotowa!
Jak przygotować tortillę z gotowych placków? Tortilla z warzywami i fetą
Ta propozycja zapewne spodoba się wszystkim jaroszom. Połączenie warzyw i fety to zawsze sprawdzone rozwiązanie! Składniki (danie dla 8 osób):
- 8 gotowych placków tortilli,
- olej lub oliwa z oliwek,
- opakowanie mieszanki warzyw – sałata, rukola, endywia, roszponka,
- 2 ogórki zielone,
- 5 dużych pomidorów,
- 1½ opakowania kukurydzy z puszki,
- 1½ opakowania sera feta,
- duże opakowanie jogurtu greckiego,
- 4 łyżki majonezu,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, suszonego koperku,
- 7 ząbków czosnku.
Przygotowanie:
- Mieszankę warzyw przekładamy do naczynia, dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę ogórka. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do reszty warzyw. Odsączamy kukurydzę z puszki i dodajemy do sałatki. Kroimy ser feta w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i mieszamy.
- Przygotowujemy sos: jogurt i majonez łączymy, po czym doprawiamy przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy.
- Gotowe placki tortilli podsmażamy lekko na patelni na odrobinie oleju. Na placki nakładamy warzywa z serem i polewamy sosem. Zawijamy w rulony.
Zobacz także:
- Letnie dania z warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
- Wrap z łososiem jest świetną alternatywą dla obiadu. Proste przepisy na tortillę z łososiem
- Tortille na cały dzień z przepisów zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images