Przepisy kuchni meksykańskiej - jak zrobić tortille z gotowych placków?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wakacyjne inspiracje na lekki obiad
Wakacyjne inspiracje na lekki obiad
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Gotową tortillę, przeznaczoną do podgrzania, można kupić niemal w każdym sklepie. To bardzo smaczne i pożywne danie, które pochodzi z terenów Meksyku i Ameryki Południowej. Jeśli jednak zastanawiacie się, jak zrobić tortille z gotowych placków z domowym farszem, zobaczcie przepisy, które dla Was przygotowaliśmy!

Tortilla to rodzaj bardzo cienkiego placka o okrągłym kształcie. Wytwarza się go z mąki kukurydzianej lub pszennej. Oryginalnie, na terenach Meksyku i Ameryki Południowej, tortille smaży się na specjalnych patelniach. Z tortilli można przygotować kilka różnych dań, jak choćby tacos czy quesadillę. Jednak placków nie trzeba wcale przygotowywać samemu – na rynku możemy znaleźć gotowe placki do tortilli. W dzisiejszym poradniku pokażemy, jak przygotować gotową tortillę – właśnie na bazie gotowych placków.

Jak zrobić tortille z gotowych placków? Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem to bardzo popularna propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Składniki (danie dla 4 osób):

  • 4 gotowe placki na tortille,
    • 500 g filetów z kurczaka,
      • łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
        • papryka,
          • ogórek zielony,
            • kilka liści sałaty,
              • 80 dag pomidorków koktajlowych,
                • 4 łyżki majonezu,
                  • 2 małe jogurty naturalne,
                    • 4 ząbki czosnku,
                      • szczypta soli i pieprzu.

                        Przygotowanie:

                        1. Na początek przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przeciskamy przez praskę czosnek, po czym dodajemy go do sosu. Odkładamy sos do lodówki do schłodzenia.
                          1. Jak podgrzać gotową tortillę? Należy zwrócić uwagę na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu. Jednak zazwyczaj placki podsmaża się na patelni na niewielkiej ilości oleju. Ewentualnie można placek (już z zawartością) podgrzać w piekarniku. Warto dodać, że tortilla najlepiej smakuje na ciepło. Zimne placki zaczynają mieć "gumowatą" strukturę.
                            1. Podgrzaną tortillę odstawiamy do wystygnięcia. Bierzemy filet z piersi kurczaka, myjemy go, a następnie kroimy w paski. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju lub oliwy i smażymy filety.
                              1. Warzywa podane w przepisie myjemy i kroimy. Ogórka kroimy w drobne plasterki, pomidorki przekrawamy na ćwiartki, natomiast paprykę tniemy na wąskie paski.
                                1. Gotowe placki tortilli smarujemy sosem, następnie kładziemy na nich listki sałaty. Na sałacie wykładamy usmażone filety z kurczaka oraz pozostałe warzywa. Całość zalewamy sosem i zawijamy placki w rulony. Tortilla jest już gotowa!

                                  Jak przygotować tortillę z gotowych placków? Tortilla z warzywami i fetą

                                  Ta propozycja zapewne spodoba się wszystkim jaroszom. Połączenie warzyw i fety to zawsze sprawdzone rozwiązanie! Składniki (danie dla 8 osób):

                                  • 8 gotowych placków tortilli,
                                    • olej lub oliwa z oliwek,
                                      • opakowanie mieszanki warzyw – sałata, rukola, endywia, roszponka,
                                        • 2 ogórki zielone,
                                          • 5 dużych pomidorów,
                                            • 1½ opakowania kukurydzy z puszki,
                                              • 1½ opakowania sera feta,
                                                • duże opakowanie jogurtu greckiego,
                                                  • 4 łyżki majonezu,
                                                    • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, suszonego koperku,
                                                      • 7 ząbków czosnku.

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Mieszankę warzyw przekładamy do naczynia, dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę ogórka. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do reszty warzyw. Odsączamy kukurydzę z puszki i dodajemy do sałatki. Kroimy ser feta w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i mieszamy.
                                                          1. Przygotowujemy sos: jogurt i majonez łączymy, po czym doprawiamy przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy.
                                                            1. Gotowe placki tortilli podsmażamy lekko na patelni na odrobinie oleju. Na placki nakładamy warzywa z serem i polewamy sosem. Zawijamy w rulony.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana