Wrap z łososiem jest świetną alternatywą dla obiadu. Proste przepisy na tortillę z łososiem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomysły na dania z łososiem
Pomysły na dania z łososiem
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Wrapy są szybkim sposobem na pyszny obiad dla całej rodziny. Możesz je przygotować na słono i słodko, a w środek włożyć rozmaite dodatki. Wrapy z łososiem to doskonały przykład na to, że fast food wcale nie musi być niezdrowy!

Wrapy z łososiem zachwycą każdego, a przygotujesz je zaledwie w kilka minut. Są bogactwem smaku i wartości odżywczych. Proste przepisy na tortille z łososiem i zdrowymi dodatkami.

Cenne właściwości łososia

Łosoś to bardzo popularna i chętnie spożywana ryba. Zawiera dużą ilość cennego białka, dlatego jest jednym z czołowych produktów w diecie sportowców i kulturystów. Ponadto łosoś to źródło aminokwasów, kwasów omega-3, witaminy D, B6 i B12, selenu, fosforu i magnezu. Kwasy tłuszczowe zawarte w tej rybie przyczyniają się do obniżenia stężenia trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo, antydepresyjnie, przeciwnowotworowo oraz zmniejszają rozwój cukrzycy typu II. Łosoś ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry. Kwasy tłuszczowe obecne w łososiu wspomagają odporność i zmniejszają ryzyko występowania otyłości. Witaminy znajdujące się w tej rybie leczą choroby układu krążenia, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek i chronią przed działaniem wolnych rodników. Łosoś świeży jest cennym produktem w diecie kobiet ciężarnych i karmiących. Nie należy jednak spożywać go więcej niż 340 g tygodniowo.

Łosoś świeży czy wędzony – który wybrać do wrapa?

Warto pamiętać, że proces wędzenia ma dotkliwy wpływ na właściwości łososia, który traci witaminy i jest mniej wartościowy. Wędzenie wytwarza szkodliwe związki WWA, aceton, alkohol metylowy i zwiększa ilość sodu. Ponadto niektóre hodowle nadają im intensywną barwę poprzez stosowanie barwników, które wpływają na zdrowie człowieka i mogą powodować zmiany skórne i problemy ze wzrokiem. Najkorzystniej więc wybierać hodowle ekologiczne, żeby mieć pewność, że ryba nie zaszkodzi zdrowiu.

Tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym

Znakomitym dodatkiem do ryb pod każdą postacią jest serek chrzanowy, który możesz kupić lub zrobić samodzielnie. Składniki na 4 porcje:

  • 4 placki tortilli,
    • 450 g łososia wędzonego lub świeżego,
      • 2 gotowe serki chrzanowe,
        • mix sałat.

          Przygotowanie wrapa z łososiem nie należy do skomplikowanych. Posmaruj placki serkiem, ułóż łososia, mix sałat i całość zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane tortille włóż do lodówki lub podgrzej w mikrofali.

          Tortilla z łososiem i szpinakiem

          Składniki na 4 porcje:

          • 4 placki tortilli,
            • 450 g łososia,
              • opakowanie serka feta,
                • 200 g świeżego szpinaku,
                  • ząbek czosnku,
                    • cytryna,
                      • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy.

                        Przygotowanie tortilli z łososiem i szpinakiem rozpocznij od umycia szpinaku i duszenia go na patelni. Następnie do blendera wrzuć serek feta, szpinak, czosnek, sól oraz pieprz i zblenduj całość na dość jednolitą masę, ale nie mus. Tortillę posmaruj powstałą masą, ułóż łososia skropionego cytryną i zawiń w rulon na folii aluminiowej. Powstałe wrapy z łososia włóż do lodówki i podawaj w całości lub przekrój na mniejsze kąski.

                        Jak zrobić wrapa własnoręcznie?

                        Znacznie zdrowszym rozwiązaniem będzie przygotowanie wrapa pszennego lub bezglutenowego własnoręcznie. Składniki na ok. 12 placków:

                        • 500 g mąki pszennej,
                          • szklanka gorącej wody,
                            • pół łyżeczki soli,
                              • 3 łyżki oleju kokosowego lub smalcu.

                                Do miski wsyp mąkę, sól oraz olej kokosowy lub smalec. Do mieszanki stopniowo dodawaj gorącą wodę do momentu, aż utworzy się gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie podziel kulkę na mniejsze części i ponownie odstaw na ok. pół godziny, a następnie rozwałkuj każdą kulkę na płaski placek i smaż z obu stron do momentu pojawienia się brązowych pęcherzy. W taki sam sposób przygotuj pozostałą część wrapów, które możesz owinąć ściereczką lub folią, aby nie pękły w trakcie zwijania.

                                Zobacz także:

                                Autor: Adrian Adamczyk

                                Źródło zdjęcia głównego: freeskyline/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana