Wrapy z łososiem zachwycą każdego, a przygotujesz je zaledwie w kilka minut. Są bogactwem smaku i wartości odżywczych. Proste przepisy na tortille z łososiem i zdrowymi dodatkami.
Cenne właściwości łososia
Łosoś to bardzo popularna i chętnie spożywana ryba. Zawiera dużą ilość cennego białka, dlatego jest jednym z czołowych produktów w diecie sportowców i kulturystów. Ponadto łosoś to źródło aminokwasów, kwasów omega-3, witaminy D, B6 i B12, selenu, fosforu i magnezu. Kwasy tłuszczowe zawarte w tej rybie przyczyniają się do obniżenia stężenia trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo, antydepresyjnie, przeciwnowotworowo oraz zmniejszają rozwój cukrzycy typu II. Łosoś ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry. Kwasy tłuszczowe obecne w łososiu wspomagają odporność i zmniejszają ryzyko występowania otyłości. Witaminy znajdujące się w tej rybie leczą choroby układu krążenia, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek i chronią przed działaniem wolnych rodników. Łosoś świeży jest cennym produktem w diecie kobiet ciężarnych i karmiących. Nie należy jednak spożywać go więcej niż 340 g tygodniowo.
Łosoś świeży czy wędzony – który wybrać do wrapa?
Warto pamiętać, że proces wędzenia ma dotkliwy wpływ na właściwości łososia, który traci witaminy i jest mniej wartościowy. Wędzenie wytwarza szkodliwe związki WWA, aceton, alkohol metylowy i zwiększa ilość sodu. Ponadto niektóre hodowle nadają im intensywną barwę poprzez stosowanie barwników, które wpływają na zdrowie człowieka i mogą powodować zmiany skórne i problemy ze wzrokiem. Najkorzystniej więc wybierać hodowle ekologiczne, żeby mieć pewność, że ryba nie zaszkodzi zdrowiu.
Tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym
Znakomitym dodatkiem do ryb pod każdą postacią jest serek chrzanowy, który możesz kupić lub zrobić samodzielnie. Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilli,
- 450 g łososia wędzonego lub świeżego,
- 2 gotowe serki chrzanowe,
- mix sałat.
Przygotowanie wrapa z łososiem nie należy do skomplikowanych. Posmaruj placki serkiem, ułóż łososia, mix sałat i całość zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane tortille włóż do lodówki lub podgrzej w mikrofali.
Tortilla z łososiem i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki tortilli,
- 450 g łososia,
- opakowanie serka feta,
- 200 g świeżego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- cytryna,
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy.
Przygotowanie tortilli z łososiem i szpinakiem rozpocznij od umycia szpinaku i duszenia go na patelni. Następnie do blendera wrzuć serek feta, szpinak, czosnek, sól oraz pieprz i zblenduj całość na dość jednolitą masę, ale nie mus. Tortillę posmaruj powstałą masą, ułóż łososia skropionego cytryną i zawiń w rulon na folii aluminiowej. Powstałe wrapy z łososia włóż do lodówki i podawaj w całości lub przekrój na mniejsze kąski.
Jak zrobić wrapa własnoręcznie?
Znacznie zdrowszym rozwiązaniem będzie przygotowanie wrapa pszennego lub bezglutenowego własnoręcznie. Składniki na ok. 12 placków:
- 500 g mąki pszennej,
- szklanka gorącej wody,
- pół łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju kokosowego lub smalcu.
Do miski wsyp mąkę, sól oraz olej kokosowy lub smalec. Do mieszanki stopniowo dodawaj gorącą wodę do momentu, aż utworzy się gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie podziel kulkę na mniejsze części i ponownie odstaw na ok. pół godziny, a następnie rozwałkuj każdą kulkę na płaski placek i smaż z obu stron do momentu pojawienia się brązowych pęcherzy. W taki sam sposób przygotuj pozostałą część wrapów, które możesz owinąć ściereczką lub folią, aby nie pękły w trakcie zwijania.
Zobacz także:
- Łosoś zapiekany z suszonymi morelami - przepis Hanny Stolińskiej
- Pieczone szproty, łosoś marynowany i mule w winie – pyszne przysmaki prosto z morza
- Łosoś Pana Komury - przysmak z książki Murakamiego
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: freeskyline/Getty Images