(Nie)zwykła sałata Mari
Składniki:
1 mała sałata rzymska
1 jajko
1 plaster boczku
2 plasterki czerwonej cebuli
płatki parmezanu
150 g piersi kurczak
sól
pieprz
ząbek czosnku
sos:
50 g majonezu
1 średni ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy dijon
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu worcester
1/3 łyżeczki sosu rybnego
3 krople tabasco
Przygotowanie:
Wszystko razem zmiksować.
Plaster boczku wykładamy na blaszkę, przykrywamy pergaminem, przygniatamy drugą blaszką i wstawiamy do pieca na 10 min. na 180 st. C tak, aby boczek się przypiekł.
Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i smażymy na złocisty kolor.
Sałatę rzymską kroimy wzdłuż i wyjmujemy drobne listki ze środka tak, aby utworzyło się małe naczynie. Do wewnątrz wkładamy pokrojoną na plastry pierś z kurczaka, krążki czerwonej cebuli, plaster chrupiącego boczku i polewamy sosem. Przygotowujemy jajko w koszulce i ciepłe kładziemy na umieszczone w sałacie składniki. Posypujemy płatkami parmezanu i przykrywamy drugą częścią sałaty.
Łosoś Pana Komury
Składniki:
4 kawałki łososia po 150 g
6 łyżek sosu teriyaki
sos:
1 łyżka oleju arachidowego
1 ząbek czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1 sztuka trawy cytrynowej
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki pasty harissa
1/2 pęczka świeżej kolendry
sok i skórka starta z połowy limonki
sól
pieprz
jeżeli danie ma być super pikantne, dodajemy też chili
Przygotowanie:
Łososia myjemy. Dokładnie osuszamy, przekładamy do płaskiego naczynia i polewamy sosem teriyaki. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po 15 min. kawałek ryby przewracamy na drugą stronę. Podsmażamy na patelni tylko do zrumienienia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 8-10 min.
Na dużą patelnię lub wok wlewamy olej arachidowy, dodajemy rozgnieciony czosnek, pastę harissa, rozgniecione białe końce trawy cytrynowej.
Smażymy 2-3 min., zalewamy mlekiem kokosowym. Płyn powinien zgęstnieć i odparować. Następnie dodajemy sok i skórkę z limonki, pokrojoną kolendrę. Przyprawiamy.
Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy trawę cytrynową. Dodajemy szpinak, mieszamy i podajemy od razu, najlepiej na głębokim talerzu. Na wierzchu kładziemy pieczonego łososia (rybę, albo całe danie możemy posypać uprażonym czarnym sezamem).
Herbaciana Panna Cotta
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 36%
200 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
2 płatki żelatyny
2 łyżeczki zielonej herbaty mielonej Sencha
100 g białej czekolady
Przygotować:
Gotujemy śmietanę, mleko, cukier puder i rozpuszczamy w nich czekoladę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, a następnie dodajemy 2 łyżeczki zielonej herbaty i ponownie mieszamy. Następnie płyn wlewamy do naczynia o dowolnym kształcie. Podajemy z preparowanym ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN