Sos enchilada można kupić w sklepie, jednak nigdy nie będzie on smakować tak dobrze, jak ten przygotowywany własnoręcznie. Sos enchilada można stosować nie tylko do dań kuchni meksykańskiej, idealnie pasuje również do makaronu czy zapiekanych jajek z serem.
Sos enchilada - skąd pochodzi?
Sos enchilada to kluczowy składnik jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Enchilada, bo o niej mowa, jest potrawą serwowaną na całym świecie. Cieszy się dużym powodzeniem wśród miłośników pikantnych przysmaków.
Przepisy Andrzeja Polana
Dziś sos enchilada można kupić w wielu sklepach, jest smaczny i niedrogi. Istnieje również możliwość przygotowania tego dodatku samodzielnie. Sos można przyrządzić w około 20 minut. Co ważne, wymaga on użycia składników, które wszyscy znamy i które są dostępne w niemal każdym markecie.
Przepis na sos enchilada
Składniki:
- 200 g pasty pomidorowej;
- 2 średnie cebula;
- ½ szklanki mąki;
- 4 szklanki rosołu drobiowego;
- ½ szklanki oleju;
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku;
- 2 łyżeczki chilli;
- 4 łyżki papryki czerwonej ostrej;
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej;
- 4 łyżki kminu rzymskiego;
- 2 łyżeczki oregano;
- 2 łyżeczki pieprzu;
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne;
- 4 łyżeczki brązowego cukru;
- 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- W miseczce zmieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami.
- Do rondelka (średniej wielkości) wlej olej, gdy się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją przez około 5 minut. Gdy brzegi cebuli zaczną brązowieć na krawędziach, na patelnię wsyp mąkę z przyprawami. Wszystko smaż przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
- Następnie do rondelka wlej rosół i pastę pomidorową, zamieszaj.
- Sos gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Gdyby wyszedł za gęsty, możesz dolać więcej rosołu.
Enchilada wegetariańska - przepis
Jak już wspomniano, sos enchilada używany jest do tradycyjnej potrawy meksykańskiej enchilada, do przygotowania, której potrzebne są następujące składniki:
- 4 tortille o średnicy 25 cm;
- 75 g szpinaku świeżego;
- ½ cukinii;
- 2 marchewki;
- 1 czerwona papryka;
- garść czerwonej fasoli z puszki;
- ¼ puszki kukurydzy;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- ¾ szklanki żółtego sera cheddar;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 szklanki sosu enchilada;
- olej.
Przygotowanie:
- Szpinak zanurz we wrzącej wodzie, a potem w wodzie z lodem.
- Cukinię i marchewkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, zaś paprykę w paski.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć szpinak, cukinię, fasolę, kukurydzę, paprykę, marchewkę, posiekany czosnek i cebulę. Smaż tak długo, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie.
- Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Na wierzch tortilli połóż przygotowane nadzienie, następnie placek zawiń i włóż do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema tortillami.
- Placki polej sosem enchilada i posyp startym serem.
- Danie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.
Enchilada z kurczakiem - przepis
Składniki:
- 3 tortille;
- 500 g fileta z kurczaka;
- 2 cebule;
- 1 puszka kukurydzy;
- 250 ml sosu enchilada;
- sól i słodka papryka do smaku;
- czubryca czerwona do posypania mięsa;
- sos serowy według własnych preferencji.
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka po oczyszczeniu pokrój w kostkę i oprósz czubrycą (mieszanka ziołowa o pikantnym, bałkańskim smaku).
- Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelnię wlej olej, gdy się rozgrzeje, zeszklij cebulę, dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je.
- Do mięsa dodaj odsączoną kukurydzę i sos enchilada, zamieszaj.
- Wszystkie składniki na patelni gotuj przez kilka minut, doprawi danie solą i słodką papryką.
- Na każdą tortillę nałóż sos serowy oraz ⅓ sosu enchilada z kurczakiem, zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Danie piecz przez 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
- Przed podaniem tortille polej sosem serowym.
Zapiekane jajka w sosie sos enchilada - przepis
Sos enchilada to idealny dodatek do zapiekanych jajek, które można podawać jako danie obiadowe. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:
- 2 jajka;
- pół czerwonej papryki;
- 30 g sera mozzarella;
- 20 g sera gorgonzola;
- pół papryczki peperoni;
- kilka listków bazylii do posypania.
Przygotowanie:
- Połowę czerwonej papryki pokrój w kostkę, następnie dodaj do 300 ml sosu enchilada i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 200℃.
- Naczynia do zapiekania wypełnij do ¾ wysokości sosem, po czym wbij do każdej kokilki po 1 jajku.
- Danie piecz przez 10 minut.
- Po tym czasie na jajka połóż ser, kokilki raz jeszcze włóż do piekarnika, ale tym razem tylko na 5 minut.
- Gotowe jajka przed podaniem posyp plasterkami papryczki peperoni i listkami świeżej bazylii.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Dania, które pomogą ci zadbać o dobrą kondycję skóry. Sprawdź przepisy na zdrowe śniadania
- Czym się charakteryzuje kuchnia tatarska? Poznaj przysmaki polskich tatarów
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Laurie Ambrose/Getty Images