Desery na upały: lodowy sernik malinowy - przepis Piotra Kucharskiego

Ciasto na lato, desery na upały
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy na zewnątrz upały, a my szukamy sposobów na ochłodę, warto sięgnąć po pyszne, lodowe desery. Świetnie sprawdzi się w tej roli lodowy sernik malinowy. Jak go zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisem podzielił się Piotr Kucharski.

Lodowy sernik malinowy - przepis

  • 4 łyżki żelatyny
    • 500 g malin
      • 100 g cukru
        • 200 ml śmietany 30%
          • 500 g twarogu
            • świeże maliny i mięta do dekoracji

              Jak zrobić lodowy sernik malinowy?

              1. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, aby zmiękła. W tym czasie zagotuj w rondelku maliny z cukrem.
                1. Do ciepłego musu malinowego dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj aby się rozpuściła i odstaw, aby mus się schłodził.
                  1. W tym czasie nasmaruj boki tortownicy o średnicy 22 cm masłem.
                    1. Ser zmiksuj z kremówką przy pomocy blendera na gładki krem. Połącz z musem malinowym.
                      1. Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do zamrażarki na 3 godziny (nie dłużej, bo wtedy otrzymamy konsystencję pomiędzy lodami a sernikiem).
                        1. Przed podaniem wierzch udekoruj malinami i miętą.

                          TIP: Możemy zrezygnować z żelatyny i całkowicie zamrozić deser - powstaną mocno serowe lody. Przed podaniem warto zmiksować w robocie, aby masę napowietrzyć. 

                          Zobacz także:

                          Autor: Diana Ryściuk

                          Źródło: Piotr Kucharski

                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana