Desery na upały: lodowy sernik malinowy - przepis Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski i jego letnie desery w kuchni Dzień Dobry TVN
Ciasto na lato, desery na upały
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy na zewnątrz upały, a my szukamy sposobów na ochłodę, warto sięgnąć po pyszne, lodowe desery. Świetnie sprawdzi się w tej roli lodowy sernik malinowy. Jak go zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisem podzielił się Piotr Kucharski.

Lodowy sernik malinowy - przepis

  • 4 łyżki żelatyny
  • 500 g malin
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 500 g twarogu
  • świeże maliny i mięta do dekoracji

Jak zrobić lodowy sernik malinowy?

  1. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, aby zmiękła. W tym czasie zagotuj w rondelku maliny z cukrem.
  2. Do ciepłego musu malinowego dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj aby się rozpuściła i odstaw, aby mus się schłodził.
  3. W tym czasie nasmaruj boki tortownicy o średnicy 22 cm masłem.
  4. Ser zmiksuj z kremówką przy pomocy blendera na gładki krem. Połącz z musem malinowym.
  5. Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do zamrażarki na 3 godziny (nie dłużej, bo wtedy otrzymamy konsystencję pomiędzy lodami a sernikiem).
  6. Przed podaniem wierzch udekoruj malinami i miętą.

TIP: Możemy zrezygnować z żelatyny i całkowicie zamrozić deser - powstaną mocno serowe lody. Przed podaniem warto zmiksować w robocie, aby masę napowietrzyć. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości