Lodowy sernik malinowy - przepis
- 4 łyżki żelatyny
- 500 g malin
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 500 g twarogu
- świeże maliny i mięta do dekoracji
Jak zrobić lodowy sernik malinowy?
- Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, aby zmiękła. W tym czasie zagotuj w rondelku maliny z cukrem.
- Do ciepłego musu malinowego dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj aby się rozpuściła i odstaw, aby mus się schłodził.
- W tym czasie nasmaruj boki tortownicy o średnicy 22 cm masłem.
- Ser zmiksuj z kremówką przy pomocy blendera na gładki krem. Połącz z musem malinowym.
- Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do zamrażarki na 3 godziny (nie dłużej, bo wtedy otrzymamy konsystencję pomiędzy lodami a sernikiem).
- Przed podaniem wierzch udekoruj malinami i miętą.
TIP: Możemy zrezygnować z żelatyny i całkowicie zamrozić deser - powstaną mocno serowe lody. Przed podaniem warto zmiksować w robocie, aby masę napowietrzyć.
Zobacz także:
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jak przygotować domowe lody? Oto prosty przepis zwyciężczyni "MasterChefa"
- Lody ze szparagów - przepis na oryginalny, sezonowy deser
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: