Aby lody ze szparagów wyszły pyszne i miały aksamitną, kremową konsystencję, należy wybrać młode pędy. Wydawać się może, że to nowatorski pomysł, a prawda jest taka, że gościły już na stołach w Anglii czasów wiktoriańskich. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty, co udowadniamy poniżej.
Lody ze szparagów - przepis
Składniki:
- pęczek świeżych, młodych szparagów zielonych, można dodać również kilka białych
- 250 -300 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Jak zrobić lody szparagowe?
- Szparagi dobrze opłukać i zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Zalewy nie wylewać, jeszcze się przyda.
- Ugotowane szparagi odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia, w którym będą blendowane.
- Szparagi doprawić solą, cukrem i dokładnie zblendować z kremówką na gładką masę.
- Powstałą bazę lodów włożyć do lodówki.
- Tutaj przydałaby się maszyna do lodów, ale jeśli jej nie mamy, wystarczy mikser. Schłodzoną masę miksujemy tak długo, aż będzie napowietrzona, miękka i gęsta.
- Powstałą masę zmrozić i szparagowe lody gotowe!
- Warto podawać je z ugotowanymi kawałkami szparagów, co by zaskoczyć gości, którym podamy te lody.
Zobacz także:
- Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: