Podwójnie pieczony boczek - przepis
Składniki:
- 2,5 kg chudego boczku bez kości,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka nasion kopru,
- łyżeczka nasion kolendry.
Składniki na glazurę:
- 2 łyżki octu winnego,
- 6 ząbków czosnku,
- 100 ml sosu śliwkowego.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec jeszcze 1,5 godziny. W tym czasie sos śliwkowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i octem. Boczek wychłodzić i pokroić na 1 cm plastry. Nabić je na patyki do szaszłyków i opiec na grillu, aż zrobią się chrupiące. Posmarować glazurą i smażyć jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony.
Porada: Słodkimi glazurami smarujemy dopiero pod koniec pieczenia, w innym wypadku się spalą i zepsują smak całej potrawy.
Zielone szaszłyki z pastą czosnkową - przepis
Składniki:
- około 6 zielonych szparagów,
- cukinia,
- 2 zielone papryki,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Składniki na pastę czosnkową:
- 70 ml oliwy z oliwek,
- główka czosnku,
- sól i pieprz,
- sok z połówki cytryny,
- chałka.
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać od dołu na wysokość 2-3 cm i przekroić na połowę. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie każdą część na trzy. Papryki pokroić na duże kawałki. Warzywa nabić na patyki do szaszłyków. Przyprawić solą, pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Opiec na grillu po kilka minut z każdej strony. Ząbki czosnku przełożyć do małego rondelka, zalać oliwą i dusić na małym ogniu, aż czosnek będzie miękki. Czosnek rozgnieść widelcem, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą, w której się dusił oraz z odrobiną soku z cytryny. Chałkę przekroić wzdłuż i opiec na grillu. Posmarować pastą czosnkową i ułożyć na niej warzywa.
Porada: Warzywa warto nabić na dwa patyki. Dzięki temu nie będą się kręcić na patykach podczas obracania na grillu.
Szaszłyki drobiowe z sosem chimichurri - przepis
Składniki:
- 600 g filetu z indyka,
- sól i pieprz,
- 2 cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka gałązek rozmarynu.
Składniki na sos chimichurri:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- duży pęczek natki pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- szalotka,
- 2 ostre papryczki chili,
- mała łyżeczka suszonego oregano,
- mała łyżeczka soli,
- pieprze do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kostkę o wielkości 2x2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Cytrynę pokroić w plasterki. Następnie nabić na patyki po 3-4 kostki mięsa, pomiędzy nabić złożony na połowę plasterek cytryny. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek i opiec z każdej strony na rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. W czasie opiekania smarować oliwą przy użyciu gałązek rozmarynu. Pod koniec grillowania posmarować je podgrzanym miodem.
Sposób przygotowania na sos:
Oliwę wymieszać z octem winnym. Dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chilli oraz szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić. Mięso podawać z sosem.
Porada: Chude mięsa jak filety z indyka czy kurczaka podczas pieczenia warto smarować oliwą, dzięki temu się nie przesuszą.
Płaskie chlebki z grilla - przepis
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży,
- 650 g wody,
- 1 kg mąki pszennej typ 750,
- 25 g soli,
- kaszka kukurydziana do podsypania.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 200 g kęsy. Zaokrąglić i ułożyć w małych odstępach w wysypanej kaszką kukurydzianą np. blaszce do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać kamień do pizzy w grillu. Każdy z kawałków przy pomocy szpatułki wyjąć z foremki. Obtoczyć w mące pszennej, uformować płaskie placki. Piec około 4-6 minut, aż boki ciasta będą lekko rumiane.
Zobacz także:
- Przepisy na szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
- Szaszłyki po tajsku - przepis Macieja Regulskiego
- Szaszłyk z piersi z kurczaka na grzance z chleba wczorajszego, czyli tani obiad dla całej rodziny
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN