Szaszłyki na wiele sposobów z przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski i przepisy na szaszłyki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak zrobić pyszne i soczyste szaszłyki na grilla. To idealny sposób na przemycenie warzyw do naszych tradycyjnych potraw, jak kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Jakie dodatki warto wykorzystywać? Sprawdź przepisy i porady naszego eksperta - Piotra Kucharskiego. 

Podwójnie pieczony boczek - przepis

Składniki:

  • 2,5 kg chudego boczku bez kości,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
      • łyżeczka nasion kopru,
        • łyżeczka nasion kolendry.

          Składniki na glazurę:

          • 2 łyżki octu winnego,
            • 6 ząbków czosnku,
              • 100 ml sosu śliwkowego.

                Sposób przygotowania:

                Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec jeszcze 1,5 godziny. W tym czasie sos śliwkowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i octem. Boczek wychłodzić i pokroić na 1 cm plastry. Nabić je na patyki do szaszłyków i opiec na grillu, aż zrobią się chrupiące. Posmarować glazurą i smażyć jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony.

                Porada: Słodkimi glazurami smarujemy dopiero pod koniec pieczenia, w innym wypadku się spalą i zepsują smak całej potrawy.

                Zielone szaszłyki z pastą czosnkową - przepis

                Składniki:

                • około 6 zielonych szparagów,
                  • cukinia,
                    • 2 zielone papryki,
                      • sól i pieprz,
                        • oliwa z oliwek.

                          Składniki na pastę czosnkową:

                          • 70 ml oliwy z oliwek,
                            • główka czosnku,
                              • sól i pieprz,
                                • sok z połówki cytryny,
                                  • chałka.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Szparagi obrać od dołu na wysokość 2-3 cm i przekroić na połowę. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie każdą część na trzy. Papryki pokroić na duże kawałki. Warzywa nabić na patyki do szaszłyków. Przyprawić solą, pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Opiec na grillu po kilka minut z każdej strony. Ząbki czosnku przełożyć do małego rondelka, zalać oliwą i dusić na małym ogniu, aż czosnek będzie miękki. Czosnek rozgnieść widelcem, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą, w której się dusił oraz z odrobiną soku z cytryny. Chałkę przekroić wzdłuż i opiec na grillu. Posmarować pastą czosnkową i ułożyć na niej warzywa.

                                    Porada: Warzywa warto nabić na dwa patyki. Dzięki temu nie będą się kręcić na patykach podczas obracania na grillu.

                                    Szaszłyki drobiowe z sosem chimichurri - przepis

                                    Składniki:

                                    • 600 g filetu z indyka,
                                      • sól i pieprz,
                                        • 2 cytryny,
                                          • 2 łyżki miodu,
                                            • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
                                              • kilka gałązek rozmarynu.

                                                Składniki na sos chimichurri:

                                                • 100 ml oliwy z oliwek,
                                                  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
                                                    • duży pęczek natki pietruszki,
                                                      • 4 ząbki czosnku,
                                                        • szalotka,
                                                          • 2 ostre papryczki chili,
                                                            • mała łyżeczka suszonego oregano,
                                                              • mała łyżeczka soli,
                                                                • pieprze do smaku.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Mięso pokroić na kostkę o wielkości 2x2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Cytrynę pokroić w plasterki. Następnie nabić na patyki po 3-4 kostki mięsa, pomiędzy nabić złożony na połowę plasterek cytryny. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek i opiec z każdej strony na rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. W czasie opiekania smarować oliwą przy użyciu gałązek rozmarynu. Pod koniec grillowania posmarować je podgrzanym miodem.

                                                                  Sposób przygotowania na sos:

                                                                  Oliwę wymieszać z octem winnym. Dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chilli oraz szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić. Mięso podawać z sosem.

                                                                  Porada: Chude mięsa jak filety z indyka czy kurczaka podczas pieczenia warto smarować oliwą, dzięki temu się nie przesuszą.

                                                                  Płaskie chlebki z grilla - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 10 g świeżych drożdży,
                                                                    • 650 g wody,
                                                                      • 1 kg mąki pszennej typ 750,
                                                                        • 25 g soli,
                                                                          • kaszka kukurydziana do podsypania.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 200 g kęsy. Zaokrąglić i ułożyć w małych odstępach w wysypanej kaszką kukurydzianą np. blaszce do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać kamień do pizzy w grillu. Każdy z kawałków przy pomocy szpatułki wyjąć z foremki. Obtoczyć w mące pszennej, uformować płaskie placki. Piec około 4-6 minut, aż boki ciasta będą lekko rumiane.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana