Szaszłyki na wiele sposobów z przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski i przepisy na szaszłyki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak zrobić pyszne i soczyste szaszłyki na grilla. To idealny sposób na przemycenie warzyw do naszych tradycyjnych potraw, jak kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Jakie dodatki warto wykorzystywać? Sprawdź przepisy i porady naszego eksperta - Piotra Kucharskiego. 

Podwójnie pieczony boczek - przepis

Składniki:

  • 2,5 kg chudego boczku bez kości,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka nasion kopru,
  • łyżeczka nasion kolendry.

Składniki na glazurę:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 ml sosu śliwkowego.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 240ºC. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i natrzeć mięso od strony skóry. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie na blaszkę wlać kubek wody i zmniejszyć temperaturę na 180ºC. Piec jeszcze 1,5 godziny. W tym czasie sos śliwkowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i octem. Boczek wychłodzić i pokroić na 1 cm plastry. Nabić je na patyki do szaszłyków i opiec na grillu, aż zrobią się chrupiące. Posmarować glazurą i smażyć jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony.

Porada: Słodkimi glazurami smarujemy dopiero pod koniec pieczenia, w innym wypadku się spalą i zepsują smak całej potrawy.

Zielone szaszłyki z pastą czosnkową - przepis

Składniki:

  • około 6 zielonych szparagów,
  • cukinia,
  • 2 zielone papryki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Składniki na pastę czosnkową:

  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • główka czosnku,
  • sól i pieprz,
  • sok z połówki cytryny,
  • chałka.

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać od dołu na wysokość 2-3 cm i przekroić na połowę. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie każdą część na trzy. Papryki pokroić na duże kawałki. Warzywa nabić na patyki do szaszłyków. Przyprawić solą, pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Opiec na grillu po kilka minut z każdej strony. Ząbki czosnku przełożyć do małego rondelka, zalać oliwą i dusić na małym ogniu, aż czosnek będzie miękki. Czosnek rozgnieść widelcem, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą, w której się dusił oraz z odrobiną soku z cytryny. Chałkę przekroić wzdłuż i opiec na grillu. Posmarować pastą czosnkową i ułożyć na niej warzywa.

Porada: Warzywa warto nabić na dwa patyki. Dzięki temu nie będą się kręcić na patykach podczas obracania na grillu.

Szaszłyki drobiowe z sosem chimichurri - przepis

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka,
  • sól i pieprz,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek rozmarynu.

Składniki na sos chimichurri:

  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szalotka,
  • 2 ostre papryczki chili,
  • mała łyżeczka suszonego oregano,
  • mała łyżeczka soli,
  • pieprze do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kostkę o wielkości 2x2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Cytrynę pokroić w plasterki. Następnie nabić na patyki po 3-4 kostki mięsa, pomiędzy nabić złożony na połowę plasterek cytryny. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek i opiec z każdej strony na rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. W czasie opiekania smarować oliwą przy użyciu gałązek rozmarynu. Pod koniec grillowania posmarować je podgrzanym miodem.

Sposób przygotowania na sos:

Oliwę wymieszać z octem winnym. Dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chilli oraz szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić. Mięso podawać z sosem.

Porada: Chude mięsa jak filety z indyka czy kurczaka podczas pieczenia warto smarować oliwą, dzięki temu się nie przesuszą.

Płaskie chlebki z grilla - przepis

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 650 g wody,
  • 1 kg mąki pszennej typ 750,
  • 25 g soli,
  • kaszka kukurydziana do podsypania.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 200 g kęsy. Zaokrąglić i ułożyć w małych odstępach w wysypanej kaszką kukurydzianą np. blaszce do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać kamień do pizzy w grillu. Każdy z kawałków przy pomocy szpatułki wyjąć z foremki. Obtoczyć w mące pszennej, uformować płaskie placki. Piec około 4-6 minut, aż boki ciasta będą lekko rumiane.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości