Dania kuchni polskiej: potrawka z kurczaka, naleśniki zapiekane, babka ziemniaczana, skubaniec i burakowa

Piotr Kucharski i Michalina Podolska w kuchni Dzień Dobry TVN
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN każdego dnia coś innego, pysznego. Z pierwszym dniem marca swoimi pomysłami na różne dania podzielili się Piotr Kucharski i Michalina Podolska. Jak zrobić potrawkę z kurczaka, naleśniki zapiekane z serem, babkę ziemniaczaną, skubańca i burakową? Sprawdź przepisy.

Potrawka z kurczaka - przepis

Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1kg udek z kurczaka bez kości 
  • 300g selera w korzeniu 
  • 500g marchewki
  • 200g pietruszki
  • 100g pora
  • 50g cebuli 
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 mały kubeczek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Udka kroimy na mniejsze kawałki i następnie obsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy lub maśle klarowanym.
  2. Po usmażeniu przekładamy do garnka i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Na patelni na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojonego w kosteczkę pora razem z cebulką w drobna kosteczkę i dodajemy do mięsa.
  4. Następnie dodajemy do garnka starte na grubych oczkach marchewki, seler oraz pietruszkę.
  5. Wlewamy do garnka pół szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez 30 min aż mięso i warzywa będą miękkie ale się nie rozpadną.
  6. W tym czasie przygotowujemy „zaklepkę” czyli do szklanki z woda dodajemy śmietanę, 2 łyżki maki i szczyptę soli, a następnie mieszamy.
  7. Po ugotowaniu się mięsa i warzyw, dodajemy do garnka i mieszamy.
  8. Tak przygotowany sos zestawiamy z gazu.
  9. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Naleśniki zapiekane z serem - przepis

Naleśniki zapiekane z serem
Naleśniki zapiekane z serem
Naleśniki zapiekane z serem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mokre łączymy razem w misce, następnie powoli dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Opcjonalnie dodajemy do środka 4 łyżki roztopionego masła.
  2. Całość można odstawić na godzinę do lodówki ale nie trzeba.
  3. Smażymy cienkie naleśniki na suchej patelni, jeżeli wcześniej dodaliśmy masło do ciasta.

Masa serowa:

  • 1kg sera białego półtłustego w kostce
  • 200g gęstej śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo masło klarowane do smażenia i maliny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę.
  2. Każdego naleśnika smarujemy masa serowa i składamy jak krokieta, a następnie obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym.
  3. Naleśniki powinny być złociste i chrupiące. 
  4. Podajemy z kwaśnymi owocami dla kontrastu np. z malinami.

Babka ziemniaczana - przepis

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2kg ziemniaków mączystych
  • 1 duża cebula biała
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 200g chudego boczku wędzonego w kawałku
  • 300g serka koziego do smarowania 
  • 200g jogurtu greckiego 
  • Listki świeżego oregano

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni aż się zarumienią. Można zacząć od boczku, a po chwili dodać cebulkę.
  2. Ziemniaki trzemy na tarce na małych oczkach żeby powstała gęsta masa.
  3. Następnie do środka dodajemy mąkę oraz jajka. 
  4. Do masy ziemniaczanej dodajemy podsmażony wcześniej boczek z cebulka oraz pieprz i sól do smaku. 
  5. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego uprzednio delikatnie olejem.
  6. Zapiekamy około godziny w temperaturze 200 stopni. Jeżeli babka zacznie się za szybko przypiekać od góry to powinniśmy przykryć ją papierem do pieczenia.
  7. Podajemy z twarożkiem z serka koziego wymieszanego z jogurtem greckim.

Buraczkowa z lanymi kluseczkami - przepis

Burakowa z kluseczkami lanymi
Burakowa z kluseczkami lanymi
Burakowa z kluseczkami lanymi
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 g buraków
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku
  • majeranek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. W trakcie dodać posiekany czosnek. Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Razem z liściem laurowym i zielem angielskim dodać do garnka z cebulą i razem przesmażyć całość zalać wodą i gotować.
  3. Gdy buraki będą miękkie, dodać kremówkę. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, octem i majerankiem, zagotować.
  4. Jajka wymieszać z mąką, doprawić solą i wylać na gotującą zupę, aby powstały kluseczki.

Pieczony boczek - przepis

Składniki:

  • 2,5 kg chudego boczku bez kości
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 gwiazdy anyżu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 240ºC z funkcją pieczenia z dodatkiem pary. Boczek ponacinać od strony skóry na krzyż.
  2. Natrzeć całość mięsa sosem sojowym.
  3. W moździerzu rozetrzeć nasiona kopru, kolendry i jedną gwiazdę anyżu.
  4. Odłożyć jedną łyżeczkę do sosu, a resztą natrzeć mięso od strony skóry.
  5. Na blaszce do pieczenia ułożyć kratkę z piekarnika, na niej ułożyć boczek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
  6. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około 2 godzin.
  7. Około 40 minut przed końcem na blaszkę do pieczenia dorzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz cebulę pokrojoną na ćwiartki. Na 10 minut przed końcem dorzucić jabłka pokrojone na ósemki.
  8. Boczek podawać z ziemniaczkami, kawałkami pieczonej cebuli i jabłek.

Skubaniec - przepis

Skubaniec
Skubaniec
Skubaniec
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 160 g cukru+2 łyżki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 agrestu z kompotu lub innych kwaśnych owoców

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodając w trakcie żółtka. Na koniec do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masą.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i jeszcze raz wyrobić, aby całe kakao było równo rozprowadzone w cieście.
  3. Wszystkie kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkować jedno jasne ciasto i ułożyć w natłuszczonej blasze do pieczenia o wymiarach (20x30 cm). Następnie ciemne i ułożyć na jasnym cieście. Następnie ułożyć owoce.
  5. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru i ubitą piane wyłożyć na owocach.
  6. Na wierzch posypać kawałki porwanego drugiego jasnego ciasta.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC i piec przez około 40-45 minut.

Zobacz także:

Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości