Masz ochotę na pyszną zupę rybną? Wypróbuj halaszle z przepisu Jaśka Kuronia

Zupa rybna halaszle
Jest piątek, jest rybka
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królują ryby. Z tej okazji Jasiek Kuroń przygotował różne pyszności. Sprawdź, jak przygotować zupę rybną halaszle z jego przepisu.

Zupa rybna halaszle - przepis rok po kroku

Składniki:

  • 2 l wywaru rybnego lub warzywnego
  • 700 g wyfiletowanego karpia
  • 2 duże różnokolorowe papryki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • marchewka
  • 20 g słodkiej papryki w proszku,
  • Sól
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 30 g smalcu lub 3 łyżki oleju
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 średnie pomidory lub 200 ml passaty
  • liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania

  1. W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w pół plastry.
  2. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę.
  3. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj około 10 minut, tyle żeby ziemniaki były miękkie, następnie wlej wino i dodaj posiekane w kostkę pomidory.
  4. Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne. Od momentu zagotowania poczekaj 2-3 minuty.
  5. Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości