Zupa rybna - przepis
Składniki:
- 2 wypatroszone pstrągi
- liście selera naciowego
- 1 wędzony dorsz
- 4 krewetki
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 papryczka chili
- sos sojowy
- sól i pieprz
- Dodatkowo na wywar:
- 1 cebula
- 300 g włoszczyzny
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- natka z pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pstrągi przyprawić solą i pieprzem. Do środka nałożyć liście selera naciowego i zapakować próżniowo.
- Piekarnik ustawić w trybie sous vide na temperaturę 52°C. Ryby wstawić do środka i piec przez 25 minut.
- W tym czasie obrać mięso od kości z dorsza, obrać krewetki. Ości i pancerze zalać wodą, dodać opaloną cebulę, włoszczyznę, przyprawy i ugotować wywar.
- Marchewkę i por pokroić na zapałki, seler na drobne plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek aby zrobiły się miękkie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli.
- Zalać wywarem, doprawić solą pieprzem i sosem sojowym.
- Większe kawałki mięsa z wędzonego dorsza i krewetki ułożyć na talerzach. Dołożyć obrane mięso z pstrąga i całość zalać wywarem z warzywami.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
Ryba w cieście - przepis
Składniki:
- 5 ziemniaków z czerwoną skórką
- 400 ml oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1 łyżka kaparów
- sól i pieprz
Ryba:
- 500 g filetów z morszczuka lub dorsza
- 150 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 250 ml piwa pszenicznego
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki potnij na mandolinie na cienkie plasterki i zamocz w wodzie na 20 minut aby pozbyć się skrobi. Następie osusz na ręczniku papierowym.
- W tym czasie wymieszaj śmietanę, chrzan, majonez, musztardę oraz posiekane ogórki, cebulę i kapary.
- Wymieszaj składniki na ciasto. Rybę przypraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej, usmaż porcjami chipsy, przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika aby je dosuszyć.
- Rybę oprósz mąką, strzepnij jej nadmiar, zanurz w cieście i usmaż w oleju przez kilka minut. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
- Rybę podawaj z chipsami i sosem.
Zobacz także:
- Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny w wykonaniu Piotra Kucharskiego
- Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: