Zupa rybna i ryba w cieście - przepisy Piotra Kucharskiego

Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Klasyczne dania z rybą to coś, po co chętnie sięga wiele osób. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pysznymi sposobami na jej przyrządzenie podzielił się Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na zupę rybną i rybę w cieście.

Zupa rybna - przepis

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi
    • liście selera naciowego
      • 1 wędzony dorsz
        • 4 krewetki
          • 1 marchewka
            • 2 łodygi selera naciowego
              • 1 por
                • 1 papryczka chili
                  • sos sojowy
                    • sól i pieprz
                      • Dodatkowo na wywar:
                        • 1 cebula
                          • 300 g włoszczyzny
                            • liść laurowy
                              • 2 ziarna ziela angielskiego
                                • natka z pietruszki

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Pstrągi przyprawić solą i pieprzem. Do środka nałożyć liście selera naciowego i zapakować próżniowo.
                                    1. Piekarnik ustawić w trybie sous vide na temperaturę 52°C. Ryby wstawić do środka i piec przez 25 minut.
                                      1. W tym czasie obrać mięso od kości z dorsza, obrać krewetki. Ości i pancerze zalać wodą, dodać opaloną cebulę, włoszczyznę, przyprawy i ugotować wywar.
                                        1. Marchewkę i por pokroić na zapałki, seler na drobne plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek aby zrobiły się miękkie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli.
                                          1. Zalać wywarem, doprawić solą pieprzem i sosem sojowym.
                                            1. Większe kawałki mięsa z wędzonego dorsza i krewetki ułożyć na talerzach. Dołożyć obrane mięso z pstrąga i całość zalać wywarem z warzywami.
                                              1. Posypać posiekaną natką pietruszki.
                                                Piotra Kucharskiego
                                                Ryba w cieście Piotra Kucharskiego
                                                Piotra Kucharskiego
                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                Ryba w cieście - przepis

                                                Składniki:

                                                • 5 ziemniaków z czerwoną skórką
                                                  • 400 ml oleju do smażenia

                                                    Sos:

                                                    • 2 łyżki śmietany
                                                      • 1 łyżka tartego chrzanu
                                                        • 1 łyżka majonezu
                                                          • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                            • 4 ogórki konserwowe
                                                              • 1 mała cebula
                                                                • 1 łyżka kaparów
                                                                  • sól i pieprz

                                                                    Ryba:

                                                                    • 500 g filetów z morszczuka lub dorsza
                                                                      • 150 g mąki pszennej
                                                                        • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                          • 1 jajko
                                                                            • sól i pieprz
                                                                              • 250 ml piwa pszenicznego

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                1. Ziemniaki potnij na mandolinie na cienkie plasterki i zamocz w wodzie na 20 minut aby pozbyć się skrobi. Następie osusz na ręczniku papierowym.
                                                                                  1. W tym czasie wymieszaj śmietanę, chrzan, majonez, musztardę oraz posiekane ogórki, cebulę i kapary.
                                                                                    1. Wymieszaj składniki na ciasto. Rybę przypraw solą i pieprzem.
                                                                                      1. Rozgrzej olej, usmaż porcjami chipsy, przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika aby je dosuszyć.
                                                                                        1. Rybę oprósz mąką, strzepnij jej nadmiar, zanurz w cieście i usmaż w oleju przez kilka minut. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
                                                                                          1. Rybę podawaj z chipsami i sosem.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana