Zupa rybna i ryba w cieście - przepisy Piotra Kucharskiego

Zupa rybna Piotra Grochowskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Klasyczne dania z rybą to coś, po co chętnie sięga wiele osób. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pysznymi sposobami na jej przyrządzenie podzielił się Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na zupę rybną i rybę w cieście.

Zupa rybna - przepis

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • liście selera naciowego
  • 1 wędzony dorsz
  • 4 krewetki
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 papryczka chili
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo na wywar:
  • 1 cebula
  • 300 g włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka z pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi przyprawić solą i pieprzem. Do środka nałożyć liście selera naciowego i zapakować próżniowo.
  2. Piekarnik ustawić w trybie sous vide na temperaturę 52°C. Ryby wstawić do środka i piec przez 25 minut.
  3. W tym czasie obrać mięso od kości z dorsza, obrać krewetki. Ości i pancerze zalać wodą, dodać opaloną cebulę, włoszczyznę, przyprawy i ugotować wywar.
  4. Marchewkę i por pokroić na zapałki, seler na drobne plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek aby zrobiły się miękkie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli.
  5. Zalać wywarem, doprawić solą pieprzem i sosem sojowym.
  6. Większe kawałki mięsa z wędzonego dorsza i krewetki ułożyć na talerzach. Dołożyć obrane mięso z pstrąga i całość zalać wywarem z warzywami.
  7. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Piotra Kucharskiego
Ryba w cieście Piotra Kucharskiego
Piotra Kucharskiego
Źródło: Ola Skowron/East News

Ryba w cieście - przepis

Składniki:

  • 5 ziemniaków z czerwoną skórką
  • 400 ml oleju do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz

Ryba:

  • 500 g filetów z morszczuka lub dorsza
  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 250 ml piwa pszenicznego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki potnij na mandolinie na cienkie plasterki i zamocz w wodzie na 20 minut aby pozbyć się skrobi. Następie osusz na ręczniku papierowym.
  2. W tym czasie wymieszaj śmietanę, chrzan, majonez, musztardę oraz posiekane ogórki, cebulę i kapary.
  3. Wymieszaj składniki na ciasto. Rybę przypraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej olej, usmaż porcjami chipsy, przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika aby je dosuszyć.
  5. Rybę oprósz mąką, strzepnij jej nadmiar, zanurz w cieście i usmaż w oleju przez kilka minut. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
  6. Rybę podawaj z chipsami i sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości