Schab pieczony z warzywami idealny na zdrowe drugie śniadanie

Schab pieczony z warzywami idealny na zdrowe drugie śniadanie
Jedzenie daje moc – zrób sobie lunchbox
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował swoje pomysły na zdrowe i sycące lunchboxy. Potrawy te idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, ale również do szkoły. Sprawdź przepis na schab pieczony z warzywami.

Schab pieczony z warzywami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • 10 ząbków czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 5 cebuli
  • 6 twardych jabłek
  • 5 ziemniaków
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 100 g ziemnego masła

Sposób przygotowania schabu pieczonego z warzywami

  1. Schab natrzyj solą, pieprzem i papryką. Końcówkę noża wbij w mięso, lekko odchyl żeby zrobić kieszonkę i wciśnij tam ząbek czosnku. Tak zrób z każdym ząbkiem. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia. Dookoła ułóż pokrojone warzywa i całość podlej cydrem.
  2. W schab wbij sondę do kontroli temperatury. Piecz przez 30 minut w 220°C. Następnie zmniejsz do 150°C i piecz jeszcze około 1 godzinę, w trakcie polewaj sosem mięso. Finalna temperatura w środku mięsa powinna być około 65-68°C.
  3. Sos z blaszki przelej do rondelka i zredukuj o połowę. Wyłącz, dodawaj porcjami zimne masło, cały czas mieszając aby sos zgęstniał.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości