Schab pieczony z warzywami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kg schabu
 - 10 ząbków czosnku
 - kilka gałązek tymianku
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka słodkiej papryki
 - 5 cebuli
 - 6 twardych jabłek
 - 5 ziemniaków
 - 500 ml soku jabłkowego
 - 100 g ziemnego masła
 
Sposób przygotowania schabu pieczonego z warzywami
- Schab natrzyj solą, pieprzem i papryką. Końcówkę noża wbij w mięso, lekko odchyl żeby zrobić kieszonkę i wciśnij tam ząbek czosnku. Tak zrób z każdym ząbkiem. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia. Dookoła ułóż pokrojone warzywa i całość podlej cydrem.
 - W schab wbij sondę do kontroli temperatury. Piecz przez 30 minut w 220°C. Następnie zmniejsz do 150°C i piecz jeszcze około 1 godzinę, w trakcie polewaj sosem mięso. Finalna temperatura w środku mięsa powinna być około 65-68°C.
 - Sos z blaszki przelej do rondelka i zredukuj o połowę. Wyłącz, dodawaj porcjami zimne masło, cały czas mieszając aby sos zgęstniał.
 
Zobacz także:
- Schabowy idealny oraz schab na sucho, pieczony i faszerowany. Przepisy Szymona Czerwińskiego
 - Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha
 - Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
 
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: