Schab pieczony z warzywami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kg schabu
- 10 ząbków czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 5 cebuli
- 6 twardych jabłek
- 5 ziemniaków
- 500 ml soku jabłkowego
- 100 g ziemnego masła
Sposób przygotowania schabu pieczonego z warzywami
- Schab natrzyj solą, pieprzem i papryką. Końcówkę noża wbij w mięso, lekko odchyl żeby zrobić kieszonkę i wciśnij tam ząbek czosnku. Tak zrób z każdym ząbkiem. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia. Dookoła ułóż pokrojone warzywa i całość podlej cydrem.
- W schab wbij sondę do kontroli temperatury. Piecz przez 30 minut w 220°C. Następnie zmniejsz do 150°C i piecz jeszcze około 1 godzinę, w trakcie polewaj sosem mięso. Finalna temperatura w środku mięsa powinna być około 65-68°C.
- Sos z blaszki przelej do rondelka i zredukuj o połowę. Wyłącz, dodawaj porcjami zimne masło, cały czas mieszając aby sos zgęstniał.
Zobacz także:
- Schabowy idealny oraz schab na sucho, pieczony i faszerowany. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: