Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Sebastian Olma zdradził nam swoje pomysły i sposoby na schab. Na naszym stole pojawiły się: tradycyjny kotlet schabowy z kością i młodą kapustą, schab duszony z jabłkiem i figami oraz kajzerka ze schabowym, czyli klasyk ze szkolnych lat w nowej, odświeżonej wersji.Tradycyjny schabowy z kością i młodą kapustą
Składniki na schabowy z kością:
Młoda kapusta:
- kapusta młoda biała
- po dużej łyżce sól, cukier
- duża łyżka oleju do smażenia
- 2 cebule białe
- 5 ząbków czosnku
- 250 g boczku wędzono-parzonego
- po 5 liści laurowych, ziela angielskiego
- 1 l wywaru warzywnego
- łyżka kminku w całości
- pęczek koperku
Schabowy:
- 1 kg kotleta schabowego z kością
- sól, pieprz czarny do smaku
- 100 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 100 g bułki tartej
- 1 kostka smalcu do smażenia
Dodatkowo:
- 50 g musztardy francuskiej
- jajko
Jak przygotować schabowy z kością:
Kapusta: młodą kapustę pokrój na cienkie paski, zasyp solą i cukrem, odstawi ją przykrytą folią spożywczą na godzinę. W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulkę, czosnek, kawałki boczku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy cebulka będzie miękka, dodaj do niej kapustę, podlej wywarem i gotuj, aż będzie miękka. Na koniec do kapusty można zrobić zasmażkę z masła i mąki, aby była gęstsza. Gotową kapustę dopraw solą, pieprzem, kminkiem i posiekanym koprem.
Schabowy: kotlet schabowy potnij tak, aby jedna cześć miała kość, następnie mięso dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące, włóż do jajka i na samym końcu do bułki tartej. Opanierowane kotlety smaż na smalcu na złoty kolor z każdej strony.
Na talerzu ułóż porcję kapusty, a następnie na wierzch dodaj kotleta panierowanego, na kotleta dodaj sadzone jajko i musztardę francuską.
Schab pieczony z jabłkiem i figami
Składniki na schab pieczony:
- 2 kg schabu bez kości
- duża łyżka soli, pieprzu, imbiru suszonego, majeranku suszonego
- po pęczku kolendry świeżej, natki pietruszki
- 5 jabłek
- 10 fig świeżych (jak najtwardsze)
- pęczek tymianku świeżego
- 1 l soku jabłkowego
- 100 ml miodu
- 100 ml octu jabłkowego
Jak przygotować schab pieczony:
Schab bez kości dokładnie natrzyj mieszanką ziół i przypraw (sól, pieprz, imbir suszony, majeranek, kolendra, pietruszka). Mięso obsmaż na patelni tak, aby miało złoty kolor z każdej strony, ale uważając, aby nie spalić za bardzo przypraw. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone jabłka, świeże figi i kawałki tymianku. Mięso delikatnie podlej sokiem jabłkowym i wstaw do piekarnika przykryte folią aluminiową na 30 minut do 160 st. C, a następnie zdejmij folię, podnieś temperaturę do 210 st. C i przypiecz mięso, smarując je miodem i polewając sokiem jabłkowym. Gotowy schab wyjmij z piekarnika i potnij na cienkie plastry, ułóż na talerzu dodając upieczone razem z nim jabłka i figi.
Kajzerka ze schabem, czyli klasyk ze szkolnych lat!
Składniki na kajzerkę ze schabem:
Schab:
- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz do smaku
- po 100 g mąki pszennej, bułki tartej
- 5 jajek
- łyżka curry w proszku
- 100 g parmezanu drobnego
- 100 ml oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 5 kajzerek zwykłych
- 200 ml majonezu zwykłego
- 100 g pasty lub kremu truflowego
- 100 g masła
- zielona sałata karbowana
- 3 pomidory malinowe
- 3 ogórki konserwowe w occie
- 2 cebule czerwone
Jak przygotować kajzerkę ze schabem:
Schab potnij na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do mąki, później do jajka rozbitego z curry w proszku, a na koniec wsadź do bułki tartej wymieszanej z parmezanem tartym. Kotlety smaż na oleju z każdej strony, aż będą złote, przełóż na pergamin i poczekaj, aż wciągną resztki tłuszczu.
Kajzerki przetnij na dwie równe części, posmaruj masłem, przysmaż na patelni na złoty kolor, na bułkę dodaj majonez truflowy, plaster sałaty karbowanej, plaster pomidora malinowego, cięte ogórki konserwowe i odrobinę świeżej posiekanej czerwonej cebuli. Na koniec dodaj wcześniej usmażone kotlety i przykryj drugim kawałkiem bułki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Marynata do wołowiny po chińsku – jak ją przygotować?
Lubisz ogórki kiszone? Poznaj najlepsze przepisy
Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"