Szaszłyki po tajsku - przepis Macieja Regulskiego

szaszłyki
szaszłyki
Źródło: GettyImages / Rawf8
Szaszłyki po tajsku to ciekawa odmiana od tradycyjnych polskich potraw na grilla. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Rogulski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa, przygotował swój przepis na szaszłyki po tajsku. Sprawdź, jak zrobić je w domu.

Szaszłyki po tajsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka pokrojone na pół centrymetrowe pastki,
    • pół łyżeczki kolendry mielonej,
      • pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego,
        • szczypta białego pieprzu,
          • 1 łyżka startego imbiru ,
            • pół łyżeczki kurkumy,
              • szczypta cynamonu,
                • 2 łyżeczki cukru,
                  • pół łyżeczki soli,
                    • łyżeczka octu ryżowego,
                      • 80 ml mleka kokosowego,
                        • łyżka oleju,
                          • patyczki do zrobienia szaszłyków.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Składniki dokładnie wymieszać w misce, dodać kurczaka i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny lub całą noc.
                              1. Następnie nabijamy mięso na patyczki.
                                1. Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie przypieczone z wierzchu, a w środku upieczone.

                                  Sos czosnkowy - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 150 g jogurtu greckiego,
                                    • 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
                                      • sok z połówki cytryny,
                                        • półtorej łyżeczki suszonej mięty,
                                          • sól do smaku,
                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek.

                                              Wszystkie składniki zmieszać w misce i doprawić do smaku solą.

                                              Sos ostry pomidorowy - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 50 g koncentratu pomidorowego,
                                                • łyżka naszego ulubionego ostrego sosu, najlepiej typu tajskiego,
                                                  • 34 pomidory suszone,
                                                    • łyżeczka sosu sojowego,
                                                      • pół łyżeczki oregano,
                                                        • ok. 100 ml wody,
                                                          • sól do smaku.

                                                            Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmielić na gładki sos, doprawić solą i ewentualnie dodać więcej ostrego sosu dla ostrzejszego smaku.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło: Maciej Regulski

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości