Materiał promocyjny

Tatar, tajska sałatka i domowy budyń - poznaj wyjątkowe przepisy Martyny Chomackiej

Dzień Dobry Wakacje/x-news
Są potrawy, którymi można zaimponować znajomym podczas spotkania towarzyskiego, ale w większości przypadków są one jednak trudne do przygotowania. Martyna Chomacka udowadnia jednak, że nie zawsze. Jej dania są nie tylko eleganckie i smaczne, ale też banalnie proste w wykonaniu.

Tatar

Składniki na tatar:

  • 300 gramów najwyższej jakości polędwicy wołowej,
  • 6-8 zielonych szparagów,
  • 6 świeżych rzodkiewek,
  • 1 jajko,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • łyżka musztardy dijon,
  • łyżka miodu,
  • odrobina sosu sojowego,
  • odrobina wasabi,
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego,
  • 100 gramów cukru,
  • 50 gramów soli,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 kromki świeżego, wiejskiego chleba,
  • masło,
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania tatara:

Zaczynamy od przygotowania zaprawy do pikli. Do rondelka wlewamy nasz ocet, szklankę wody, wsypujemy 4 łyżki cukru, łyżkę soli, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Warzywa oczyszczamy. Rzodkiewki kroimy na cztery części, szparagom odłamujemy zdrewniałe części. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do ciepłej zalewy i zostawiamy na 30-45 minut. Następnie robimy majonez. Do głębokiego naczynia wrzucamy całe jajko, wlewamy 200 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, 2-3 łyżki octu jabłkowego, pół łyżki miodu, kilka szczyt soli i pieprzu. Następnie bardzo powoli blendujemy całość, idąc powoli od dołu naczynia, etapowo do góry. Zanim zaczniemy podnosić blender, czekamy aż majonez zacznie emulgować.

Gotowy majonez doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem jeśli jest taka potrzeba oraz dodajemy odrobinę wasabi dla zaostrzenia smaku. Następnie oczyszczamy polędwicę ze wszystkich błon i nierówności. Po tym etapie rozpoczynamy siekanie. Na początku kroimy polędwicę na mniejsze części aby troszkę ją wstępnie rozdrobnić. W drugim etapie bierzemy w dłonie dwa duże noże, jeśli takie posiadamy i rozpoczynamy szatkowanie i siekanie drobno mięsa. Dzięki temu tatar będzie idealnie miękki ale jednoczenie z wyczuwalną strukturą na języku. Mięso doprawiamy obficie solą, pieprzem i musztardą.

Gotowego tatara wykładamy na talerz formując go przy użycia ringa, dekorujemy go naszym domowym majonezem wasabi oraz piklami. Po odsączeniu z zalewy rzodkiewki zostawiamy w ćwiartkach a szparagi kroimy na mniejsze części aby uzyskać jak największą różnorodność tekstur. Tatara podajemy z kromką chleba i masłem.

Mateusz Grochocki/East News

Tajska sałatka:

Składniki na tajską sałatkę:

  • 1 zielona papaja,
  • 6-8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 marchewka,
  • tajska bazylia,
  • 2 garści orzeszków arachidowych,
  • pęczek kolendry,
  • 1 limonka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka cukru palmowego,
  • 2 świeże chilli

Sposób przygotowania tajskiej sałatki:

Zieloną papaję i marchewkę kroimy w cienkie paseczki. Najpierw obieraczką do warzyw w cienkie wstążki, które następnie siekamy na drobne paseczki. Dodajemy porwaną bazylię, pokrojone w cienkie plasterki chilli i przechodzimy do przygotowania sosu, który jest sercem dania. W moździerzu rozdrabiamy cukier, dodajemy sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, czosnek oraz 3-4 kawałki chilli. Rozdrabniamy i łączymy ze sobą. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze warzywa. na górę sałatki wykładamy przepołowione pomidorki koktajlowe oraz całość posypujemy obficie prażonymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą.

Domowy budyń waniliowy z karmelizowanym jabłkiem, rabarbarem i białą czekoladą

Składniki na domowy budyń waniliowy z karmelizowanym jabłkiem, rabarbarem i białą czekoladą:

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml mleka,
  • laska z 1 wanilli,
  • cukier waniliowy (NIE wanilinowy),
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 30 gramów białej czekolady,
  • 1 jabłko,
  • 1 laska rabarbaru,
  • odrobina syropu klonowego,
  • łyżka masła,
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania domowego budyniu waniliowego z karmelizowanym jabłkiem, rabarbarem i białą czekoladą:

W dużej misce łączymy mąkę, cukier waniliowy, cukier zwykły, ziarna wanilii i żółtka. Ucieramy je na gładką konsystencję. Następnie dodajemy ciepłe mleko i powoli mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Naszą mieszankę przelewamy do rondelka i stawiamy na gazie. Mieszamy nieprzerwanie aby w naszym budyniu nie pojawiły się grudki. Gdy budyń zawrze, ściągamy go z gazu i odstawiamy na bok, na 7-10 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze owoce.

Rabarbar oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę identycznego rozmiaru, co rabarbar. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem. Po 30 sekundach polewamy nasze owoce syropem klonowym oraz sokiem z cytryny. Możemy także dodać szczyptę soli dla równowagi smaków. Delikatnie przewracamy nasze owoce na drugą stronę i dajemy im jeszcze 30-40 ekstra sekund. Ściągamy z ognia i podajemy. Na dno pucharków wylewamy nasz waniliowy budyń. Na górę wykładamy obfitą porcję owoców. Górę naszego deseru dekorujemy wiórkami białej czekolady, które robimy poprzez starcie czekolady ostrym nożem.

Mateusz Grochocki/East News

Sprzęt i akcesoria potrzebne do przygotowania potraw z przepisu Martyny znajdziesz na www.tefal.pl

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

Reporter: Martyna Chomacka

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości