Japońskie curry w proszku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 gwiazda anyżu
- kilka goździków
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy umieścić na patelni i podprażyć aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, zostawić aż ostygną a następnie zmielić na proszek. Przechowywać w słoiku.
Japońskie curry udon - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 łyżki oleju,
- około 500 g karkówki,
- 2 duże cebule,
- 2 litry wywaru warzywno-grzybowego,
- sos sojowy do smaku,
- 500 g makaronu udon,
Zasmażka curry:
- 3 łyżki masła,
- łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki japońskiego curry (przepis powyżej).
Do podania:
- sezam do podania,
- pęczek dymki do podania.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokroić w cienkie plastry i razem z cebulą pokrojona w piórka podsmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem i gotować przez około 30 minut.
- W tym czasie ugotować makaron oraz zrobić zasmażkę.
- Masło rozpuścić i podsmażyć na nim mąkę oraz przyprawy. Zasmażkę wymieszać z chochelką zupy i zalać nią zupę w garnku. Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron. Doprawić sosem sojowym.
- Podawać posypane sezamem oraz posiekaną dymką
Japoński sernik bawełniany - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 jajek,
- 240 g kremowego sera do smarowania kanapek,
- 70 ml śmietany kremówki,
- 80 g masła,
- 80 g mąki pszennej tortowej,
- łyżka otartej skórki z cytryny,
- 80 g cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Do podania:
- owoce jagodowe,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o wymiarach 22 cm owinąć dokładnie folią aluminiową, Wysmarować masłem, a spód wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
- W garnku zagotować wodę i ustawić temperaturę aby woda delikatnie się gotowała.
- W metalowej misce wymieszać serek, masło i kremówkę. Miskę ustawić na garnku z wodą i ubijać do momentu aż masa zrobi się puszysta, odstawić.
- Do masy dodać żółtka i wymieszać aż całość dokładnie się połączy. Następnie przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać aż cała mąka będzie wmieszana w masę. Na koniec dodać skórkę z cytryny i też wymieszać.
- Na dużą blachę z piekarnika wylać około 3 cm gorącej wody i rozgrzać w piekarniku ustawionym na 150°C.
- W czystej misce ubić białka na sztywno dodając powoli sok z cytryny oraz cukier.
- Ubitą piane dodawać porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
- Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do piekarnika na blaszkę z wodą.
- Piec około 80-90 minut.
- Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.
Zobacz także:
- Japoński makaron udon - jak go zrobić i z czym podawać? Sprawdź trzy proste przepisy, jak go wykorzystać
- Curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry - pyszny i prosty przepis na obiad z sezonowych warzyw
- Domowy ramen jak z restauracji - przepis Bartłomieja Boguckiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: