Azjatycka kuchni Piotra Kucharskiego, czyli japońskie curry udon i sernik bawełniany

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Niebanalna – kuchnia orientalna
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN trwa akcja "W marcu jak w garncu". Tym razem kuchnia azjatycka, a w niej Piotr Kucharski przygotował dania będące przysmakami w Japonii. Sprawdź jego przepisy na curry udon i bawełniany sernik. 

Japońskie curry w proszku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • kilka goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy umieścić na patelni i podprażyć aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, zostawić aż ostygną a następnie zmielić na proszek. Przechowywać w słoiku.

Japońskie curry udon
Japońskie curry udon
Japońskie curry udon
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Japońskie curry udon - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 łyżki oleju,
  • około 500 g karkówki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 litry wywaru warzywno-grzybowego,
  • sos sojowy do smaku,
  • 500 g makaronu udon,

Zasmażka curry:

  • 3 łyżki masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki japońskiego curry (przepis powyżej).

Do podania:

  • sezam do podania,
  • pęczek dymki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroić w cienkie plastry i razem z cebulą pokrojona w piórka podsmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem i gotować przez około 30 minut.
  2. W tym czasie ugotować makaron oraz zrobić zasmażkę.
  3. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim mąkę oraz przyprawy. Zasmażkę wymieszać z chochelką zupy i zalać nią zupę w garnku. Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron. Doprawić sosem sojowym.
  4. Podawać posypane sezamem oraz posiekaną dymką
Japoński sernik bawełniany
Japoński sernik bawełniany
Japoński sernik bawełniany
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Japoński sernik bawełniany - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 240 g kremowego sera do smarowania kanapek,
  • 70 ml śmietany kremówki,
  • 80 g masła,
  • 80 g mąki pszennej tortowej,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Do podania:

  • owoce jagodowe,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o wymiarach 22 cm owinąć dokładnie folią aluminiową, Wysmarować masłem, a spód wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
  2. W garnku zagotować wodę i ustawić temperaturę aby woda delikatnie się gotowała.
  3. W metalowej misce wymieszać serek, masło i kremówkę. Miskę ustawić na garnku z wodą i ubijać do momentu aż masa zrobi się puszysta, odstawić.
  4. Do masy dodać żółtka i wymieszać aż całość dokładnie się połączy. Następnie przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać aż cała mąka będzie wmieszana w masę. Na koniec dodać skórkę z cytryny i też wymieszać.
  5. Na dużą blachę z piekarnika wylać około 3 cm gorącej wody i rozgrzać w piekarniku ustawionym na 150°C.
  6. W czystej misce ubić białka na sztywno dodając powoli sok z cytryny oraz cukier.
  7. Ubitą piane dodawać porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
  8. Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do piekarnika na blaszkę z wodą.
  9. Piec około 80-90 minut.
  10. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości