Curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry - przepis krok po kroku
Składniki:
- olej do smażenia
- 4 białe cebule
- 20 g imbiru
- 4 ząbki czosnku
- kurkuma, kminek, curry
- 5 pomidorów
- cukier
- kalafior
- 1 kg ziemniaków
- papryczka chili
- sok z cytryny
- kolendra
- indyjski chleb Nan
Sposób przygotowania z kalafiora, ziemniaków i kolendry
- Rozgrzej olej w rondlu. Smaż cebulę przez 10 minut do miękkości, następnie dodaj imbir, czosnek, kurkumę, kminek i curry. Duś jeszcze minutę, następnie dodaj pomidory i cukier.
- Dodaj różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i papryczkę chili. Przykryj pokrywką i delikatnie gotuj przez dobre 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ale ma to być curry na sucho.
- Gdy warzywa się ugotują, usuń chili, jeśli chcesz, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i posyp kolendrą.
- Podawaj z indyjskim chlebem i porcją jogurtu.
Zobacz także:
- Curry z kurczakiem, ogórkiem, ananasem i sezamem - przepis Darii Ładochy
- Jak zrobić żółty ryż z curry lub kurkumą i z czym go podawać?
- Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: