Curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry - pyszny i prosty przepis na obiad z sezonowych warzyw

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Sierpień to czas na sezonowe, polskie warzywa. Warto z nich korzystać przygotowując swoje menu. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, doświadczony i utytułowany szef kuchni przygotował pyszne curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry. Sprawdź, jak przyrządzić to danie. 

Curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry - przepis krok po kroku

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 4 białe cebule
  • 20 g imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • kurkuma, kminek, curry
  • 5 pomidorów
  • cukier
  • kalafior
  • 1 kg ziemniaków
  • papryczka chili
  • sok z cytryny
  • kolendra
  • indyjski chleb Nan

Sposób przygotowania z kalafiora, ziemniaków i kolendry

  1. Rozgrzej olej w rondlu. Smaż cebulę przez 10 minut do miękkości, następnie dodaj imbir, czosnek, kurkumę, kminek i curry. Duś jeszcze minutę, następnie dodaj pomidory i cukier.
  2. Dodaj różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i papryczkę chili. Przykryj pokrywką i delikatnie gotuj przez dobre 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ale ma to być curry na sucho.
  3. Gdy warzywa się ugotują, usuń chili, jeśli chcesz, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i posyp kolendrą.
  4. Podawaj z indyjskim chlebem i porcją jogurtu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości