Sierpień to czas na sezonowe, polskie warzywa. Warto z nich korzystać przygotowując swoje menu. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, doświadczony i utytułowany szef kuchni przygotował pyszne curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry. Sprawdź, jak przyrządzić to danie.
Curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry - przepis krok po kroku
Składniki:
- olej do smażenia
- 4 białe cebule
- 20 g imbiru
- 4 ząbki czosnku
- kurkuma, kminek, curry
- 5 pomidorów
- cukier
- kalafior
- 1 kg ziemniaków
- papryczka chili
- sok z cytryny
- kolendra
- indyjski chleb Nan
Sposób przygotowania z kalafiora, ziemniaków i kolendry
- 1Rozgrzej olej w rondlu. Smaż cebulę przez 10 minut do miękkości, następnie dodaj imbir, czosnek, kurkumę, kminek i curry. Duś jeszcze minutę, następnie dodaj pomidory i cukier.
- 2Dodaj różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i papryczkę chili. Przykryj pokrywką i delikatnie gotuj przez dobre 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ale ma to być curry na sucho.
- 3Gdy warzywa się ugotują, usuń chili, jeśli chcesz, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i posyp kolendrą.
- 4Podawaj z indyjskim chlebem i porcją jogurtu.
Zobacz także:
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN