Szaszłyk z grillowanym łososiem i krewetkami z sosem jogurtowym i świeżą sałatką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kg filetu łososia
- sól, pieprz do smaku
- plastry wędzonego lub parzonego boczku
- kg krewetek
- papryka kolorowa
- cukinia żółta i zielona
- 0,5 l gęstego jogurtu
- czosnek
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 2 zielone ogórki
- 4 sałaty rzymskie
- oliwa, sok z cytryny
Sposób przygotowania szaszłyka z grillowanym łososiem i krewetkami
- Patyczki na szaszłyki zamocz w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania.
- Filet łososia potnij na kawałki grubości 3 cm, dopraw solą i pieprzem.
- Kawałki łososia owiń w plaster wędzonego boczku, krewetki obierz z pancerza, paprykę i cukinie pokrój w kostkę grubszą i odłóż.
- Mając wszystkie elementy gotowe, zacznij nabijać na patyczki rybę na przemian z krewetkami i warzywami.
- Gotowe szaszłyki polej olejem i zacznij grillować na złoty kolor.
- W misce wymieszaj gęsty jogurt z posiekanym czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
- Na koniec dodaj posiekanego ogórka zielonego.
- Świeżą sałatę rzymską przetnij na dwie połówki, dopraw oliwą, sokiem z cytryny i solą.
- Na talerzu ułóż kawałki sałaty, polej ją sosem jogurtowym i ułóż na wierzch kawałki szaszłyka.
Zobacz także:
- Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby
- Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami według Sebastiana Olmy
- Gotowany łosoś, frittata z marchwią i krem brokułowy, czyli dania na parze według Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: