Szaszłyk z grillowanym łososiem i krewetkami - idealna propozycja na letni piknik

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Lato to sezon na grilla, a na tym nie powinno zabraknąć szaszłyków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne szaszłyki z grillowanym łososiem i krewetkami, podawane z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu i ciesz się smakiem pysznej ryby.

Szaszłyk z grillowanym łososiem i krewetkami z sosem jogurtowym i świeżą sałatką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg filetu łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • plastry wędzonego lub parzonego boczku
  • kg krewetek
  • papryka kolorowa
  • cukinia żółta i zielona
  • 0,5 l gęstego jogurtu
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 2 zielone ogórki
  • 4 sałaty rzymskie
  • oliwa, sok z cytryny

Sposób przygotowania szaszłyka z grillowanym łososiem i krewetkami

  1. Patyczki na szaszłyki zamocz w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania.
  2. Filet łososia potnij na kawałki grubości 3 cm, dopraw solą i pieprzem.
  3. Kawałki łososia owiń w plaster wędzonego boczku, krewetki obierz z pancerza, paprykę i cukinie pokrój w kostkę grubszą i odłóż.
  4. Mając wszystkie elementy gotowe, zacznij nabijać na patyczki rybę na przemian z krewetkami i warzywami.
  5. Gotowe szaszłyki polej olejem i zacznij grillować na złoty kolor.
  6. W misce wymieszaj gęsty jogurt z posiekanym czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
  7. Na koniec dodaj posiekanego ogórka zielonego.
  8. Świeżą sałatę rzymską przetnij na dwie połówki, dopraw oliwą, sokiem z cytryny i solą.
  9. Na talerzu ułóż kawałki sałaty, polej ją sosem jogurtowym i ułóż na wierzch kawałki szaszłyka. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości