Tarta z cukinią, kurkami i fasolką szparagową - przepis krok po kroku
Składniki na kruche ciasto:
- Mąka pszenna 350 g
- Cukier puder - 100 g
- Masło - 200 g
- Sól - 1 mała łyżka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe
- Żółtka - 2 szt.
Składniki na farsz:
- Świeże kurki - 250 g
- Masło - 50 g
- Biała cebula - 2 szt.
- Fasolka szparagowa - 500 g
- Chili w proszku - 1 mała łyżka
- Bazylia - 1 mały pęczek
- Sól, cukier - 1 mała łyżka
- Cukinia żółta i zielona, kabaczek, marchew i bakłażan po 1 szt.
- Rukola świeża - 1 małe opak.
- Pesto bazyliowe - 1 małe opak.
Sposób przygotowania tarty
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło.
- Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja.
- Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta.
- Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.
Przygotowanie farszu:
- Kurki potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle dodając posiekaną cebulkę i pokrojoną fasolkę szparagową.
- Gotuj sos tak długo aż zgęstniej a cały płyn odparuję, na koniec dodaj chili w proszku, posiekaną bazylię oraz dopraw solą i cukrem.
- Warzywa (cukinia zielona i żółta, kabaczek, marchew i bakłażan) potnij za pomocą krajalnicy albo szerokiej obieraczki na cienkie paski, następnie paski przetnij wzdłuż.
- Na spód upieczonego ciasta nałóż warstwę sosu kurkowego z fasolką, pocięte warzywa układaj na tarcie tworząc spirale, nie muszą być po kolei, ważne by kolory za każdym razem były inne.
- Gotową tarte posmaruj masłem klarowanym, posyp solą i wstaw do piekarnika na 40 minut do temp 185 st.
- Wyjmij i gdy lekko przestygnie potnij na cienkie plastry.
Zobacz także:
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: