Youtiao, czyli chińskie jeżyki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- jajko,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka mleka,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- około 100-120 ml wody,
- olej do smażenia,
- Słodki kleik ryżowy:
- 400 ml mleka ryżowego,
- 50 g cukru palmowego/opcjonalnie trzcinowego,
- sok i skórka z jednej limonki,
- łyżeczka mąki ryżowej.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce robota i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto musi być zwarte i nie kleić się do miski robota. Jeśli takie jest, lekko podsypać mąką. Przykryć miskę i zostawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkuj na prostokąt o bokach 20x5 cm. Zawiń w folię i schłodź przez godzinę w lodówce.
- Następnie wyjmij z lodówki pokrój na 2 cm kawałki i nałóż po dwa kawałki na siebie. Wzdłuż każdego „zestawu” naciśnij przy pomocy pałeczki, aby powstało wgłębienie.
- Rozgrzej olej do 200°C. Każdy kawałek ciasta rozciągnij delikatnie, aby co najmniej podwoił swoją długość. Usmaż przez kilka minut, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
- Kleik: mleko ryżowe zagotować z cukrem, sokiem i skórką z limonki. Mąkę ryżową wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Kleik podawać z usmażonymi ciastkami.
Zobacz także:
- Kuchnia chińska – tego koniecznie trzeba spróbować
- Chińskie dania z polskich składników - przepisy Oli Nguyen
- Marynata do wołowiny po chińsku – jak ją przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: