Focaccia - przepis krok po kroku
Składniki:
- 450 ml wody
- 10 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 100 ml wody
Sposób przygotowania focacci
- W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i wymieszać.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6–8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodawać oliwę z oliwek.
- Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
- Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia w cieście.
- Oliwę wymieszać z wodą i solą. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
- Wstawić blachę do piekarnika i piec 20-25 min.
Zobacz także:
- Szybka Focaccia wielosmakowa z przepisu Matteo Brunettiego
- Wyjątkowe przepisy Marietty Mareckiej na dania z serami
- Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: