Focaccia do lunchboxa na drugie śniadanie. Jak ją przyrządzić?

Focaccia z cebulą
Jedzenie daje moc – zrób sobie lunchbox
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowe posiłki zapewniają paliwo dla naszego mózgu. Dzięki nim będziemy bardziej wydajni - według WHO nawet o 20% więcej. Z tego powodu w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, co można przygotować do lunchboxa, żeby było zdrowo i pożywnie. Sprawdź jego przepis na focaccię.

Focaccia - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 450 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania focacci

  1. W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i wymieszać.
  2. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6–8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodawać oliwę z oliwek.
  3. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
  4. Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia w cieście.
  6. Oliwę wymieszać z wodą i solą. Otrzymaną mieszanką skropić całe ciasto.
  7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
  8. Wstawić blachę do piekarnika i piec 20-25 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości