Mumio-dogi, żeberka z krwawym sosem i przerażający makaron, czyli słone przekąski na Halloween

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jakie dania przygotować na Halloween?
Jakie dania przygotować na Halloween?
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować pyszne, słone przekąski na Halloween, które idealnie sprawdzą się na domówkę. Poznaj jego przepisy na mumio-dogi z ketchupem dyniowym, żeberka z sercem i krwawym sosem oraz przerażający makaron.

Mumio-dogi z ketchupem dyniowym - przepis

Składniki:

  • 220 ml/g wody,
    • 5 g drożdży,
      • 400 g mąki pszennej typ 750,
        • łyżka oliwy z oliwek,
          • łyżeczka soli,
            • 20 parówek.

              Składniki na ketchup dyniowy:

              • cebula,
                • 3 czerwone papryki,
                  • 5 ząbków czosnku,
                    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                      • około 500 g miąższu dyni,
                        • sól i pieprz,
                          • 50 g cukru trzcinowego,
                            • 100 ml octu jabłkowego.

                              Sposób przygotowania:

                              W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrastania.

                              Rozwałkować żeby ciasto miało 3-4 minimetry grubości i pociąć na cienkie paski.

                              Paskami owijać parówki zostawiając z jednej strony kawałek miejsca na oczy. Następnie z ciasta uformować kulki i wcisnąć w wolne miejsce na parówkach.

                              Parówki ułożyć na blaszce, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Piec upiec parówki przez około 12 minut.

                              Sposób przygotowania ketchupu:

                              Cebulę, czosnek paprykę i dynię pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć w rondlu. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać odrobiną wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać cukier i ocet. Dusić na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje. Zmiksować i podawać z mumio-dogami.

                              Żeberka z sercem i krwawym sosem
                              Żeberka z sercem i krwawym sosem
                              Żeberka z sercem i krwawym sosem
                              Źródło: Michał Woźniak

                              Żeberka z sercem i krwawym sosem - przepis

                              Składniki:

                              • 2 podłużne szerokie pasy żeberek wieprzowych,
                                • 3 ząbki czosnku,
                                  • sól i pieprz,
                                    • miód,
                                      • czerwona papryka,
                                        • ostry czerwony sos np. sriracha.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Żeberka dobrze natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 st. C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć do 140 st. C i piec przez około 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia dołożyć czerwoną paprykę i upiec razem z żeberkami.

                                          Upieczone żeberka ułożyć jedno obok drugiego. Paprykę ułożyć w górnej części pomiędzy żeberkami i wbić w nią nóż. Wokoło papryki polać wszystko czerwonym ostrym sosem.

                                          Słone przekąski na Halloween
                                          Słone przekąski na Halloween
                                          Słone przekąski na Halloween
                                          Źródło: Michał Woźniak
                                          Przerażający makaron - przepis

                                          Składniki:

                                          • cebula,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • oliwa z oliwek,
                                                • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
                                                  • puszka krojonych pomidorów,
                                                    • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
                                                      • sól i pieprz,
                                                        • 6 mini mozzarelli,
                                                          • 3 czarne oliwki,
                                                            • 500 g czarnego makaronu z sepią.

                                                              Składniki na sos koperkowy:

                                                              • 100 ml oleju,
                                                                • pęczek koperku.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Zalać pomidorami i koncentratem pomidorowym. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut. W tym czasie ugotować makaron. Olej zmiksować z koperkiem na gładki zielony sos.

                                                                  Makaron wyłożyć na półmisek, dookoła polać zielonym sosem. Czerwony sos wylać na wierzch makarony, wbić w niego mozzarellę a na nich ułożyć plasterki czarnych oliwek.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana