Mumio-dogi z ketchupem dyniowym - przepis
Składniki:
- 220 ml/g wody,
- 5 g drożdży,
- 400 g mąki pszennej typ 750,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- 20 parówek.
Składniki na ketchup dyniowy:
- cebula,
- 3 czerwone papryki,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- około 500 g miąższu dyni,
- sól i pieprz,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 100 ml octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Rozwałkować żeby ciasto miało 3-4 minimetry grubości i pociąć na cienkie paski.
Paskami owijać parówki zostawiając z jednej strony kawałek miejsca na oczy. Następnie z ciasta uformować kulki i wcisnąć w wolne miejsce na parówkach.
Parówki ułożyć na blaszce, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Piec upiec parówki przez około 12 minut.
Sposób przygotowania ketchupu:
Cebulę, czosnek paprykę i dynię pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć w rondlu. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać odrobiną wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać cukier i ocet. Dusić na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje. Zmiksować i podawać z mumio-dogami.
Żeberka z sercem i krwawym sosem - przepis
Składniki:
- 2 podłużne szerokie pasy żeberek wieprzowych,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- miód,
- czerwona papryka,
- ostry czerwony sos np. sriracha.
Sposób przygotowania:
Żeberka dobrze natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 st. C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć do 140 st. C i piec przez około 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia dołożyć czerwoną paprykę i upiec razem z żeberkami.
Upieczone żeberka ułożyć jedno obok drugiego. Paprykę ułożyć w górnej części pomiędzy żeberkami i wbić w nią nóż. Wokoło papryki polać wszystko czerwonym ostrym sosem.
Przerażający makaron - przepisSkładniki:
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
- puszka krojonych pomidorów,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz,
- 6 mini mozzarelli,
- 3 czarne oliwki,
- 500 g czarnego makaronu z sepią.
Składniki na sos koperkowy:
- 100 ml oleju,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Zalać pomidorami i koncentratem pomidorowym. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut. W tym czasie ugotować makaron. Olej zmiksować z koperkiem na gładki zielony sos.
Makaron wyłożyć na półmisek, dookoła polać zielonym sosem. Czerwony sos wylać na wierzch makarony, wbić w niego mozzarellę a na nich ułożyć plasterki czarnych oliwek.
Zobacz także:
- Słodkie i efektowne przekąski na Halloween. Jak je przygotować?
- Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!
- Zdrowe przekąski na Halloween - najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News