Mumio-dogi, żeberka z krwawym sosem i przerażający makaron, czyli słone przekąski na Halloween

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jakie dania przygotować na Halloween?
Jakie dania przygotować na Halloween?
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować pyszne, słone przekąski na Halloween, które idealnie sprawdzą się na domówkę. Poznaj jego przepisy na mumio-dogi z ketchupem dyniowym, żeberka z sercem i krwawym sosem oraz przerażający makaron.

Mumio-dogi z ketchupem dyniowym - przepis

Składniki:

  • 220 ml/g wody,
  • 5 g drożdży,
  • 400 g mąki pszennej typ 750,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • 20 parówek.

Składniki na ketchup dyniowy:

  • cebula,
  • 3 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 500 g miąższu dyni,
  • sól i pieprz,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 100 ml octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrastania.

Rozwałkować żeby ciasto miało 3-4 minimetry grubości i pociąć na cienkie paski.

Paskami owijać parówki zostawiając z jednej strony kawałek miejsca na oczy. Następnie z ciasta uformować kulki i wcisnąć w wolne miejsce na parówkach.

Parówki ułożyć na blaszce, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Piec upiec parówki przez około 12 minut.

Sposób przygotowania ketchupu:

Cebulę, czosnek paprykę i dynię pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć w rondlu. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać odrobiną wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać cukier i ocet. Dusić na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje. Zmiksować i podawać z mumio-dogami.

Żeberka z sercem i krwawym sosem
Żeberka z sercem i krwawym sosem
Żeberka z sercem i krwawym sosem
Źródło: Michał Woźniak

Żeberka z sercem i krwawym sosem - przepis

Składniki:

  • 2 podłużne szerokie pasy żeberek wieprzowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • miód,
  • czerwona papryka,
  • ostry czerwony sos np. sriracha.

Sposób przygotowania:

Żeberka dobrze natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 st. C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć do 140 st. C i piec przez około 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia dołożyć czerwoną paprykę i upiec razem z żeberkami.

Upieczone żeberka ułożyć jedno obok drugiego. Paprykę ułożyć w górnej części pomiędzy żeberkami i wbić w nią nóż. Wokoło papryki polać wszystko czerwonym ostrym sosem.

Słone przekąski na Halloween
Słone przekąski na Halloween
Słone przekąski na Halloween
Źródło: Michał Woźniak
Przerażający makaron - przepis

Składniki:

  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • 6 mini mozzarelli,
  • 3 czarne oliwki,
  • 500 g czarnego makaronu z sepią.

Składniki na sos koperkowy:

  • 100 ml oleju,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Zalać pomidorami i koncentratem pomidorowym. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut. W tym czasie ugotować makaron. Olej zmiksować z koperkiem na gładki zielony sos.

Makaron wyłożyć na półmisek, dookoła polać zielonym sosem. Czerwony sos wylać na wierzch makarony, wbić w niego mozzarellę a na nich ułożyć plasterki czarnych oliwek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości