Materiał promocyjny

Pyszne i zdrowe. Oto fenomenalne sposoby na przygotowanie mięsa wieprzowego

Wieprzowina na wiele sposobów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mięso wieprzowe jest najpopularniejszym i najchętniej spożywanym w Polsce, a każda odmiana wieprzowiny nadaje się do innej potrawy. Jakiego mięsa użyć do gulaszu czy kotlecików? Jak przygotować polędwiczkę? Te tajniki zdradził nam w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Poznajcie jego przepisy.

W ostatnich latach wprowadzono wymagające przepisy odnośnie hodowli świń. Dzięki temu polska wieprzowina stoi dzisiaj na wysokim poziomie i jest dobrej jakości mięsem. Wzrosła także jej wartość odżywcza.

Panierowane kotleciki schabowe z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami nerkowca

Składniki:

  • dwa kotlety schabowe z kością (po 250 g),
    • sól, czarny pieprz,
      • 100 g orzechów nerkowca,
        • 100 g tartego parmezanu,
          • 5 g czosnku niedźwiedziego,
            • 50 g mąki pszennej,
              • olej do smażenia,
                • 2 jajka.

                  Przygotowanie:

                  W misce wymieszaj ze sobą zmiksowane na drobno orzechy nerkowca, tarty parmezan i czosnek niedźwiedzi. Kotlety schabowe z kością rozbij delikatnie tłuczkiem, a potem dopraw solą oraz pieprzem. Mięso zamocz w mące, zmiksowanym jajku, a następnie w orzechach z parmezanem. Kotlety smaż na głębszej patelni z olejem. Olej nie powinien być mocno rozgrzany, ponieważ mięso ma kość. Lepiej więc smażyć na mniejszym ogniu i dłużej, tak samo jak smażymy pączki. Na wierzch kotleta można dać usmażone sadzone jajko i posypać czosnkiem niedźwiedzim.

                  Sałatka dyniowa z pieczoną polędwiczką wieprzową w miodzie i orzechach z sosem gorgonzola 

                  Składniki:

                  • dynia piżmowa,
                    • sól, cukier, pieprz, słodka papryka, płatki chili do smaku,
                      • olej do smażenia,
                        • 2 polędwiczki wieprzowe,
                          • 100 g miodu płynnego wielokwiatowego,
                            • 100 g drobnych orzeszków arachidowych,
                              • 100 g sera gorgonzola,
                                • 250 ml słodkiej śmietany 36%,
                                  • 2 sałaty rzymskie baby,
                                    • 3 pomidory,
                                      • 2 zielone ogórki,
                                        • pęczek rzodkiewki,
                                          • świeże zioła (natka, koperek, bazylia).

                                            Przygotowanie:

                                            Dynie piżmową obierz i potnij w kostkę, wrzuć do miski dodając sól, cukier, pieprz, słodką paprykę i płatki chili. Dokładnie wymieszaj przyprawy razem z dynią i smaż na rozgrzanej patelni aż będzie lekko miękka. Polędwiczkę wieprzową natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem następnie za pomocą pędzla posmaruj ją miodem i obtocz w posiekanych orzechach arachidowych. Mięso ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut do 195 st. C. (mięso powinno być soczyste w środku).

                                            Ser gorgonzola rozpuść ze słodką śmietaną, dodając do niej szczyptę soli do smaku. W misce wymieszaj dodatkowe składniki sałatki (sałata rzymska, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka i świeże zioła). Warzywa ułóż w misce lub płaskim dużym talerzu, następnie polej sałatkę sosem i ułóż na wierzchu pokrojone kawałki polędwiczki wieprzowej.

                                            Sałatka dyniowa z pieczoną polędwiczką wieprzową w miodzie i orzechach z sosem gorgonzola 
                                            Sałatka dyniowa z pieczoną polędwiczką wieprzową w miodzie i orzechach z sosem gorgonzola 
                                            Sałatka dyniowa z pieczoną polędwiczką wieprzową w miodzie i orzechach z sosem gorgonzola 
                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                            Sałatka dyniowa
                                            Sałatka dyniowa
                                            Sałatka dyniowa
                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                            Żeberka wieprzowe w stylu azjatyckim

                                            Składniki:

                                            • 2 szt. żeberek wieprzowych,
                                              • 1/2 szklanki brązowego cukru,
                                                • 1/2 łyżeczki soli koszernej,
                                                  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
                                                    • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                      • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku,
                                                        • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
                                                          • 1/4 łyżeczki kminku.

                                                            Składniki na sos:

                                                            • 1/2 szklanki sosu sojowego,
                                                              • 1/3 szklanki brązowego cukru,
                                                                • 1/4 szklanki miodu.
                                                                  • łyżka octu winnego ryżowego,
                                                                    • łyżka świeżo startego imbiru,
                                                                      • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
                                                                        • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
                                                                          • 1/4 łyżeczki zmielonych płatków czerwonej papryki.

                                                                            Dodatki:

                                                                            • 20 g jasnego sezamu,
                                                                              • pęczek cebuli dymki.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Z tyłu żeberek natnij białą membranę w odstępie jednego cm za pomocą ostrego noża lub całkowicie ją usuń. Wymieszaj żeberka z cukrem brązowym i resztą suchych składników. Natrzyj mieszaniną przód i tył płyty żeberek. Połóż żeberka mięsem do góry na natłuszczonej, wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz pod przykryciem żeberka przez 2–2,5 godziny. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości. W razie potrzeby dopiecz przez dodatkowe pół godziny.

                                                                                Umieść składniki na sos w małym rondelku. Doprowadź do słabego wrzenia i gotuj przez 5 minut. Sos pozostaw do ostygnięcia, aby zgęstniał. Gdy żeberka osiągną pożądaną miękkość, wyjmij je z piekarnika. Włącz piekarnik z funkcją grilla. Posmaruj żeberka Sosem Azjatyckim. Piecz dodatkowo przez 2-3 minuty, a następnie ponownie posmaruj sosem. Dopiekaj jeszcze 2-3 minuty, aż sos zacznie się karmelizować. Udekoruj pozostałym sosem, nasionami sezamu i pokrojoną w plasterki zieloną cebulą.

                                                                                Żeberka wieprzowe w stylu azjatyckim
                                                                                Żeberka wieprzowe w stylu azjatyckim
                                                                                Żeberka wieprzowe w stylu azjatyckim
                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                Gulasz wieprzowy z boczniakami, skorzonerą i jarmużem w sosie śmietanowym

                                                                                Składniki:

                                                                                • kilogram łopatki wieprzowej bez kości,
                                                                                  • po dużej łyżce soli, papryki słodkiej, kuminu mielonego i ziół prowansalskich,
                                                                                    • 5 szalotek,
                                                                                      • 300 g boczniaków ostrygowych,
                                                                                        • dynia piżmowa,
                                                                                          • skorzonera,
                                                                                            • litr bulionu,
                                                                                              • 500 g sosu pomidorowego,
                                                                                                • 200 g jarmużu,
                                                                                                  • 100 g orzechów nerkowca,
                                                                                                    • pęczek cebuli dymki.

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Mięso z łopatki wieprzowej potnij w kostkę grubości 2x2 cm, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, papryką słodką, kuminem i ziołami prowansalskimi. Mięso następnie podsmaż w dużym garnku, dodając do smażenia posiekaną szalotkę, boczniaki i pokrojoną w kostkę skorzonerę. Gdy wszystko lekko zmięknie, dodaj bulion i gotuj aż połowa odparuję, następnie dodaj sos pomidorowy i gotuj aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj do środka liście jarmużu i przykryj garnek pokrywką aby lekko się zaparzył. Sam gulasz dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu, podawaj na talerzu z prażonymi orzechami nerkowca i posiekaną cebulą dymką.

                                                                                                      Gulasz wieprzowy z boczniakami, skorzonerą i jarmużem
                                                                                                      Gulasz wieprzowy z boczniakami, skorzonerą i jarmużem
                                                                                                      Gulasz wieprzowy z boczniakami, skorzonerą i jarmużem
                                                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                                                                                      Związek Polskie Mięso
                                                                                                      Związek Polskie Mięso
                                                                                                      Źródło: mat. prasowe

                                                                                                      Więcej przepisów można znaleźć na pewnejestjedno.pl.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości