W ostatnich latach wprowadzono wymagające przepisy odnośnie hodowli świń. Dzięki temu polska wieprzowina stoi dzisiaj na wysokim poziomie i jest dobrej jakości mięsem. Wzrosła także jej wartość odżywcza.
Panierowane kotleciki schabowe z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami nerkowca
Składniki:
- dwa kotlety schabowe z kością (po 250 g),
- sól, czarny pieprz,
- 100 g orzechów nerkowca,
- 100 g tartego parmezanu,
- 5 g czosnku niedźwiedziego,
- 50 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ze sobą zmiksowane na drobno orzechy nerkowca, tarty parmezan i czosnek niedźwiedzi. Kotlety schabowe z kością rozbij delikatnie tłuczkiem, a potem dopraw solą oraz pieprzem. Mięso zamocz w mące, zmiksowanym jajku, a następnie w orzechach z parmezanem. Kotlety smaż na głębszej patelni z olejem. Olej nie powinien być mocno rozgrzany, ponieważ mięso ma kość. Lepiej więc smażyć na mniejszym ogniu i dłużej, tak samo jak smażymy pączki. Na wierzch kotleta można dać usmażone sadzone jajko i posypać czosnkiem niedźwiedzim.
Sałatka dyniowa z pieczoną polędwiczką wieprzową w miodzie i orzechach z sosem gorgonzola
Składniki:
- dynia piżmowa,
- sól, cukier, pieprz, słodka papryka, płatki chili do smaku,
- olej do smażenia,
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 100 g miodu płynnego wielokwiatowego,
- 100 g drobnych orzeszków arachidowych,
- 100 g sera gorgonzola,
- 250 ml słodkiej śmietany 36%,
- 2 sałaty rzymskie baby,
- 3 pomidory,
- 2 zielone ogórki,
- pęczek rzodkiewki,
- świeże zioła (natka, koperek, bazylia).
Przygotowanie:
Dynie piżmową obierz i potnij w kostkę, wrzuć do miski dodając sól, cukier, pieprz, słodką paprykę i płatki chili. Dokładnie wymieszaj przyprawy razem z dynią i smaż na rozgrzanej patelni aż będzie lekko miękka. Polędwiczkę wieprzową natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem następnie za pomocą pędzla posmaruj ją miodem i obtocz w posiekanych orzechach arachidowych. Mięso ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut do 195 st. C. (mięso powinno być soczyste w środku).
Ser gorgonzola rozpuść ze słodką śmietaną, dodając do niej szczyptę soli do smaku. W misce wymieszaj dodatkowe składniki sałatki (sałata rzymska, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka i świeże zioła). Warzywa ułóż w misce lub płaskim dużym talerzu, następnie polej sałatkę sosem i ułóż na wierzchu pokrojone kawałki polędwiczki wieprzowej.
Żeberka wieprzowe w stylu azjatyckim
Składniki:
- 2 szt. żeberek wieprzowych,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki soli koszernej,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/4 łyżeczki kminku.
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki miodu.
- łyżka octu winnego ryżowego,
- łyżka świeżo startego imbiru,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1/4 łyżeczki zmielonych płatków czerwonej papryki.
Dodatki:
- 20 g jasnego sezamu,
- pęczek cebuli dymki.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Z tyłu żeberek natnij białą membranę w odstępie jednego cm za pomocą ostrego noża lub całkowicie ją usuń. Wymieszaj żeberka z cukrem brązowym i resztą suchych składników. Natrzyj mieszaniną przód i tył płyty żeberek. Połóż żeberka mięsem do góry na natłuszczonej, wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz pod przykryciem żeberka przez 2–2,5 godziny. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości. W razie potrzeby dopiecz przez dodatkowe pół godziny.
Umieść składniki na sos w małym rondelku. Doprowadź do słabego wrzenia i gotuj przez 5 minut. Sos pozostaw do ostygnięcia, aby zgęstniał. Gdy żeberka osiągną pożądaną miękkość, wyjmij je z piekarnika. Włącz piekarnik z funkcją grilla. Posmaruj żeberka Sosem Azjatyckim. Piecz dodatkowo przez 2-3 minuty, a następnie ponownie posmaruj sosem. Dopiekaj jeszcze 2-3 minuty, aż sos zacznie się karmelizować. Udekoruj pozostałym sosem, nasionami sezamu i pokrojoną w plasterki zieloną cebulą.
Gulasz wieprzowy z boczniakami, skorzonerą i jarmużem w sosie śmietanowym
Składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej bez kości,
- po dużej łyżce soli, papryki słodkiej, kuminu mielonego i ziół prowansalskich,
- 5 szalotek,
- 300 g boczniaków ostrygowych,
- dynia piżmowa,
- skorzonera,
- litr bulionu,
- 500 g sosu pomidorowego,
- 200 g jarmużu,
- 100 g orzechów nerkowca,
- pęczek cebuli dymki.
Przygotowanie:
Mięso z łopatki wieprzowej potnij w kostkę grubości 2x2 cm, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, papryką słodką, kuminem i ziołami prowansalskimi. Mięso następnie podsmaż w dużym garnku, dodając do smażenia posiekaną szalotkę, boczniaki i pokrojoną w kostkę skorzonerę. Gdy wszystko lekko zmięknie, dodaj bulion i gotuj aż połowa odparuję, następnie dodaj sos pomidorowy i gotuj aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj do środka liście jarmużu i przykryj garnek pokrywką aby lekko się zaparzył. Sam gulasz dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu, podawaj na talerzu z prażonymi orzechami nerkowca i posiekaną cebulą dymką.
Więcej przepisów można znaleźć na pewnejestjedno.pl.
Zobacz także:
- Wieprzowina po tajsku – przepisy, które warto wypróbować
- Burrito z szarpaną wieprzowiną z przepisu Piotra Kucharskiego
- Wieprzowina na różne sposoby
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News