Wieprzowina po chińsku przygotowywana jest z warzywami. Może być podawana na ryżu. Znany jest też przepis na wieprzowinę po chińsku z makaronem.
Wieprzowina w kuchni chińskiej
Kuchnia chińska kojarzy się przede wszystkim z ryżem i warzywami. Nie zmienia to jednak faktu, że ważną rolę odgrywa w niej również mięso, najczęściej jest to wieprzowina. Dania z niej to największa grupa dań mięsnych w Chinach. Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie tego gatunku mięsa. Pozwalają one otrzymać pyszne potrawy, które smakują nie tylko mieszkańcom Państwa Środka, ale także Europejczykom, którzy zdążyli już pokochać chińskie wontony czy kurczaka Gong Bao. Wieprzowina po chińsku najczęściej przygotowywana jest poprzez szybkie smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu. Do przyrządzenia dania używa się chudego mięsa, mogą to być polędwiczki. Dobrze smakuje również łopatka wieprzowa po chińsku i szynka wieprzowa po chińsku.
Chińszczyzna z wieprzowiną na wiele sposobów
W trakcie obróbki termicznej mięsa powstaje sos, który należy odpowiednio doprawić, np. sosem chilli lub suszonymi papryczkami chilli. Wieprzowina po chińsku na ostro, mimo że pyszna, nie jest propozycją dla wszystkich. Danie chińskie z wieprzowiną w roli głównej można urozmaicić, dodając imbir lub czosnek. Jednak aromatyczne przyprawy nie są najważniejszymi składnikami tej potrawy. Polędwiczka wieprzowa po chińsku przygotowywana jest z warzywami. Mięsu towarzyszyć może cebula, marchewka, cukinia, czerwona papryka czy por.
Wieprzowina z warzywami po chińsku może być podawana przez cały rok. Kompozycja i ilość warzyw może się zmieniać w zależności od sezonu. Chińszczyzna z wieprzowiną dobrze smakuje z orzeszkami nerkowca i ziarnem sezamowym, które sprawia, że danie jest przyjemnie chrupiące. Przepis na wieprzowinę po chińsku może uwzględniać również grzyby mun, które chłoną smaki i aromat produktów, z którymi są serwowane. W Polsce wieprzowina po chińsku przygotowywana jest z suszonymi grzybami mun, które przed użyciem należy namoczyć.
Wieprzowina po chińsku z makaronem czy z ryżem?
Popularnością cieszy się wieprzowina po chińsku z makaronem. Istnieje możliwość zastosowania makaronu ryżowego, który kojarzy się z kuchnią Państwa Środka, i który można kupić niemal w każdym większym markecie. Wieprzowina po chińsku z warzywami może zostać podana również z makaronem jajecznym. Polecany jest on do dań z woka. Używa się go również jako dodatku do takich dań jak zupa chińska z wieprzowiną. Znany jest też przepis na makaron sojowy z wieprzowiną po chińsku i na wieprzowinę po chińsku z ryżem.
Co należy wiedzieć przygotowując wieprzowinę po chińsku?
Aby przygotować polędwiczki wieprzowe po chińsku, potrzebny jest bardzo ostry nóż. Mięso używane do przyrządzenia dania należy wcześniej zamrozić. Pokrojenie takiej wieprzowiny może być niemożliwe, gdy dysponuje się tępym nożem. Zamiast niego można użyć krajalnicy, która błyskawicznie poradzi sobie z twardym od zimna mięsem. Cienko pokrojona wieprzowina szybko przechodzi smakiem i aromatem przypraw i orientalnych sosów. Wieprzowinę najlepiej smażyć w woku, który pozwala na bardzo szybką obróbkę termiczną jedzenia. Wieprzowina po chińsku z woka będzie smakować doskonale pod warunkiem, że w trakcie smażenia będzie cały czas mieszana. W ten sposób zyskujemy gwarancję, że wszystkie składniki usmażą się równomiernie i nie przypalą się.
Wieprzowina po chińsku – przepis
Do przygotowania wieprzowiny po chińsku dla 4 osób potrzebne są następujące składniki:
- 600 g polędwiczki wieprzowej,
- 1/2 cebuli,
- czerwona papryka,
- marchewka,
- por,
- 2 małe papryczki chilli,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 cm kawałek imbiru,
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 200 g ryżu.
Sos przyrządzić należy z:
- 6 łyżek octu ryżowego (lub soku wyciśniętego z 1 cytryny),
- 6 łyżek wody,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 10 łyżek sosu sojowego.
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmrożone mięso pokroić na cienkie plasterki. Kawałki wieprzowiny posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. To samo zrobić z obraną cebulą. Oczyszczoną marchewkę i por pokroić na słupki. Z papryczki chilli wyjąć pestki. Następnie pokroić ją na drobne kawałki. Obrany imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Aby przygotować sos do mięsa, wystarczy zmieszać ocet ryżowy, wodę, cukier trzcinowy i sos sojowy. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na nim wszystkie warzywa. Smażyć je przez 4 minuty na większym ogniu. Po tym czasie warzywa przełożyć na talerz. Do woka wlać 2 łyżki oleju i na dużym ogniu (ok. 3 minuty) smażyć polędwiczkę. Do równomiernie usmażonego mięsa dołożyć wcześniej podsmażone warzywa, wymieszać, po czym wlać sos. Pozostawić na ogniu przez około 2 minuty. W tym czasie sos zgęstnieje. Nie można zapominać o wymieszaniu wszystkich składników dania. Potrawę podawać z ryżem.
Zobacz także:
- Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego
- Dania z wieprzowiny według przepisów Gai i Jakuba Kuroniów
- Soczysta wieprzowina z grilla
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images