Kuchnia chińska – tego koniecznie trzeba spróbować

Chińska zupa
Zupa chińska
Źródło: Cheryl Chan/GettyImages
Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna i opiera się na zestawieniu pozornie wykluczających się smaków. To właśnie jej zawdzięczamy sos słodko-kwaśny. Popularna chińszczyzna króluje dzisiaj na całym świecie. Warto jednak wiedzieć, że chińskie jedzenie to coś więcej niż sajgonki i kurczak w sosie słodko-kwaśnym.

Bar chiński stał się dzisiaj tak popularny, że nie zwraca na siebie specjalnej uwagi. A powinien, ponieważ chińska kuchnia ma do zaproponowania ogrom różnorodnych smaków. Danie chińskie opiera się głównie na: ryżu, makaronie, pieprzu syczuańskim, grzybach mun, shiitake oraz przyprawie pięciu smaków. W chińskiej restauracji nie może też zabraknąć sosów: sojowego, ostrygowego, słodko-kwaśnego oraz hoisin (na bazie soi i śliwek).

Najlepsze przepisy na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN

Chińska restauracja

Jedzenie chińskie często niewiele ma wspólnego z tym, co znamy z okolicznych barów i przydrożnych knajpek. Prawdziwa chińska kuchnia to sztuka gotowania i jednocześnie sztuka zmysłów. Chińskie jedzenie to dla mistrzów tej kuchni nie tylko smak i zapach, ale także wygląd, dekoracje, faktury. Prawdziwi chińscy kucharze to mistrzowie tworzenia kompozycji, w których pozornie smak nie zgadza się z zapachem, zapach z kolorem, a ten z wyglądem dania. Ostatecznie jednak wszystko tworzy niebywale atrakcyjne danie, które pieści wszystkie zmysły.

Potrawy chińskie

Chińskie danie w dużej mierze zależy od kuchni, w ramach której powstaje. Kuchnia chińska jest bowiem bardzo różnorodna. Natomiast w całych Chinach najczęściej spożywa się wieprzowinę i drób, kapustę, cebulę, ogórki, bambus. Dania doprawia się imbirem, sosem sojowym, czosnkiem, chili, olejem sezamowym i przyprawą pięciu smaków. Całe gotowanie przenika zaś filozofia yin i yang. Jedzenie chińskie dzieli się na:

  • Kuchnię szanghajską, która uchodzi za najdelikatniejszą. Królują tutaj chińskie potrawy z tofu, sosy słodzone cukrem, a także wszelkiego rodzaju ryby, owoce morza i wodorosty.
    • Kuchnię syczuańską, którą pokochają miłośnicy chili i innych ostrych odmian papryki. Chińskie danie z ryżem często jest tutaj wzbogacane octem ryżowym i cukrem. Wśród przypraw królują imbir, czosnek i olej sezamowy.
      • Kuchnię kantońską, której Europa zawdzięcza tradycyjne danie chińskie z kurczakiem. Jej zaletą jest wielość składników. Spotkać tutaj można m.in. mięso węża. Charakterystyczne dla tej kuchni jest szybkie przygotowywanie potraw, które zachowują wiele cennych elementów poszczególnych składników. Kuchnia kantońska jest łagodna – królują tutaj sos sojowy i wino ryżowe.
        • Kuchnię pekińską, której zawdzięczamy kaczkę po pekińsku. Dania chińskie z kurczakiem i warzywami, a także inne potrawy przygotowywane są bardzo szybko, bez użycia tłuszczu. W efekcie otrzymuje się bardzo kruche mięso z dymnym posmakiem. Stąd pochodzą także wontony, czyli pierożki gotowane na parze lub smażone.

          Kuchnia chińska – przepisy Domowa chińszczyzna (4 porcje):

          • 2 piersi kurczaka,
            • 2 łyżki sosu sojowego,
              • olej,
                • pół zielonej papryki,
                  • 2 pomidory,
                    • marchewka,
                      • świeży imbir,
                        • kilka różyczek kalafiora,
                          • garść zielonej fasolki,
                            • 1 cebula,
                              • przyprawa 5 smaków.

                                Przygotowanie:

                                Piersi potnij na cienkie paski. Mięso wymieszaj z sosem sojowym. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Paprykę oczyść i pokrój na paski. Obrane ze skórki pomidory pokrój na ćwiartki. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, posiekaj imbir, a cebulę pokrój w piórka. Różyczki kalafiora, fasolkę i marchewkę zblanszuj. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka podsmaż cebulę i imbir, dodaj warzywa. Przesmaż. Dodaj mięso. Podlej bulionem lub winem ryżowym. Smaż kilka minut.

                                Chińskie przepisy nie mogą obyć się bez przyprawy 5 smaków. Dodaj ją zawsze na końcu. Pikantna zupa chińska – przepis (2 porcje):

                                • 300 g fileta z kurczaka,
                                  • 3 łyżki sosu sojowego,
                                    • pasek imbiru (ok. 1 cm),
                                      • 2 ząbki czosnku,
                                        • 2 łyżki oleju orzechowego,
                                          • zielona i czerwona papryka,
                                            • 5 różyczek kalafiora,
                                              • 2 marchewki,
                                                • ostra papryczka,
                                                  • sok z cytryny,
                                                    • garść kiełków fasoli mung,
                                                      • sól,
                                                        • pieprz.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Filet pokrój w kostkę. Zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj. Posiekaj imbir i czosnek. Przesmaż na oleju razem z pokrojoną w paski papryką, marchewką i różyczkami kalafiora. Wszystko dodaj do gotującego się mięsa. Dodaj sos sojowy, papryczkę chilli i trochę soli. Z papryczki usuń pestki i drobno posiekaj. Całość gotuj ok. 10 minut. Dodaj kiełki. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem ryżowym.

                                                          Słodko-kwaśny kurczak po chińsku – przepis (4 porcje):

                                                          • 2 piersi z kurczaka,
                                                            • 1 cebula,
                                                              • puszka pomidorów pelati,
                                                                • kawałek korzenia imbiru,
                                                                  • czerwona papryka,
                                                                    • 2 kwaśne jabłka,
                                                                      • szklanka bulionu warzywnego,
                                                                        • szklanka ryżu,
                                                                          • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
                                                                            • natka pietruszki.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni, przełóż do miski. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj starty imbir oraz pokrojoną w paski paprykę. Podsmaż kilka minut, dodaj pomidory. Wrzuć na patelnię usmażonego kurczaka, dolej pół szklanki bulionu. Do całości dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś 15 minut. Następnie dodaj pokrojone w plasterki jabłka. Duś, aż zmiękną. Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Cheryl Chan/GettyImages

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana