Mąka bezglutenowa na pierogi, do naleśników, do wypieku ciast. Którą z nich najlepiej wybrać?

MalteJaeger/Getty Images
MalteJaeger/Getty Images
Źródło: Getty Images
Z wielu przyczyn coraz więcej osób stara się unikać glutenu. Najczęściej eliminuje się go z powodu alergii, potrzeby zmian nawyków żywieniowych, określonej diety. Na szczęście z dostępnością mąk bezglutenowych nie ma najmniejszego problemu. Jaki typ najlepiej wybrać?

Na rynku dostać można bardzo wiele rodzajów mąki bezglutenowej – od kukurydzianej, przez ryżową, po migdałową czy kokosową. Dużą popularnością cieszy się także mieszanka kilku różnych typów, czyli uniwersalna mąka bezglutenowa. W zależności od użytej mąki można z nich przyrządzić pierogi, omlety, racuchy, naleśniki, pizzę, ciasta oraz pieczywo. Wyroby z mąki bezglutenowej charakteryzują się specyficznym, określonym dla danej mąki smakiem, a także wyższą wartością odżywczą niż te przyrządzane z tradycyjnej mąki pszennej. Oto najpopularniejsze typy mąk bezglutenowych.

Idealna mąka bezglutenowa na pierogi? Mąka gryczana!

Mąka gryczana to jedna z mąk, która naturalnie nie posiadaja w swoim składzie glutenu. Powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Jest to mąka ciemna, o intensywnym, lekko gorzkim smaku. Mąka gryczana jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, w tym magnezu, miedzi, witamin z grupy B, białka i błonnika. Obniża poziom glukozy we krwi, wspiera układ krążenia, wspomaga przemianę materii, zabezpiecza DNA przed uszkodzeniem. Ta mąka bezglutenowa będzie idealną mąką na pierogi, placki, omlety. Mąkę gryczaną wykorzystuje się także, po zmieszaniu z innymi mąkami bezglutenowymi, do pieczenia chleba.

Do czego można wykorzystać kukurydzianą mąkę bezglutenową?

Mąka kukurydziana powstaje ze zmielenia ziaren kukurydzy. Ma charakterystyczny żółty kolor. Jest źródłem błonnika, witamin A, B1, B6, żelaza, magnezu, cynku, a także karotenoidów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Mąka kukurydziana wspiera układ odpornościowy, reguluje działanie enzymów, usprawnia insulinowrażliwość organizmu na insulinę. Z uwagi, że mąka ma grubą i ziarnistą formułę, nie sprawdzi się w przypadku ciasteczek czy ciast. Jednak ta mąka bezglutenowa będzie idealna do naleśników, tortilli, racuchów, kopytek, omletów, chlebków kukurydzianych, a także jako zagęszczacz do zup i sosów.

Jakie właściwości ma mąka bezglutenowa z ryżu?

Mąka ryżowa popularna jest w kuchni chińskiej i japońskiej. Otrzymuje się ją przez zmielenie białego lub brązowego ryżu. To wspaniałe źródło magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B . Mąka z ryżu wspomaga układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy, układ nerwowy. Usprawnia również metabolizm. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Ten rodzaj mąki bezglutenowej sprawdzi się do wypieku ciast, ciasteczek lub ryżowych placuszków.

Bezglutenowa mąka o słodkim smaku, czyli mąka migdałowa

Mąkę migdałową pozyskuje się poprzez zmielenie migdałów. Bezglutenowa mąka z migdałów charakteryzuje się wyjątkowym, słodkim aromatem. Zawiera niewiele węglowodanów, natomiast bogata jest w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone, dlatego sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Mąka z migdałów jest także źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Posłuży do wypieków ciast, do naleśników, jako zagęszczacz do sosów i zup, a także jako dodatek do koktajli i deserów, gdyż mąkę tę można spożywać w formie surowej.

Mąka z miąższu kokosa. Co można z niej przyrządzić?

Mąka kokosowa, produkowana z miąższu kokosa, ma charakterystyczny aromat oraz białą barwę. Produkt ten obfituje w nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC) oraz błonnik. Bezglutenowa mąka kokosowa obniża poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także pozytywnie wpływa na metabolizm. Nada się do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania omletów czy naleśników.

Mąka z cieciorki, czyli najlepsza mąka bezglutenowa do wypieku chleba

Mąka z cieciorki nazywana bywa także besan. Bogata jest w białko, błonnik, magnez, wapń, foliany i witaminy z grupy B. Ten rodzaj mąki bezglutenowej sprawdzi się do wypieku chleba, placuszków, jako panierka czy zagęszczacz do sosów i zup .

Mąka bezglutenowa z amarantusa, czyli "Złoto Inków"

Amarantus to jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin uprawnych, doceniana przez Majów i Inków. Przez tych drugich nazywana była „Złotem Inków”. Amarantus obfituje w białko, mangan, magnez, żelazo, fosfor i foliany. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacnia kości. Bezglutenowa mąka amarantusowa będzie idealna do przygotowania ciasteczek, ciast, placków, naleśników oraz jako dodatek do płatków – granoli, muesli czy owsianki.

Mąka z manioku – świetna mąka bezglutenowa do wypieku pizzy

Tapioka to mąka bezglutenowa, która pozyskiwana jest z bulwy suszonej rośliny o nazwie maniok. Będzie dobrą bazą do kisielu, leguminy, jako zagęszczacz do zup i sosów. Z bezglutenowej mąki z manioku (po zmieszaniu jej z mąką ryżową, mąką z cieciorki i mąką owsianą) otrzymać można podstawę do wypieku pizzy .

Zobacz także:

Zobacz wideo: Cała prawda o glutenie

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana