Pierożki dim sum – jak je przyrządzić?

Pierożki dim sum
Pierożki dim sum – jak je przyrządzić?
Źródło: Irina Marwan/Getty Images
Chińskie pierożki dim sum to jedna ze sztandarowych pozycji w menu restauracji oferujących potrawy z Azji. Kuchnia azjatycka z kolei uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dziwi więc fakt, że lokale oferujące jej specjały wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak przygotować pierożki?

Taką orientalną przekąskę można przyrządzić we własnym domu i wbrew pozorom nie jest to wcale trudna sztuka. Kluczowym elementem jest na pewno ciasto. Jak je przygotować? Jakie nadzienie powinny mieć pierożki po chińsku? Czy zawsze mają kształt sakiewek, czy można je wykonać w innej formie?

Zobacz wideo: Kuchnia pełna aromatycznych potraw

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Dim sum – przepis na pyszne pierożki

Pierożki dim sum zazwyczaj mają nadzienie z wieprzowiny, krewetek i warzyw i w takiej wersji możemy je znaleźć w menu lokali serwujących specjały kuchni azjatyckiej. W tradycyjny sposób są one przyrządzane na parze i nie da się ukryć, że wtedy są najzdrowsze i najmniej kaloryczne. Coraz częściej spotyka się także i takie, które poddawane są obróbce termicznej np. na patelni w oleju czy oliwie z oliwek. Jak przyrządzić pierożki dim sum? Przepis na to pyszne i niezwykle lekkie danie jest następujący: Pierożki dim sum z mięsem mielonym

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    • olej,
      • pół szklanki gorącej wody,
        • sól.

          Składniki nadzienia:

          • 250 g mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego),
            • 1 średnia marchewka,
              • por,
                • 2 łyżki posiekanego imbiru,
                  • 2 ząbki czosnku,
                    • kilka listków świeżej kolendry,
                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                        • 1 jajko,
                          • przyprawa do dań chińskich,
                            • 1 łyżka tartej bułki,
                              • 1 łyżka sosu sojowego,
                                • sól,
                                  • pieprz,
                                    • sezam do posypania.

                                      Jak przygotować pierożki dim sum z mięsem mielonym?

                                      1. W pierwszej kolejności musimy przesiać mąkę, a następnie połączyć ją z wodą, szczyptą soli i łyżką oleju i ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
                                        1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, pora szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem oraz doprawiamy kolendrą, imbirem, przyprawą do dań chińskich, słodką papryką, czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem oraz solą. Całość zagęszczamy łyżką bułki tartej, która świetnie połączy składniki.
                                          1. Tak przygotowane nadzienie nakładamy łyżką na cienko rozwałkowane ciasto pokrojone na małe kwadraty o wymiarach ok. 5x5 cm. Końce lekko zwilżamy wodą, aby się lepiej kleiły, i zlepiamy razem, tworząc małe "paczuszki".
                                            1. Gotujemy je na parze w bambusowym koszyczku natłuszczonym lekko olejem, aż do miękkości.
                                              1. Gorące dim sum pierożki podajemy z sosem sojowym, posypane sezamem. Taka przekąska z mięsnym nadzieniem świetnie nadaje się podana do rosołu. 

                                                Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść azjatyckie dania?

                                                Dlaczego warto jeść azjatyckie dania
                                                Kuchnia azjatycka to bardzo szeroki temat, obejmujący wiele regionów i smaków. Przyjęło się mówić, że ogólnie jest zdrowa. Dlaczego?

                                                Pierożki dim sum z krewetkami

                                                Składniki na ciasto:

                                                • 200 g mąki pszennej,
                                                  • 100 ml gorącej wody,
                                                    • szczypta soli,
                                                      • jajko do posmarowania krawędzi.

                                                        Składniki farszu:

                                                        • 250 g posiekanych krewetek,
                                                          • 2 cebule dymki,
                                                            • 1 czerwona papryka,
                                                              • łyżka oleju sezamowego,
                                                                • 5 łyżek poszatkowanego pora,
                                                                  • 2 łyżki startego imbiru,
                                                                    • sok z cytryny,
                                                                      • pieprz, sól

                                                                        Jak przygotować pierożki dim sum z krewetkami?

                                                                        1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, a po uzyskaniu gładkiej masy cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła.
                                                                          1. Nadzienie przygotowujemy, mieszając poszatkowane krewetki i warzywa i doprawiając je olejem sezamowym, imbirem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
                                                                            1. Farsz nakładamy małymi porcjami na kółka z ciasta, jego krawędzie lekko zwilżamy skłóconym jajkiem ii zlepiamy razem.
                                                                              1. Gotujemy na parze aż do miękkości.

                                                                                Z jakim sosem podaje się takie chińskie pierożki dim sum? Przepis, jaki się sprawdzi w tym przypadku, to połączenie sosu sojowego wymieszanego z chili, miodem oraz sokiem z cytryny.

                                                                                Ciasto na dim sum

                                                                                Chińskie pierożki dim sum zyskały swą popularność nie tylko ze względu na ciekawy wygląd i nadzienie, ale także ciasto, którego nie da się porównać z żadnym innym. Azjatycka wersja jest zupełnie inna od tej, którą znamy z naszej tradycyjnej kuchni. Ciasto na dim sum jest bowiem cienkie, sprężyste i niezwykle plastyczne. Jaki jest zatem sekret jego wyjątkowej receptury? Wersja najbliższa tej azjatyckiej powstaje z połączenia mąki ryżowej i ziemniaczanej wraz z olejem kokosowym, wodą, solą i pieprzem. W takiej odsłonie ciasto nie zawiera glutenu. Cała tajemnica niezwykłej delikatności ciasta to jego odpowiednie rozwałkowanie. Musi być ono cienkie, ale nie przezroczyste. Ciasto na dim sum najczęściej jest pocięte na kwadraty o wymiarach max. 6x6 cm. Jego boki skleja się do środka i często związuje, aby się nie rozpadły podczas gotowania. Dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie ciasta na pierożki dim sum, dobrym rozwiązaniem będzie kupno gotowego ciasta na wontony lub nawet samych gotowych wontonów, które wystarczy jedynie napełnić nadzieniem. Można je kupić w dobrych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną.

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Irina Marwan/Getty Images

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana