Zupa z brządu. Kaszubski przepis na korzystanie z sezonowych owoców przez cały rok

zupa z brządu
tomonikon/Getty Images
Źródło: Getty Images
Zupa z brządu - ta nazwa, zwłaszcza jej drugi człon, może być niezrozumiała dla osób spoza Kaszub. Sprawdź, czym jest brząd i jak przygotować prostą zupę z jego wykorzystaniem.

Co to jest brząd?

Brząd lub też brzad - po kaszubsku oznacza po prostu mieszankę suszonych owoców. Tradycyjnie wcześniej zbierane były z drzew okolicznych sadów czy lasów. To przede wszystkim owoce pojawiające się na przełomie lata i jesieni, a więc śliwki, jabłka, gruszki, czasem również rosnące wcześniej wiśnie. Na bazie tej suszonej mieszanki powstaje wyjątkowa zupa, która jest później zabielana śmietaną. Podawana bywa z ziemniakami, drobnym makaronem lub zacierką.

Wszystko o kawie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Choć jej esencja pochodzi od sezonowych owoców, to z racji tego, że są suszone, po ich smak sięgać można o dowolnej porze roku. Prawidłowo przechowywany owocowy susz nadaje się do spożycia nawet przez 12 miesięcy. Powinien być jednak umieszczony w chłodnym i suchym pomieszczeniu, w zamkniętych szklanych słoikach lub hermetycznych opakowaniach z tworzywa przeznaczonego do przechowywania żywności.

Zupa z brządu, zwana też czasem zupą z brzadu, została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Najpopularniejsza jest w regionie Kociewia. Wersja wigilijna często zawiera dodatkowo suszone grzyby.

Przepis na zupę z brządu

Składniki:

  • około 2 szklanki suszonych owoców - przede wszystkim śliwek, jabłek, gruszek,
    • 2 marchewki,
      • 2 l wody,
        • 0,5 kg ziemniaków,
          • pół kubka śmietany do zup i sosów,
            • 4 łyżki mąki,
              • sól, cukier do smaku.

                Sposób przygotowania:

                1. Suszone owoce zalać wodą i razem z pokrojoną marchewką ugotować do miękkości.
                  1. Na tarce utrzeć ziemniaki i po odsączeniu z wody wymieszać ja z mąką i łyżką śmietany.
                    1. Po zagotowaniu owoców w wodzie, małą łyżeczką strącać z ciasta do wrzątku drobne kluseczki. Po ich ugotowaniu zupę zdjąć z palnika i zabielić resztą śmietany.
                      1. Doprawić solą i cukrem wedle uznania.

                        Smacznego!

                        Zobacz także:

                        Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

                        Źródło: x-news

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana