Przepisy kulinarne

Zupa z brządu. Kaszubski przepis na korzystanie z sezonowych owoców przez cały rok

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Getty Imagestomonikon/Getty Images

Zupa z brządu - ta nazwa, zwłaszcza jej drugi człon, może być niezrozumiała dla osób spoza Kaszub. Sprawdź, czym jest brząd i jak przygotować prostą zupę z jego wykorzystaniem.

Co to jest brząd?

Brząd lub też brzad - po kaszubsku oznacza po prostu mieszankę suszonych owoców. Tradycyjnie wcześniej zbierane były z drzew okolicznych sadów czy lasów. To przede wszystkim owoce pojawiające się na przełomie lata i jesieni, a więc śliwki, jabłka, gruszki, czasem również rosnące wcześniej wiśnie. Na bazie tej suszonej mieszanki powstaje wyjątkowa zupa, która jest później zabielana śmietaną. Podawana bywa z ziemniakami, drobnym makaronem lub zacierką.

Choć jej esencja pochodzi od sezonowych owoców, to z racji tego, że są suszone, po ich smak sięgać można o dowolnej porze roku. Prawidłowo przechowywany owocowy susz nadaje się do spożycia nawet przez 12 miesięcy. Powinien być jednak umieszczony w chłodnym i suchym pomieszczeniu, w zamkniętych szklanych słoikach lub hermetycznych opakowaniach z tworzywa przeznaczonego do przechowywania żywności.

Zupa z brządu, zwana też czasem zupą z brzadu, została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Najpopularniejsza jest w regionie Kociewia. Wersja wigilijna często zawiera dodatkowo suszone grzyby.

Przepis na zupę z brządu

Składniki:

  • około 2 szklanki suszonych owoców - przede wszystkim śliwek, jabłek, gruszek,
  • 2 marchewki,
  • 2 l wody,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • pół kubka śmietany do zup i sosów,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól, cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Suszone owoce zalać wodą i razem z pokrojoną marchewką ugotować do miękkości.
  2. 2Na tarce utrzeć ziemniaki i po odsączeniu z wody wymieszać ja z mąką i łyżką śmietany.
  3. 3Po zagotowaniu owoców w wodzie, małą łyżeczką strącać z ciasta do wrzątku drobne kluseczki. Po ich ugotowaniu zupę zdjąć z palnika i zabielić resztą śmietany.
  4. 4Doprawić solą i cukrem wedle uznania.

Smacznego!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości