Jak zrobić dim sum? Ola Nguyen w kuchni Dzień Dobry TVN

Gotowane na parze pierożki dim sum przygotowała w Dzień Dobry TVN Ola Nguyen zwyciężczyni 7. edycji „MasterChefa”. Wypróbujcie jej przepisy na dim sum z farszem z krewetek i mango oraz wołowo-wieprzowym.

Dim sum to pierożki gotowane na parze z różnymi nadzieniami, m.in.: z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw. Gotuje się je w bambusowych koszyczkach, postawionych na garnku z wrzącą wodą.

Ciasto na pierożki dim sum

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej plus trochę na posypanie blatu
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżki oleju

Wykonanie:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Potem, na blacie, bardzo cienko rozwałkuj ciasto, tak aby pod światłem można było zobaczyć cień ręki z drugiej strony. Wytnij z ciasta kwadraty (optymalnie 8 cm na 8 cm) lub koła o średnicy ok. 9 cm. Gotowe, lekko oprószone mąką, żeby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem, koła/kwadraty przykryj folią, aby nie uległy wysuszeniu.

Aby zabarwić ciasto na kolor:

  • żółty – zamień wodę na sok marchwiowy;
  • pomarańczowy – dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego;
  • ciemny szary/czarny – dodaj pół łyżki aktywnego węgla z kapsułek;
  • malinowy – zamień wodę na sok z buraków;
  • zielony – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanej garścią liści szpinaku z pół kubkiem wody;
  • jasnofioletowy – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanych liści czerwonej kapusty z pół kubkiem wody

Farsz na pierogi z krewetkami i mango

(na ok. 30 sztuk)

Składniki na farsz:

  • 450 g krewetek – obrane z pancerzy i bez głów
  • łyżeczka drobno startego czosnku
  • pół łyżeczki drobno startego imbiru
  • sok z połowy limonki
  • drobno starta skórka z 1 limonki
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ mango – pokrojone w małe kostki
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry, ewentualnie bazylii
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Opłucz krewetki, osusz je ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. W misce, wymieszaj krewetki z resztą składników. Dodaj więcej mąki ziemniaczanej jeśli masa jest za luźna i podczas składania ciecz wydobywa się na zewnątrz.

Farsz na pierogi wołowo-wieprzowe:

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 40 g suszonych grzybów mun
  • pęczek zielonej cebulki
  • 2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 ząbki czosnku, drobno startego
  • 3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sezamu
  • Pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie:

Namocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez pół godziny. Przykryj je czymś cięższym aby całkowicie je zanurzyć. Potem odsącz, osusz ręcznikiem i drobno posiekaj z zieloną cebulką. Na suchej patelni, na średnim ogniu wypraż sezam. Wymieszaj grzyby, zielona cebulkę i sezam w misce z pozostałymi składnikami.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

podziel się:

Pozostałe wiadomości