Dim sum to pierożki gotowane na parze z różnymi nadzieniami, m.in.: z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw. Gotuje się je w bambusowych koszyczkach, postawionych na garnku z wrzącą wodą.
Ciasto na pierożki dim sum
Składniki:
- 310 g mąki pszennej plus trochę na posypanie blatu
- 150 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- pół łyżki oleju
Wykonanie:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Potem, na blacie, bardzo cienko rozwałkuj ciasto, tak aby pod światłem można było zobaczyć cień ręki z drugiej strony. Wytnij z ciasta kwadraty (optymalnie 8 cm na 8 cm) lub koła o średnicy ok. 9 cm. Gotowe, lekko oprószone mąką, żeby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem, koła/kwadraty przykryj folią, aby nie uległy wysuszeniu.
Aby zabarwić ciasto na kolor:
- żółty – zamień wodę na sok marchwiowy;
- pomarańczowy – dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego;
- ciemny szary/czarny – dodaj pół łyżki aktywnego węgla z kapsułek;
- malinowy – zamień wodę na sok z buraków;
- zielony – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanej garścią liści szpinaku z pół kubkiem wody;
- jasnofioletowy – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanych liści czerwonej kapusty z pół kubkiem wody
Farsz na pierogi z krewetkami i mango
(na ok. 30 sztuk)
Składniki na farsz:
- 450 g krewetek – obrane z pancerzy i bez głów
- łyżeczka drobno startego czosnku
- pół łyżeczki drobno startego imbiru
- sok z połowy limonki
- drobno starta skórka z 1 limonki
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ mango – pokrojone w małe kostki
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry, ewentualnie bazylii
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Opłucz krewetki, osusz je ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. W misce, wymieszaj krewetki z resztą składników. Dodaj więcej mąki ziemniaczanej jeśli masa jest za luźna i podczas składania ciecz wydobywa się na zewnątrz.
Farsz na pierogi wołowo-wieprzowe:
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 40 g suszonych grzybów mun
- pęczek zielonej cebulki
- 2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 ząbki czosnku, drobno startego
- 3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
- 4 łyżki sezamu
- Pół łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
Namocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez pół godziny. Przykryj je czymś cięższym aby całkowicie je zanurzyć. Potem odsącz, osusz ręcznikiem i drobno posiekaj z zieloną cebulką. Na suchej patelni, na średnim ogniu wypraż sezam. Wymieszaj grzyby, zielona cebulkę i sezam w misce z pozostałymi składnikami.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn