Dla potraw kuchni tajskiej najbardziej charakterystycznymi składnikami są mleko kokosowe, owoce morza, skorupiaki, tofu (serek sojowy powstający w procesie fermentacji soi) oraz aromatyczne przyprawy – tajskie chili, tajska bazylia, trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki.
Kuchnia tajska jest zaraz po chińskiej najbardziej popularną w Europie. Prawdopodobnie najlepiej znanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. Ogromną popularnością cieszy się też pad thai. Pora spróbować kolejnych tajskich dań! Poznaj dwa sprawdzone przepisy na kurczaka po tajsku.
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca - przepis krok po kroku
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to propozycja dla fanów orientalnych dań w intrygującej formie. Intensywny smak curry jest doskonale przełamywany przez delikatne, słodkie mleko kokosowe. Jeśli masz ochotę na kurczaka po tajsku, poniższy przepis powinien ci przypaść do gustu.
Składniki na 4 porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 5 pieczarek,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- pół marchewki,
- pół czerwonej papryki,
- 3 łyżki pasty curry (żółta, zielona lub czerwona – do wyboru),
- 1 cebula,
- gruby szczypior z 1 dymki,
- garść świeżej kolendry,
- garść orzechów nerkowca,
- szczypta papryki chili ,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczak dokładnie umyj, osusz i pokrój na paseczki lub w kostkę (zależnie od preferencji). Przełóż mięso do miski, dopraw pastą curry, odrobiną chili (chyba że pasta curry jest już wystarczająco ostra) oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka odstaw do lodówki, żeby marynował się przynajmniej 15 minut.
- Zajmij się warzywami. Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki pokrój w talarki, a cebulę posiekaj.
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć kurczaka razem z marynatą. Kiedy delikatnie się podsmaży, dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Całość smaż przez kolejne kilka minut, po czym dodaj pieczarki. Duś wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Dodaj orzechy nerkowca i podsmażaj około 5 minut.
- Kurczak podany z orzechami nerkowca będzie smakował naprawdę wyjątkowo, ale dobrze się sprawdzą także nieprażone orzechy ziemne. Gdy wszystko się ładnie zrumieni, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kurczak po tajsku podawany z ryżem to klasyczna kombinacja. Ryż możesz nałożyć obok mięsa albo podać go w nasmarowanych tłuszczem miseczkach. Kurczak w mleku kokosowym po tajsku wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą. Dla dekoracji możesz też dorzucić kilka orzechów nerkowca.
Chrupiący kurczak w panierce po tajsku - przepis krok po kroku
Masz ochotę na kurczaka chrupiącego po tajsku? Przepis jest zaskakująco prosty. Jest to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Można je serwować jako danie główne albo jako przekąskę na imprezie. Żeby panierka miała piękny złoty kolor, warto wykorzystać kulinarny trik i dodać do ciasta odrobinę kurkumy.
Składniki na 4 porcje:
- 1 litr oleju do smażenia,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka imbiru,
- szczypta kurkumy,
- 1 łyżeczka ostrego curry,
- szczypta chilli,
- 250 ml wody,
- 1–2 łyżeczki sosu rybnego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Delikatnie dopraw solą i pieprzem.
- Kurczak panierowany po tajsku swą chrupkość zawdzięcza przede wszystkim dobremu ciastu. Aby je przygotować, zmieszaj w misce mąkę, rozkłócone jajko, imbir, szczyptę kurkumy, curry, chilli, sos rybny i wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksowana masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, tak by dokładnie przylgnęła do każdego kawałka mięsa i zbytnio nie ściekała.
- Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Zanurzaj po kolei kawałki kurczaki w cieście i wkładaj do oleju. Smaż, aż się zezłocą. Łyżką cedzakową przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie kawałki kurczaka. Pamiętaj, że jeśli w trakcie smażenia olej za bardzo pociemnieje, warto wymienić go na nowy.
- Kurczak w cieście po tajsku to potrawa, którą można serwować na ciepło z ryżem i surówką z białej kapusty, ale będzie też doskonały jako zimna przekąska. Wtedy idealnie sprawdzi się azjatycki dip lub sos.
Zobacz także:
- Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym i nie tylko ‒ najlepsze przepisy
- Obiad z kurczakiem na 3 sposoby - przepisy
- Przepisy na wołowinę po tajsku na ostro
- Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: RapidEye/Getty Images