Kurczak po tajlandzku w kilku wersjach – przepisy

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajlandzku w kilku wersjach
Źródło: Fot. RapidEye/Getty Images
Kurczak po tajlandzku jest daniem, które ma wiele odsłon – może być słodkie, ostre, słodko-ostre lub kwaśne. Kurczak taki może być przyrządzony na chrupiąco, w panierce, lub na miękko. Najważniejsze jest, aby były w nim zawarte skarby kuchni tajskiej i mięso z kurczaka. Sprawdź przepisy.

Danie to święci triumfy w chińskich restauracjach i barach. Można je również przygotować samodzielnie. Niestety, nie ma jednego “głównego” przepisu na tę potrawę. Kurczak po tajlandzku można przyrządzić na wiele różnych sposobów – kierując się indywidualnymi preferencjami lub po prostu tym, co akurat znajduje się w domowych zapasach. Oto kilka różnych przepisów na to danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Kurczak po tajlandzku na ostro - przepis

Ten przepis przypadnie do gustu fanom cebuli, czosnku i chilli, czyli maniakom tego, co ostre i wyraziste.

Składniki: 

  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chilli,
  • 3-4 listki świeżej kolendry,
  • łyżka brązowego cukru,
  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • limonka

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w podłużne paski grubości ok. 1 cm. Czosnek, cebulę i papryczki chilli obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na patelni – wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy do nich paski kurczaka. Całość smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie wsypujemy na patelnię łyżkę brązowego cukru i wrzucamy 3-4 posiekane liście kolendry. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Kolejny krok to dodanie do całości szklanki mleka kokosowego. Całość zostawiamy na patelni jeszcze przez 5-7 minut, aż powstały sos zgęstnieje. Gotowe danie podajemy samodzielnie lub z ryżem (najlepiej basmati). Całość polewamy sokiem z limonki i ozdabiamy liściem rukoli.

Jak widać danie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu.

Kurczak po tajlandzku w panierce - przepis

Ten przepis jest idealny dla fanów chrupania złocistego, smażonego kurczaka. Do przygotowania go będzie potrzebny wok.

Składniki:

  • piersi z kurczaka – dowolna ilość, najlepiej 4,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżeczka imbiru,
  • łyżeczka curry (może być również w wersji ostrej),
  • butelka oleju sojowego do smażenia (może być zwykły),
  • szczypta chilli lub słodkiej papryki – w zależności od preferencji,
  • szczypta soli,
  • szklanka wody,
  • kilka kropel sosu rybnego (można pominąć).
  • Olej wlewamy do woku i rozgrzewamy, tak aby nie przypalić! Piersi kurczaka kroimy na większe kostki (2x2 cm).

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z kurkumą, jajkiem, imbirem, curry i papryką. Dodajemy wodę, sos rybny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, ale być bardziej gęste. Kawałki kurczaka wrzucamy na głęboki olej i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyjmujemy je i kładziemy na ręczniku papierowym lub gazie, aby ociekły z tłuszczu. Kawałki kurczaka można jeść na ciepło i na zimno, z dodatkiem ryżu, sosu sojowego i surówki z białej kapusty.

Kurczak po tajlandzku z sezamem - przepis

Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 papryki,
  • 200 g ryżu,
  • 400 ml dowolnego bulionu,
  • 100 g sezamu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • dymka,
  • sól, curry do ryżu (jeśli lubimy),
  • papryczka chilli.

Piersi kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju kokosowym. Na patelnię dorzucamy cebulę, paski papryki i krótko smażymy – ważne, aby papryka była chrupiąca! Całość zdejmujemy z patelni, a wrzucamy na nią czosnek, imbir, chilli i ryż. Po przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem i gotujemy w ten sposób ryż. Następnie na suchą patelnię sypiemy sezam i prażymy – ważne, aby nie robić tego za długo, bo stanie się gorzki. Kiedy ryż już się ugotuje, dodajemy do niego mięso i paprykę. Całość posypujemy prażonym sezamem.

Podobnie jak wyżej można przygotować kurczaka po tajlandzku z warzywami – zamiast papryki, dodajemy ulubione warzywa – pora, seler naciowy, białą kapustę, marchewkę, groszek itp. 

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości