Danie to święci triumfy w chińskich restauracjach i barach. Można je również przygotować samodzielnie. Niestety, nie ma jednego “głównego” przepisu na tę potrawę. Kurczak po tajlandzku można przyrządzić na wiele różnych sposobów – kierując się indywidualnymi preferencjami lub po prostu tym, co akurat znajduje się w domowych zapasach. Oto kilka różnych przepisów na to danie.
Kurczak po tajlandzku na ostro - przepis
Ten przepis przypadnie do gustu fanom cebuli, czosnku i chilli, czyli maniakom tego, co ostre i wyraziste.
Składniki:
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryczki chilli,
- 3-4 listki świeżej kolendry,
- łyżka brązowego cukru,
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 250 ml mleka kokosowego,
- limonka
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w podłużne paski grubości ok. 1 cm. Czosnek, cebulę i papryczki chilli obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na patelni – wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy do nich paski kurczaka. Całość smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie wsypujemy na patelnię łyżkę brązowego cukru i wrzucamy 3-4 posiekane liście kolendry. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Kolejny krok to dodanie do całości szklanki mleka kokosowego. Całość zostawiamy na patelni jeszcze przez 5-7 minut, aż powstały sos zgęstnieje. Gotowe danie podajemy samodzielnie lub z ryżem (najlepiej basmati). Całość polewamy sokiem z limonki i ozdabiamy liściem rukoli.
Jak widać danie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu.
Kurczak po tajlandzku w panierce - przepis
Ten przepis jest idealny dla fanów chrupania złocistego, smażonego kurczaka. Do przygotowania go będzie potrzebny wok.
Składniki:
- piersi z kurczaka – dowolna ilość, najlepiej 4,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta kurkumy,
- łyżeczka imbiru,
- łyżeczka curry (może być również w wersji ostrej),
- butelka oleju sojowego do smażenia (może być zwykły),
- szczypta chilli lub słodkiej papryki – w zależności od preferencji,
- szczypta soli,
- szklanka wody,
- kilka kropel sosu rybnego (można pominąć).
- Olej wlewamy do woku i rozgrzewamy, tak aby nie przypalić! Piersi kurczaka kroimy na większe kostki (2x2 cm).
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z kurkumą, jajkiem, imbirem, curry i papryką. Dodajemy wodę, sos rybny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, ale być bardziej gęste. Kawałki kurczaka wrzucamy na głęboki olej i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyjmujemy je i kładziemy na ręczniku papierowym lub gazie, aby ociekły z tłuszczu. Kawałki kurczaka można jeść na ciepło i na zimno, z dodatkiem ryżu, sosu sojowego i surówki z białej kapusty.
Kurczak po tajlandzku z sezamem - przepis
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 papryki,
- 200 g ryżu,
- 400 ml dowolnego bulionu,
- 100 g sezamu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cm świeżego imbiru,
- olej kokosowy do smażenia,
- dymka,
- sól, curry do ryżu (jeśli lubimy),
- papryczka chilli.
Piersi kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju kokosowym. Na patelnię dorzucamy cebulę, paski papryki i krótko smażymy – ważne, aby papryka była chrupiąca! Całość zdejmujemy z patelni, a wrzucamy na nią czosnek, imbir, chilli i ryż. Po przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem i gotujemy w ten sposób ryż. Następnie na suchą patelnię sypiemy sezam i prażymy – ważne, aby nie robić tego za długo, bo stanie się gorzki. Kiedy ryż już się ugotuje, dodajemy do niego mięso i paprykę. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Podobnie jak wyżej można przygotować kurczaka po tajlandzku z warzywami – zamiast papryki, dodajemy ulubione warzywa – pora, seler naciowy, białą kapustę, marchewkę, groszek itp.
Zobacz także:
- Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?
- Przepisy na wołowinę po tajsku na ostro
- Azjatyckie smaki Darii Ładochy, czyli tajskie przepisy na kwaśną zupę z krewetkami i warzywa w sosie ostrygowym
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. RapidEye/Getty Images