Składniki na ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (niemrożonego),
- 3 upieczone buraki,
- 1 słoik marynowanych karczochów,
- sól,
- oregano,
- pieprz cytrynowy,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie sera feta,
- słoik czarnych oliwek,
- 400 ml śmietany,
- 1 opakowanie szynki prosciutto crudo,
- 1 łyżka masła,
- świeży tymianek,
- garść orzechów włoskich.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Sposób przygotowania ekspresowego ciasta francuskiego z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym
Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Buraki pokrój w cienkie plastry i wyłóż na cieście. Dodaj szynkę, pokrojone karczochy oraz oliwki. Jajka dokładnie ubij ze śmietaną i dodaj pieprz cytrynowy oraz sól i oregano. Zalej warzywa masą jajeczną i na wierzchu pokrusz fetę. Wstaw do piekarnika na około 45 minut - temperatura to 180 stopni. Podawaj ze świeżym tymiankiem i orzechami włoskimi
Zobacz także:
- Tarta z warzywami – pomysł na pyszny obiad
- Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images
podziel się: