Krem z selera z oliwą truflową i pistacjami z przepisu Darii Ładochy

Krem z selera z oliwą truflową i pistacjami z przepisu Darii Ładochy
GettyImages-1279085465
Źródło: Gulcin Ragiboglu/Getty Images
W związku z przednówkiem, czyli okresem, w którym zima się kończy, jednak wiosna wciąż nie nadchodzi, w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły typowe dla tego okresu warzywa. Daria Ładocha zaprezentowała przepis na to, jak przygotować krem z selera z oliwą truflową i pistacjami. 

Składniki na krem z selera z oliwą truflową i pistacjami

Składniki:

  • 600 g selera obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę,
    • 1 por - biała część pokrojona w plasterki,
      • 1 łyżka masła klarowanego,
        • 3 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
          • sól,
            • 3 liście laurowe,
              • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
                • 3 ziela angielskie,
                  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
                    • 2 l wywaru z jarzyn,
                      • ½ opakowania sera camembert,
                        • ½ opakowania sera gorgonzola,
                          • 100 ml słodkiej śmietanki,
                            • 100 ml kwaśnej śmietany,
                              • 4 łyżki łuskanych pistacji,
                                • oliwa truflowa,
                                  • świeże liście oregano,
                                    • starta skórka z cytryny.

                                      Przepisy Darii Ładochy

                                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                                      Daria Ładocha z córkami
                                      Daria Ładocha z córkami
                                      Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                      Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                      Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                      Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                      Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                                      Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                                      Sposób przygotowania kremu z selera z oliwą truflową i pistacjami

                                      W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż pora. Następnie dodaj seler i pieprz cytrynowy oraz gałkę i całość smaż około 7 minut. Następnie dodaj ziemniaki, sól, zalej wywarem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj do miękkości warzyw około 20 minut. Następnie wyciągnij ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj sery i śmietanki. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem, przełóż do misek. Udekoruj świeżym oregano, pieprzem cytrynowym, oliwą, skórką z cytryny oraz pistacjami.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Daria Ładocha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Gulcin Ragiboglu/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana