Składniki na krem z selera z oliwą truflową i pistacjami
Składniki:
- 600 g selera obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę,
- 1 por - biała część pokrojona w plasterki,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 3 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
- sól,
- 3 liście laurowe,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3 ziela angielskie,
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 2 l wywaru z jarzyn,
- ½ opakowania sera camembert,
- ½ opakowania sera gorgonzola,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki łuskanych pistacji,
- oliwa truflowa,
- świeże liście oregano,
- starta skórka z cytryny.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Sposób przygotowania kremu z selera z oliwą truflową i pistacjami
W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż pora. Następnie dodaj seler i pieprz cytrynowy oraz gałkę i całość smaż około 7 minut. Następnie dodaj ziemniaki, sól, zalej wywarem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj do miękkości warzyw około 20 minut. Następnie wyciągnij ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj sery i śmietanki. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem, przełóż do misek. Udekoruj świeżym oregano, pieprzem cytrynowym, oliwą, skórką z cytryny oraz pistacjami.
Zobacz także:
- Seler korzeniowy – właściwości, kalorie i zastosowanie. Przepisy z wykorzystaniem selera korzeniowego
- Seler naciowy i korzeniowy – uprawa w domu i ogrodzie
- „A to feler” – westchnął seler. Jak zrobić purée z selera bez wad?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Gulcin Ragiboglu/Getty Images
podziel się: