Korzenne placki twarogowe z musem malinowym
Składniki na korzenne placki twarogowe z musem malinowym
- 250g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- Masło klarowane do smażenia
- Mus malinowy:
- 500 g świeżych malin
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 pomarańcza
Jak przyrządzić korzenne placki twarogowe z musem malinowym
Żółtka oddziel od białek. Żółtka połącz z twarogiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaj mąkę. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane. Smaż placki partiami na małym ogniu, by dokładnie usmażyły się w środku.
W rondelku obok podgrzej maliny z miodem i cynamonem. Podawaj placki z musem z dodatkiem plasterka pomarańczy i orzeszków piniowych. Na koniec dodaj świeżą miętę.
Placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, fetą i pistacjami
Składniki na placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, feta i pistacjami:
- 2 średnie marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 2 ziemniaki obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula starta na tarce o małych oczkach
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki imbiru w przyprawie
- 1 jajko
- Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- ser feta (oryginalny)
- kiełki słonecznika
- łuskane pistacje
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- garść rukoli
Jak przyrządzić placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, feta i pistacjami
Marchewkę, ziemniaki i cebulę dokładnie odciśnij z płynów i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Smaż placuszki na złoty kolor na oleju rzepakowym. Podawaj placuszki posmarowane musztardą francuską, z pokruszoną fetą, kiełkami, rukolą i pistacjami.
Placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką
Składniki na placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką
- 1 puszka odsączonej kukurydzy lub ziarenka z dwóch ugotowanych kolb
- 2 szalotki drobno posiekane
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 40 g mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- szczypta wędzonej papryki
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- Dodatki:
- 1 serek biały do smarowania
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 1 ogórek pocięty w plastry
- sok z limonki
- ½ mango
- 1 łyżka jasnego sezamu
Jak przyrządzić placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką
Połowę kukurydzy wrzucamy do blendera i miksujemy razem z szalotkami i chili. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałą kukurydzę. Do masy dodajemy sodę oraz sól i pieprz. Jajko ubijamy osobno mikserem i dodajemy do masy kukurydzianej wraz z mąką. Dodajemy zioła. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodajemy więcej mąki.
Placuszki zmażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie smarujemy białym serkiem. Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki. Na plackach układamy plastry ogórka, mango, posypujemy posiekanym chili, kolendrą i sezamem. Delikatnie z wierzchu można skropić sokiem z limonki.
Placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi
Składniki na placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi:
- 400 g łososia bez skóry
- 400 g białej ryby bez skóry
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szalotka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- koperek
- Dodatkowo:
- czarny ryż dziki
- garść orzechów laskowych
- świeże liście szpinaku
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki kaparów
- garść zielonej pietruszki
Jak przyrządzić placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi
Bułkę namocz w mleku aż nasiąknie płynem. Odsącz nad zlewem. Rybę umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj.Możesz całośc zmiksowac w malakserze. Dodaj musztardę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i uformuj rękach kotlety. Jajko rozbełtaj w miseczce i obtocz kotlety, a następnie bułką tartą.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Ugotuj ryż dziki. Następnie połącz ryż z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami oraz zieloną pietruszką. Podawaj kotlety na ryżu posypane koperkiem.
Zobacz także:
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
- Włoska kuchnia na poprawę humoru. Przepisy Cristiny Catese
- Proste, szybkie, tanie dania wg Oli Juszczkiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN