jak zrobić placki

    jak zrobić placki

    Placki ziemniaczane zna każdy. Z pozostałymi bywa różnie, a warto wiedzieć, że można je zrobić z nawet najbardziej niespodziewanych składników. W zależności od tego, z czego są przygotowane i jak podane, mogą pełnić rolę śniadania, obiadu, przekąski, deseru itd. Z okazji obchodzonego 2 grudnia Dnia Placków, na który placki zdecydowanie zasługują, dzielimy się pysznymi przepisami.

    Dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do Skansenu w Maurzycach, by tam spotkać się z kucharzem Mariuszem Gachewiczem, który zdradził jej sekrety kuchni łowickiej. Skorzystajcie z jego przepisów na: placki na jogurcie greckim, z jabłkami i sosem karmelowym, risotto z kurkami i kawałkami marynowanej dyni, podane z palonym twarogiem, petitki z ciecierzycy gotowane z mlekiem i wiórkami kokosowymi, podane z sosem angielskim i świeżymi owocami oraz placki rosti z dodatkiem świeżej cukinii, pestkami dyni, podane z serkiem wiejskim chrzanowym, szczypiorem i łososiem ewentualnie z borowikami. Smacznego!

    Maciej Szaciłło zdradza, jak przygotować placki z ziemniaków z kolendrą i kokosowym czatnejem, purisy, focaccię oraz placek z truskawkami rabarbarem.