Seler korzeniowy – właściwości, kalorie i zastosowanie. Przepisy z wykorzystaniem selera korzeniowego

Seler korzeniowy
Seler korzeniowy
Źródło: fotosr/Getty Images
Seler korzeniowy to jedna z odmian selera zwyczajnego, która ma wiele zdrowotnych właściwości i szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego warto uzupełnić dietę o ten składnik i jak wygląda jego uprawa w domowych warunkach? Sprawdź, jak możesz wykorzystać seler korzeniowy podczas codziennego przygotowywania posiłków.

Jednym z niedocenianych warzyw jest seler korzeniowy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywny wpływ na organizm może mieć jego regularne spożywanie i jak wiele smacznych, szybkich dań można przygotować z tego warzywa. Poznaj przepisy z wykorzystaniem selera korzeniowego, dzięki którym na stałe wprowadzisz warzywo do swojego menu oraz dowiedz się, jak wygląda uprawa selera korzeniowego w przydomowym ogródku.

Seler korzeniowy – właściwości

Seler korzeniowy zawiera ogromne ilości witamin oraz składników mineralnych, stanowiących źródło niezbędnych organizmowi flawonoidów oraz antyoksydantów. Warzywo jest bogate w witaminy z grupy B, A i E, a przede wszystkim zawiera prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Seler korzeniowy to również dobre źródło wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu.

Seler korzeniowy ma również właściwości moczopędne, trawienne oraz przeciwskurczowe. Pomaga osobom cierpiącym na problemy z drogami moczowymi lub dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Jego rozkurczowe działanie świetnie sprawdza się w przypadku kobiet, które mają bolesne miesiączki. Sok z selera korzeniowego może być stosowany również przed posiłkiem, w celu poprawienia apetytu oraz ułatwienia trawienia.

Właściwości odchudzające warzywa wynikają głównie z usprawnienia trawienia tłuszczów, a także przyspieszenia metabolizmu. Seler korzeniowy ma również niewiele kalorii – zaledwie 42 na 100 g. Regularne spożywanie selera pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Seler korzeniowy – zastosowanie w kuchni

Surówka to najprostsze danie, jakie można przyrządzić z wykorzystaniem warzywa. Nie dość, że przygotowuje się ją niezwykle szybko, to jeszcze pomaga zachować wszystkie wartości odżywcze, jakie wyróżniają seler korzeniowy. Sałatki przygotowane z selera mogą być zarówno warzywne, jak i owocowe.

Osoby, które preferują spożywanie selera korzeniowego na ciepło, mogą zdecydować się na przygotowanie zupy krem. Należy mieć przy tym na uwadze, że po podgrzaniu seler traci część swoich właściwości, nadal jest jednak zdrową alternatywą dla gotowych bulionów z supermarketu.

Seler pieczony najlepiej smakuje w formie frytek z piekarnika, które można podawać z ulubionym sosem lub po obsypaniu ich posiekaną natką pietruszki.

Korzeń selera można spożywać również na surowo , w formie przekąski (warzywo nie wymaga obróbki termicznej). Innym sposobem na wykorzystanie selera w kuchni jest przygotowanie koktajlu z dodatkiem sezonowych owoców.

Jak sadzić seler korzeniowy?

Uprawa selera korzeniowego nie jest zbyt trudna, dlatego też warzywo często spotyka się w polskich ogrodach, nawet u początkujących ogrodników. Roślina potrzebuje miejsca nasłonecznionego i żyznej, próchniczej gleby. W polskim klimacie seler korzeniowy sadzi się zazwyczaj z rozsady, którą można kupić w większości sklepów ogrodniczych. Warto wybierać rozsady dobrej jakości i zwracać uwagę na ich wygląd.

Seler korzeniowy wysadza się do gruntu najwcześniej w połowie maja, kiedy temperatura w ciągu doby nie spada poniżej 10°C.

Przepisy na potrawy z selerem korzeniowym

Frytki z selera korzeniowego

Składniki na 2 porcje:

  • 1 seler korzeniowy,
    • 4 łyżki oleju,
      • przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie).

        Przygotowanie:

        1. Seler dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie paski, przypominające kształtem tradycyjne frytki z ziemniaka.
          1. Olej przelej do miski i dodaj przyprawy, całość wymieszaj. Następnie wrzuć do miski pokrojony seler i ponownie wymieszaj.
            1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wysyp na nią seler, oddzielając paski od siebie, żeby podczas pieczenia się nie skleiły.
              1. Włóż do piekarnika, od czasu do czasu przemieszaj frytki. Po około 30 min wyjmij je z piekarnika.

                Zupa krem z selera korzeniowego

                Składniki na 6 porcji:

                • 4 ziemniaki,
                  • 2 cebule,
                    • 1 seler korzeniowy,
                      • 1 marchewka,
                        • 1 l bulionu warzywnego,
                          • 200 g śmietany 18%,
                            • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
                              • sól i pierz.

                                Przygotowanie: 

                                1. Seler i ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę.
                                  1. Cebule obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na patelni.
                                    1. Marchewkę oczyść i pokrój w plasterki.
                                      1. Do garnka wlej bulion warzywny i umieść go na średnim ogniu. Warzywa wrzuć do gotującego się bulionu.
                                        1. Kiedy ziemniaki i seler zmiękną, zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj do całości śmietanę.
                                          1. Wszystko dokładnie wymieszaj, zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładką masę.
                                            1. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                              Koktajl z selerem korzeniowym

                                              Składniki na 2 porcje:

                                              • 400 ml wody lub mleka,
                                                • 1 seler korzeniowy,
                                                  • 1 jabłko,
                                                    • 1 banan,
                                                      • garść jarmużu,
                                                        • cynamon do smaku.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Oczyść seler, umyj i obierz ze skórki jabłko.
                                                            1. Wszystkie warzywa i owoce umieść w blenderze, dodaj wodę lub mleko i cynamon wedle uznania.
                                                              1. Całość zmiksuj na gładką masę.

                                                                Zobacz też:

                                                                Zobacz wideo: Pachnące duety, czyli jak łączyć przyprawy i potrawy

                                                                Pachnące duety, czyli jak łączyć przyprawy i potrawy
                                                                Źródło: x-news

                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                Źródło zdjęcia głównego: fotosr/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana